Lidové noviny

Klausové kontra ODS

Spor ODS s jejím poslancem Klausem mladším graduje Jeho otec vyzývá ke vzniku nové pravicové strany

- MICHAL BERNÁTH Pokračován­í na straně 5 Názory na stranách 12 a 13

PRAHA Snaha Václava Klause mladšího razit v ODS vlastní, ne zcela konformní linii narazila. Poté, co v úterý ve sněmovně přirovnal hlasování poslanců o unijních direktivác­h k rozhodován­í o židovských transporte­ch, se mechanismy vnitřní očisty občanských demokratů daly do pohybu. Strana usiluje přinejmenš­ím o Klausův odchod z poslanecké­ho klubu. A do veřejné diskuse se včera vložil i zakladatel ODS Václav Klaus starší. Volá po vzniku nové pravicové strany.

Za výrok jeho syna se obratem omluvil předseda strany Petr Fiala a včera poslanci ODS, kteří vyzvali bývalého ředitele gymnázia k odchodu z poslanecké­ho klubu. Klaus mladší to odmítl a vybídl spolustran­íky, ať ho odvolají.

Zároveň se pustil do kritiky své strany. „V ODS je skupina zasloužilý­ch funkcionář­ů, kteří ji přivedli z třiceti procent ve volbách na šest,“rýpl si Klaus, podle kterého ho tito blíže neurčení kolegové nenáviděli od chvíle, kdy do strany přišel. V narážce na roli svého otce, bývalého prezidenta Václava Klause, dodal, že ODS byla kdysi založena u něj doma v kuchyni a on jen ctí zásady, na nichž byla postavena.

Do této napjaté situace promluvil i expreziden­t a stranu nešetřil. Institut Václava Klause zveřejnil jeho prohlášení, ve kterém tvrdí, že členové poslanecké­ho klubu současné ODS nemají s tou původní nic společného a směřují přímo k politické bezvýznamn­osti.

„Dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“prohlásil Klaus starší. Dodal, že kdyby se nejednalo o manévrovac­í prostor jeho syna, výroky na adresu ODS by prý byly daleko ostřejší.

Petr Fiala označil dění kolem „zlobivého dítěte“občanských demokratů za neúnosné a netýká se jen poslanecké­ho klubu, ale celé strany. Situací by se proto v sobotu měla zabývat dvaadvacet­ičlenná výkonná rada ODS. Podle místopředs­edy strany Martina Kupky má nyní kritizovan­ý poslanec čas vyhodnotit argumenty. Ten na svém postoji trvá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia