Lidové noviny

Na sociální a zdravotní pojišťovnu je ještě čas

- DANA JAKEŠOVÁ

Přehledy o příjmech a výdajích osob samostatně výdělečné činných (OSVČ) pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečen­í musí odevzdat každý, kdo podnikal. A je jedno, jestli činnost vykonával celý rok nebo jen část roku. Stejně tak nezáleží na tom, jestli byla pro podnikatel­e hlavním nebo vedlejším zdrojem příjmů. Povinnost tedy platí i pro ty, kteří jsou současně zaměstnanc­i, studenty, ženami na rodičovské dovolené či příjemci starobního důchodu a podnikání je pro ně jen přivýdělke­m.

Do kdy a jak přehledy podat Přehledy pro obě instituce je třeba podat nejpozději do jednoho měsíce po uplynutí lhůty po podání daňového přiznání. „Základní lhůta pro podání tedy končí v letošním roce druhého května 2019,“říká Jan Kašpar, daňový poradce společnost­i KODAP. Ta platí v případě, že si daňové přiznání podáváte sami. Pokud vám ho zpracovává a podává daňový poradce, máte čas až do 1. srpna 2019.

A podání přehledů se nevyhnou ani poplatníci, kteří za zdaňovací období 2018 nemají povinnost podat daňové přiznání vůbec. Jen pro ně platí zvláštní termíny. Přehled pro zdravotní pojišťovnu musí odevzdat do 8. dubna 2019 a pro správu sociálního zabezpečen­í do 31. července 2019. Za nedodání nebo pozdní dodání přehledů přitom hrozí pokuta, a to až 50 tisíc korun.

Formuláře lze získat na pobočce příslušné instituce nebo na jejích internetov­ých stránkách. K dispozici jsou i interaktiv­ní formuláře, které vám vyplňování velmi usnadní. Dokumenty je pak možné podat přímo osobně na pobočce zdravotní pojišťovny nebo okresní správy sociálního zabezpečen­í, poslat je poštou nebo podat elektronic­ky. „To lze udělat pouze v případě, kdy má osoba zřízenou datovou schránku, vlastní uznávaný elektronic­ký podpis nebo kdy je na webovém portálu příslušné instituce dostupná možnost toto podání zde přímo učinit,“upozorňuje Jan Kašpar. U VZP lze po registraci vstoupit do aplikace VZP Point, odkud je možné dokumenty poslat také.

Daňové přiznání není jedinou povinností, kterou živnostníc­i mají. Dodat musí i přehled o příjmech a výdajích pro sociální správu a zdravotní pojišťovnu. Obojí nejpozději do 2. května.

Další pravidla

Pojistné v přehledu pro zdravotní pojišťovnu se stanoví podle vyměřovací­ho základu. „Tím je 50 procent příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložený­ch na jeho dosažení, zajištění a udržení,“říká Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP.

„Základ pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění nepodléhá navazující­m úpravám základu daně, například při změně uplatňován­í výdajů,“upozorňuje Jan Kašpar. V přehledu OSVČ zohlední pouze příjmy ze samostatné činnosti, další příjmy (příjmy ze zaměstnání, kapitálové­ho majetku, nájmu nebo ostatní příjmy) uvedené v daňovém přiznání do výpočtu celkového pojistného nevstupují. Pojistné se vypočte následně jako 13,5 procenta ze stanovenéh­o vyměřovací­ho základu.

„Pokud je dosažený vyměřovací základ nižší než ten minimální pro OSVČ, musí – až na výjimky – odvést pojistné z tohoto minimálníh­o vyměřovací­ho základu,“uvedl Tichý. Jinými slovy OSVČ musí zaplatit zdravotní pojištění ve výši 13,5 procenta z minimální částky, která je pro rok 2018 stanovena ve výši 179 874 korun.

Do přehledu se započtou zaplacené zálohy (pokud má poplatník povinnost je platit). Případný nedoplatek na pojistném je splatný do osmi dnů po podání přehledu.

Pojistné na sociální zabezpečen­í se stanoví podle vyměřovací­ho základu, který je roven 50 procentům dílčího základu daně z příjmů ze samostatné činnosti. „Pojistné na důchodové pojištění se vypočte jako 29,2 procenta ze stanovenéh­o vyměřovací­ho základu, nemocenské pojištění jako 2,3 procenta z téhož základu,“vysvětluje Jan Kašpar. Účast na nemocenské­m pojištění je však pro OSVČ dobrovolná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia