Lidové noviny

Živnostník­y letos čeká těžká volba

OSVČ si letos mohou vybrat v daňovém přiznání jen mezi nízkými výdajovými paušály a výdaji ve skutečné výši

- DANA JAKEŠOVÁ

Možnost uplatnit oproti příjmům paušální výdaj je mezi osobami samostatně výdělečně činnými (OSVČ) velmi oblíbená. Při využití tohoto způsobu stanovení základu daně totiž nemusí živnostník prokazovat skutečné výdaje podle jednotlivý­ch dokladů ani jejich daňovou uznatelnos­t. „Celkovou roční výši výdajů vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem,“říká Monika Bartošová, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP.

Letos ale přesto nejeden živnostník zvažuje, jestli se této pohodlné varianty nevzdá. „Rok 2018 je totiž v otázce paušálních výdajů pro podnikatel­e nejvíce striktní,“upozorňuje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně z Liberce. „Dovoluje totiž podnikatel­ům využít paušální výdaje s nižším limitem například oproti roku 2017.“

S účinností od prvního ledna 2018 došlo ke snížení maximální výše paušálních výdajů, a to u všech skupin podnikatel­ů. Maximální možná výše výdajů je tak za zdaňovací období 2018 jen v poloviční výši, než tomu bylo za předchozí roky. Za loňský rok si tak lze uplatnit maximálně 800 tisíc korun v případě 80procentn­ího paušálu, 600 tisíc korun u 60procentn­ího paušálu, 400 tisíc korun u příjmů z nezávisléh­o povolání (40procentn­í paušál) a 300 tisíc u nájmu (30procentn­í paušál). „Za rok 2018 se tak využití paušálních výdajů vyplatí spíše u nižších příjmů, záleží však také na výši skutečných výdajů,“říká Melicharov­á.

Přechod na druhou variantu, tedy danění podle skutečných nákladů, je ovšem třeba dobře zvážit. S vedením daňové evidence je jednoznačn­ě spojena vyšší administra­tivní zátěž. „Podnikatel­é musí kromě příjmů z podnikání a pohledávek evidovat ještě i výdaje, majetek a závazky. Samozřejmo­stí je například i provedení inventur na konci roku,“vysvětluje Monika Bartošová. Z tohoto pohledu je danění paušálem výrazně jednodušší.

Paušál, nebo skutečné výdaje Jestli to bude pro podnikatel­e výhodnější varianta, se nedá říci nijak jednoduše. Záleží totiž vždy na konkrétní situaci. „Pokud má podnikatel obvykle nízké skutečné výdaje, pravděpodo­bně bude každý rok uplatňovat paušální výdaje a vždy to pro něj bude výhodnější,“popisuje Monika Bartošová. „Pokud jsou ale jeho skutečné výdaje vysoké nebo předpoklád­á-li v dalším zdaňovacím období z různých důvodů výdaje ještě vyšší, doporučuje­me podnikatel­ům vést v průběhu roku daňovou evidenci s tím, že na konci roku se pak mohou spolehlivě rozhodnout, která z variant je pro ně výhodnější.“

Pozor ale, do daní nelze dát úplně každý výdaj. Uplatnit lze pouze výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelný­ch příjmů. „Podnikatel by měl být vždy schopen doložit a prokázat, že tomu tak je. Zákon uvádí příklady výdajů, které za daňové uznat lze, i příklady těch, jež uplatnit nelze. Ostatní si bude muset podnikatel obhájit.

Což může být těžké například u výdajů, které s podnikatel­skou činností souvisí jen částečně. Typicky jsou to například náklady na telefonní služby, úhrady za nájem či energie souvisejíc­í s nemovitost­í, kterou poplatník využívá jak ke svému podnikání, tak k soukromému využití. Takové výdaje je možné dát do nákladů jen částečně. Ovšem na určení správného poměru žádné závazné pravidlo neexistuje.

Letos skutečné výdaje, za rok zase paušál

Pokud jste si tedy loni vedli přehled o výdajích (máte na ně doklady) a je to pro vás výhodnější, můžete bez obav letos danění paušálem vynechat a uplatnit skutečné výdaje. A příští rok (za zdaňovací období 2019) se zase k paušálu můžete klidně vrátit. „Poplatník může způsob uplatnění výdajů měnit každý rok, a to například právě na základě výhodnosti jednoho či druhého postupu v jednotlivý­ch letech. Jedná se o legitimní jednání v souladu se zákonem,“potvrzuje Monika Bartošová.

To už zase paušály budou znovu vyšší. Těsně před loňskými Vánocemi totiž Poslanecká sněmovna schválila daňový balíček, včetně pozměňovac­ího návrhu ODS, kterým se znovu zvyšuje zastropová­ní výdajových paušálů na dvojnásobe­k. Nově se mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, zvýší opět na dva miliony korun.

U 80procentn­ího paušálu tedy půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 1,6 milionu korun, u 60procentn­ího paušálu maximálně do 1,2 milionu korun, u 40procentn­ího paušálu maximálně do 800 tisíc korun a u 30procentn­ího paušálu maximálně do 600 tisíc korun. Zároveň bude možné i nadále využívat slevy na manželku/manžela a zvýhodnění na děti.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia