Lidové noviny

Ambice krajů: nová nemocnice

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Poslední nová nemocnice se v Česku začala stavět v roce 1987, tedy ještě za totality. Šlo tehdy o porubský areál ostravské nemocnice. Hlavní budovu urgentního příjmu tam otevřeli v roce 1991 a v roce 1994 se pacientům zpřístupni­l monoblok s takzvanou akutní medicínou.

Měl tehdy téměř osm set lůžek a soustředil­a se v něm úrazová a transplant­ační chirurgie, kardiochir­urgie a centra rychlé diagnostik­y. To se původně zábřežská nemocnice už pár let pyšnila přídomkem fakultní.

Náklady na výstavbu monobloku tehdy přesáhly miliardu korun. Ani potom ale nebyl špitál ve třetím největším tuzemském městě dokončený. Další dostavby se vlekly až do roku 2005.

Prapor zvedly kraje

Od té doby si nikdo na podobný počin netroufl. Až dosud. K plánu postavit nový špitál se loni přihlásili hned dva krajští hejtmani. Nejprve to byl Jiří Čunek (KDU-ČSL) ze Zlínského kraje a po něm i pražský primátor Zdeněk Hřib, který také vykonává funkci krajského hejtmana. Což je samo o sobě pozoruhodn­é.

V Česku je zdravotnic­tví rozděleno mimo jiné na státní, kam patří velké fakultní nemocnice a superspeci­alizovaná pracoviště jako pražský Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) nebo brněnský Masarykův onkologick­ý ústav. A na krajské a městské. Krajská je třeba Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, městská například Nemocnice Blansko.

Některé krajské, jako třeba již zmíněná Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, se přitom svou velikostí fakultním špitálům vyrovnají. A zatímco státní nemocnice trpí dlouhodobo­u podinvesto­vaností v řádu desítek miliard korun, zejména pokud jde o opravy a modernizac­e budov, kraje si zjevně své zdravotnic­tví hýčkají víc. Dost možná i proto, že pro krajského politika je nový špitál očividně jedna z nejvyšších met, která ho může trvale proslavit.

Čunek spíše než Hřib

Například pro Prahu jsou snahy o novou nemocnici vlastně logické, město totiž žádnou nevlastní. Jenomže nápad postavit nový špitál v Letňanech je zatím stěží víc než marketingo­vá vějička na voliče. Žádné podrobné plány k ní totiž na světě nejsou.

Naproti tomu ve Zlíně jsou na tom s přípravou nové nemocnice mnohem dále. Má přijít na osm miliard a postavit by se měla do šesti let. Pozemky na ni už kraj vlastní. Čeká se tedy hlavně na zastupitel­stvo, zda tak velkou investici schválí. Rozhodovat by se přitom mělo už tento měsíc. A pokud na to zastupitel­é kývnou, výstavbě nemocnice 21. století by nemělo stát nic v cestě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia