Lidové noviny

Krvavý osud Obrany národa

Vojenský odboj přišel za protektorá­tu o stovky důstojníků. Vzdoroval ale okupantům až do konce války

- ++JINDŘICH MAREK

Vzpomínala kdysi paní Marie Bartošová, švagrová ruského legionáře a za okupace popravenéh­o generála Václava Šáry, jak 15. března 1939 při vpádu nacistů do Prahy spatřila v jedné ulici rozzuřenou babičku, jak mlátí deštníkem jednoho z motocyklis­tů německého wehrmachtu! Ta anonymní stařenka však nebyla onoho dne jediným aktivním účastníkem začínající­ho odboje proti okupantům. Stát stranou samozřejmě nechtěli ani důstojníci ponížené armády. Nejen legendární podplukovn­ík Josef Mašín, ale i řada dalších vojáků ukrývala zbraně, další chystali odchod do zahraničí, jiní začali pracovat zpravodajs­ky. Bylo však třeba, aby se někdo chopil vedení odboje.

Generálský výlet do Brna

Neděle 19. března 1939 v Praze byla ve znamení dvou událostí. Nacisté uspořádali na Václavském náměstí vojenskou přehlídku, velký počet Pražanů však více zajímalo, že toho dne byl konečně zahájen prodej v prvním moderním velkém obchodním domě Bílá labuť.

Dva generálové – sibiřský hrdina bojů s bolševiky, původem Rus Sergej Vojcechovs­ký a bývalý úspěšný rakousko-uherský důstojník Josef Bílý – měli toho dne jiné zájmy. Z Prahy odjeli do Brna za bývalým ruským legionářem generálem Sergějem Ingrem, aby zjistili, jak se k okupaci staví důstojníci na Moravě. V té době již sám Ingr přes pplk. gšt. Václava Lysáka (umučeného nacisty v červenci 1942) sondoval, jak myšlenku odboje přijmou důstojníci jeho sboru.

Schůzku zahájil jemnou narážkou Vojcechovs­ký, když prohodil, že armáda bude zrušena, ale pro českoslove­nské důstojníky bude mít práci generál Čankajšek v Číně. Ingr rázně namítl, proč odcházet do Číny, když vojáci budou mít doma dost práce? Na to reagoval s úsměvem generál Bílý: „Tak vidíš, Vojcechovs­ký, co jsem ti říkal. Na Ingra nemusíš chodit od lesa. S ním můžeš hovořit otevřeně a k věci…“

Nyní již začala zcela otevřená debata o nutnosti vzniku velké ilegální skupiny. Další schůzky mezi trojicí generálů probíhaly již v pražském bytě generála Bílého v Mikulandsk­é ulici, který zde vytyčil hlavní organizačn­í směrnice k vybudování celostátní vojenské organizace nazvané na jeho návrh Obrana národa. Vní měl každý okres vytvořit ilegální rámcový prapor a ty měly být spojovány v pluky a divize. Zároveň se začalo s organizací odchodu vybraných vojáků do zahraničí, zpravodajs­kými aktivitami, budováním spojení se zahraničím a přípravou sabotáží. Hlavním cílem Obrany národa bylo celonárodn­í povstání, které mělo vypuknout ve vhodný okamžik vývoje budoucí války po dohodě s českoslove­nským zahraniční­m odbojem.

Morituri te salutant!

Po výzvě Edvarda Beneše z Londýna k odchodu Ingra do zahraničí v červnu 1939 a nutném stažení se Vojcechovs­kého do ústraní stál nyní v čele Obrany národa jen sedmašedes­átiletý armádní generál Josef Bílý. Podléhali mu zemský velitel v Čechách generál Hugo Vojta, zemský velitel na Moravě generál Bohuslav Všetička a také velitel Obrany národa v Praze generál Bedřich Homola.

Masový charakter této organizace a s ním spojená nedostateč­ná konspirace kopírující do značné míry předválečn­ou čs. armádu však okupantům umožnila záhy drtivé údery. K první velké vlně zatýkání došlo koncem roku 1939, generál Bílý musel odejít do ilegality, ale gestapu stejně neunikl a 14. října 1940 byl zatčen. Na popravišti v ruzyňských kasárnách dal 28. září 1941 popravčí četě svůj poslední povel vojáka: „Ať žije Českoslove­nská republika! Psi, palte!“Na jeho místo nastoupil ruský legionář generál Bedřich Homola, užívají krycí jméno Ataman. Kvůli zradě byl však zatčen v Praze 31. prosince 1941 a popraven v Berlíně 5. ledna 1943. V dopise na rozloučeno­u napsal: „O mé oběti nepíši, jest samozřejmá.“

Ztráty vojenského odboje v protektorá­tu početně předčí bojové ztráty nejedné z evropských zemí protihitle­rovské koalice. Jen na Moravě bylo z 830 důstojníků první garnitury Obrany národa 122 popraveno, 93 umučeno, osm padlo v přímém boji, 317 vězněno. Vedle stovek důstojníků zahynul ze 137 českoslove­nských generálů za války každý šestý

a ze 408 důstojníků generálníh­o štábu zaplatil životem odpor k okupantům každý sedmý. Jen v berlínském Plötzensee zemřelo pod gilotinou šest českých generálů a 102 důstojníků!

Ani opakované údery gestapa však ty nejstatečn­ější vojáky na svobodě neodradily. Vznikaly nové skupiny vojenského odboje a dále živily touhu po odčinění Mnichova a osvobození okupované vlasti. Vše vyvrcholil­o v květnu 1945 na pražských barikádách, kdy vojáci z marné mobilizace v září 1938 opět uléhali slovy básníka Jaroslava Seiferta „mlčky do plamene...“. Nikdo to nemohl lépe charakteri­zovat než nacistický státní ministr pro Čechy a Moravu a válečný zločinec Karl Hermann Frank, který při výslechu v červnu 1945 o vypuknutí povstání řekl: „Byli jsme překvapeni, že českoslove­nská armáda nezanikla…“

Autor je historikem VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia