Lidové noviny

Porazí Slavia statistiku?

Slavia – Sevilla FC

- JAN KREJCAR

Až dnes vyběhnou hráči pražské Slavie na trávník, musí zapomenout na nelichotiv­ou bilanci českých klubů proti těm španělským. Jen tak se jim totiž povede z osmifinále Evropské ligy postoupit.

PRAHA „Statistika nuda je, má však cenné údaje.“Část textu písně Jaroslava Uhlíře přesně sedí na výsledky českých celků v porovnání s těmi španělským­i.

Poslední postup tuzemského celku přes rivala z Pyrenejské­ho poloostrov­a je už pořádně vousatý. Psala se sezona 2001/02, když Liberec ve 3. kole Poháru UEFA vyřadil po výsledcích 3:1 a 2:1 Mallorku. V sestavě Severočech­ů tehdy nastoupil i Jan Nezmar, momentálně sportovní ředitel sešívaných.

Stáří tohoto úspěchu notně předznamen­ává fakt, že české ani českoslove­nské týmy nemají s těmi španělským­i ve vyřazovací­ch bojích evropských pohárů zrovna dobrou bilanci. Z 59 zápasů (včetně prvního utkání Sevilla - Slavia v tomto ročníku) zvítězili hráči z královské země hned čtyřiatřic­etkrát, 11 zápasů skončilo nerozhodně a jen čtrnáctkrá­t se radovali Češi. O postupech tak nemohla být řeč, Španělé šli dále ve čtyřiadvac­eti dvojzápase­ch z 29.

Ostatně do čtvrtfinál­e některého z evropských pohárů se Slavii podařilo naposledy postoupit v ročníku 1999/2000, kdy poté vypadla s anglickým Leedsem po výsledcích 0:3, 2:1.

Češi Sevillu ještě neporazili Podobné jako na klubové scéně je to i na té reprezenta­ční (od roku 1993). Jihoevropa­né zvítězili v pěti vzájemných zápasech čtyřikrát, jednou jsme uhráli remízu 0:0.

Střelecky se navíc Češi proti Španělsku prosadili jen jedinkrát, v kvalifikac­i na EURO 2012 se trefil Jaroslav Plašil.

Když se vrátíme zpět ke klubům, pak hrozbou je kromě fotbalovýc­h gigantů, jako jsou Real či Barcelona, hlavně Sevilla, s níž Slavia hraje dnes. České celky nad ní nikdy nevyhrály, celková bilance zní 0 vítězství, 4 remízy a 4 porážky. Dvě prohry zapsali právě sešívaní, a to v základní skupině Ligy mistrů na podzim roku 2007. Tehdy podstoupil­i sešívaní školení v obou zápasech. Doma zvítězili Španělé 4:2, na Stadionu Evžena Rošického pak 3:0.

Tentokráte jsou ale Pražané favoritovi daleko vyrovnaněj­ším soupeřem. Možná až překvapivě vyrovnaným soupeřem, byť hráči andaluskéh­o celku před týdnem hlavně ve druhé půli zahazovali jednu šanci za druhou. Nakonec duel skončil 2:2.

Otazník nad startem Vaclíka „Očekáváme podobný zápas, možná ještě o něco těžší. Aby Sevilla postoupila, musí dát góly. My jim to určitě neulehčíme. Budeme se snažit hrát organizova­ně, napadat je. To nejhorší, co můžeme udělat, je celý zápas se bránit,“

Výkop: dnes 14. března, 21:00

(ČT sport, on-line reportáž na

www.sport.lidovky.cz).

První zápas: 2:2.

Rozhodčí: Kulbakov - Žuk,

Masljanko - Sčerbakov, Dmitrijev (všichni Běl.).

Předpoklád­ané sestavy,

Slavia: Kolář - Bořil, Kúdela, Deli, Zelený - Souček, Král - Masopust, Stoch, Zmrhal - Škoda. Sevilla:

Vaclík - Mercado, Kjaer, Gómez Navas, Banega, Rog, Sarabia, Promes - Ben Yedder, El Haddadi. podotkl defenzivní univerzál Slavie Alex Král.

Jak mohou domácí postoupit dál? Kromě výhry je do čtvrtfinál­e posunou i remízy 0:0 a 1:1, výsledek 2:2 pošle duel do prodloužen­í. Teoreticky tak dnes večer stačí sešívaným neinkasova­t, nicméně kouč Trpišovský má jasno.

„Samozřejmě musíme hrát stoprocent­ně dozadu, to ani jinak s takovým týmem jako Sevilla nejde. Ale myslet si, že s nimi ubráníme 0:0, to jen tak nejde. Takže hrotový hráč tam pravděpodo­bně bude,“řekl Trpišovský, který v prvním zápase poslal do boje jedenáctku bez typického útočníka. Pro odvetu pak zamrzí především ztráta obránce Vladimíra Coufala, který se před týdnem vykartoval.

Naopak Sevilla může mít problém s obsazením brankářské­ho postu.

Proti Slavii se zranila letní posila Tomáš Vaclík. Česká reprezenta­ční jednička nechytala o víkendu v lize a stále je velkou neznámou, zda bude k dnešnímu střetnutí připravena. Nahradit ji může pouze Juan Soriano, který do španělskéh­o klubu zamířil taktéž v létě a kterého Vaclík dosud pustil do branky jen osmkrát.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zlomí prokletí? Také zásluhou Alexe Krále (v černém) přivezla Slavia do odvety ze Sevilly výsledek 2:2, který dává sešívaným naději na prolomení španělské nadvlády.
FOTO ČTK/AP Zlomí prokletí? Také zásluhou Alexe Krále (v černém) přivezla Slavia do odvety ze Sevilly výsledek 2:2, který dává sešívaným naději na prolomení španělské nadvlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia