Lidové noviny

Skoro jako Vancouver

Rychlobrus­lařka Martina Sáblíková má za sebou sezonu snů. A ještě neřekla poslední slovo

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Dívala se na čtyřminuto­vé video s nejkrásněj­šími okamžiky své kariéry. Na momenty, kdy získala 20 zlatých medailí na světových šampionáte­ch.

Několikrát se zavrtěla, schovala tvář do dlaní nebo si promnula oči, které jí lehce zvlhly.

Dvanáct let uběhlo od jejího prvního triumfu nad zbytkem světa. Od té doby ho Martina Sáblíková nepřestává udivovat.

„Děkuju moc za tohle video. Když jsem viděla záběry z prvních let, měla jsem co dělat, abych se nerozbreče­la,“popisovala dojatá rychlobrus­lařka.

Od svých sponzorů dostala několik kytic i obrovský dort s velkým nápisem LEGENDA. „Dort si dám a nejen kousek,“smála se.

O minulých dvou víkendech se stala Sáblíková popáté mistryní světa ve víceboji, podvanácté vyhrála Světový pohár na dlouhých tratích a hlavně vylepšila světové rekordy na 3000 a 5000 metrů. Ten první dokonce dvakrát.

„Je neskutečné, co se letos stalo. Po přelomu kalendářní­ho roku najednou odezněly všechny bolístky. Této sezony si vážně moc vážím,“prohlásila.

Dva roky se Martina Sáblíková zdravotně trápila.

Sužovalo ji bolavé koleno i namožená záda.

Loňskou sezonou se protrápila. „Kdyby nebyla olympiáda, ani by tehdy nejela,“přiznává kouč Petr Novák. I přes bolest ale Sáblíková na hrách v Pchjongčch­angu vybojovala stříbro na pětikilome­trové trati. Šampionka

Její unavené tělo potřeboval­o odpočinek. A to tak, že pořádný.

Proto si loni v létě vzala nejdelší volno, jaké kdy v kariéře měla.

Už před startem sezony pak Novák tvrdil, že jeho svěřenkyně má na to překonat světové rekordy. Tehdy tomu ale nikdo nevěřil a po úvodu sezony ani nebyl důvod. Vždyť Sáblíkové začátek zimy příliš nevyšel. Znovu se ozývalo namožené koleno...

Jenže poté přišel leden a mistrovstv­í Evropy v Collalbu, kde Sáblíková získala stříbro poté, co byla na trojce druhá a pětku suverénně vyhrála. A zbytek příběhu už všichni dobře znají...

V Inzellu na mistrovstv­í světa jednotlivý­ch tratí kralovala na trojce i na pětce. A závěr Světového poháru? Fantazie.

Jestli to byla nejúspěšně­jší sezona kariéry? Spíš druhá nejúspěšně­jší. „Rok 2010 už asi nic nepřekoná. To byla sezona snů,“vzpomínala na rok, kdy na olympiádě brala zlato za 3000 a 5000 metrů a bronz na 1500.

Novák ale přidává ještě další metu. „A podle mě je světový rekord na pětce v hodnotě 6:52 sranda. Martina má na to jet pod 6:50. Ještě neřekla poslední slovo.“

Bude opět prorokem?

 ?? FOTO ČTK ?? Martina Sáblíková s medailemi za letošní sezonu
FOTO ČTK Martina Sáblíková s medailemi za letošní sezonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia