Lidové noviny

Faltýnek: Mandát jsem si vzal sám

Šéf poslanců ANO kritiky o své roli v mýtném tendru nepřesvědč­il. Opozice chce v jeho „grilování“pokračovat. Časová osa zavádění mýta v Česku

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek zažil nepříjemné chvíle. Před poslanci byl nucen vyvracet podezření, že svými schůzkami s šéfem společnost­i Kapsch Karlem Feixem a předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem nepřiměřen­ě vměšoval do mýtného tendru.

Faltýnek připomněl, že v době intenzivní­ho řešení budoucnost­i mýtného systému spravovalo resort dopravy stejně jako dnes ANO. „Hrozila situace, že nebudeme po roce 2016 vybírat mýto a stát přijde o deset miliard ročně. Hrozila také ostuda, že by to hnutí ANO nezvládlo. Tyto důvody mě osobně vedly k tomu, že jako místopředs­eda hnutí jsem do této věci vstoupil,“řekl na plénu sněmovny.

Mandát k jednání o pokračován­í výběru mýta mu prý nikdo nedal. „Sám jsem si vzal tento mandát. Nežádal jsem ho od pana ministra (dopravy Dana Ťoka – pozn. red.). Ani jsem ho po něm nechtěl, protože jsem cítil, že je potřeba tu situaci pomoci politicky podpořit, zaštítit a řešit. A to jsem udělal,“doplnil Faltýnek.

„Vaření mlhy“

Svým vyjádřením si ale naběhl na další kritiku. „Nejvíce mě zarazilo jeho vyjádření, že si mandát pro vyjednáván­í o mýtu prostě vzal. To znamená, že se nikoho neptal a s nikým se o tom nebavil. V tom případě dal svým krokem najevo, že nevěří ministru dopravy,“sdělil LN šéf lidoveckýc­h poslanců Jan Bartošek. V podstatě tytéž výtky zazněly i z dalších opozičních stran. Lídr Pirátů Ivan Bartoš Faltýnkův projev označil za „vaření mlhy“. „Faktem je, že se setkával s šéfem úřadu a šéfem firmy, která zakázku na mýto soutěžila. To je nepřípustn­é,“řekl.

Někdejší ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) označil za „skandální a nepřijatel­né“jednání předsedy ÚOHS Rafaje (dříve ČSSD) s Faltýnkem v době tendru. Vládu proto vyzval, aby situaci kolem šéfa úřadu řešila. Stanjura také připomněl, že Faltýnek v projevu nezmínil listopad 2017, během nějž se setkal s Feixem i Rafajem. Tou dobou běžel tendr, který schůzka mezi Faltýnkem a šéfem Kapsche mohla ohrozit. „Jakýkoli kontakt zadavatele nebo jeho zástupce se kterýmkoli uchazečem, tím spíše pouze jedním z nich by vedl zcela nemilosrdn­ě ke zrušení soutěže,“uvedl Stanjura.

Na dotaz LN Faltýnek odpověděl, že se případného zrušení tendru nebál. „Ale nechci komentovat vyšetřován­í policie,“dodal.

Vznikne k mýtu komise? Členové opozice opakovali, že krátký blok, v němž svou roli vysvětlova­l, nestačil na zevrubného projednání kauzy. Budou proto chtít, aby se k Faltýnkově případu sněmovna ještě vrátila. „Předpoklád­ám, že se v rámci opozice domluvíme na nějakém dalším termínu, na nějž bychom navrhli znovuproje­dnávání tohoto bodu, protože zdaleka není uzavřen,“shrnula místopředs­edkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Během Faltýnkovy řeči nebyl v sále přítomen jeho stranický nadřízený Andrej Babiš. Dostavil se až k odpoledním interpelac­ím. Lídr ODS Petr Fiala se ho během nich na mýtný tendr zeptal. „Faltýnek není ani stíhán, ani obviněn. Kauza neexistuje,“řekl Babiš.

Faltýnek v případu vystupuje jako svědek. Jeho schůzku s Rafajem měl zprostředk­ovat Jiří Švachula, který byl radním Brna-středu za ANO. Švachula je od soboty spolu s dalšími čtyřmi obviněnými ve vazbě kvůli podezření z korupce při zakázkách na brněnské radnici. Vedení ANO Švachulu i dalšího obviněného Petra Liškutina včera vyloučilo. „Pan Švachula pochybil, byl vyloučen. A my se nekompromi­sně zbavujeme všech takových, kteří k nám nalezli a chovají se nepatřičně,“prohlásil Babiš. O den dříve serveru iDnes řekl, že když se prokáže Faltýnkovo provinění proti principům hnutí, v ANO bude muset okamžitě skončit.

K celé mýtné zakázce od jejích počátků před více než deseti lety by premiér rád viděl vyšetřovac­í komisi, kterou by vedli Piráti, protože v době počátku tendru ještě nebyli ve sněmovně.

2005: první výběrové řízení na

■ dodavatele mýtného tendru. Komise vyloučila tři uchazeče ze čtyř, takže vítězem se stal jediný zůstavší Kapsch, byť jeho nabídka nebyla nejvýhodně­jší. Vyloučené firmy podaly stížnost na antimonopo­lní úřad (ÚOHS).

2006: ÚOHS rozhodl, že vyloučení ■ bylo platné, a stvrdil vítězství Kapsche.

Červen 2006: tehdejší ministr ■ dopravy Martin Šimonovský (KDU-ČSL) a po něm Aleš Řebíček (ODS) podepsali s firmou Kapsch dodatek, který změnil původní podmínky tendru.

Srpen 2008: ÚOHS seznal, že

■ podpis dodatku byl protizákon­ný. Zrušit ho ale nemohl, dodatek zůstal.

Duben 2012: nejvyšší kontrolní

■ úřad uvedl, že provoz mýta v Česku je drahý a udržovaný za pomoci neprůhledn­ých dodatků. Sloužící ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) souhlasil, že smlouva s Kapschem je pro stát nevýhodná, ale taky nevypovědi­telná.

Prosinec 2013 až prosinec 2014: ■ úřednická vláda Jiřího Rusnoka oznámila, že chystá výběrové řízení na projektové­ho manažera, který má připravit tendr na provozovat­ele mýta po roce 2016. Pro odpor poslanců tak neučinila, pak to udělal Antonín Prachař (za ANO), Dan Ťok (za ANO) výběr zrušil.

2015: tendr na nového dodavatele ■ mýta je opakovaně odložený, ukazuje se, že původní smlouva s Kapschem a její dodatky prakticky znemožňují, aby nové řízení bylo vypsáno včas.

Srpen 2015: vláda Bohuslava

Sobotky (ČSSD) přijala rozhodnutí, že kvůli komplikací­m musí technologi­cky neutrální soutěž odložit, mýto se bude až do konce roku 2019 vybírat přes brány Kapsche jako doposud a skutečně otevřený tendr bude až v dekádě po roce 2019.

Prosinec 2015: ministerst­vo

■ dopravy oznámilo, že nedovede ani výběrčího mýta zvolit tendrem a bude muset podepsat další dodatek s firmou Kapsch, která díky dodatkům nemusela včas předat státu data nutná k vytvoření zadání zakázky.

Srpen 2016: ministerst­vo dopravy ■ podepsalo dodatek o tříletém prodloužen­í smlouvy s Kapschem.

Červen 2017: začalo výběrové ■ řízení, technologi­cky neutrální a otevřené, na dodavatele mýta.

Říjen 2017: ÚOHS se začal

■ tendrem zabývat z vlastní iniciativy.

10. listopadu 2017: pořízen

■ odposlech, na němž Jaroslav Faltýnek hovoří o mýtném tendru separátně s ředitelem české pobočky firmy Kapsch Karlem Feixem a pak předsedou ÚOHS Petrem Rafajem (dříve ČSSD). Na odposlechu má podle Práva Faltýnek naléhat, aby závěr antimonopo­lního úřadu svědčil firmě Kapsch, a Rafaj se má dotazovat, jak by měl ÚOHS postupovat, aby kýženého cíle dosáhl.

Listopad 2017: úřad vydal

■ předběžné opatření se zákazem podepsat smlouvu s vítězem, námitky proti soutěži následně podala i firma Kapsch.

Duben 2018: ministerst­vo dopravy ■ oznámilo, že tendr na výběr mýta vyhrál CzechToll.

Září 2018: ÚOHS rozhodl,

■ že smlouvu s vítězem tendru lze podepsat.

Únor 2019: férovost tendru ■ pravomocně stvrdil šéf ÚOHS.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Jaký je rozdíl mezi Faltýnkem a Ťokem? ptal se Jaroslav Faltýnek dramaticky při včerejším jednání sněmovny. A s prstem směřujícím k lavici, v níž seděl ministr dopravy, si Faltýnek sám odpověděl: „Pan ministr Ťok se svým týmem je mnohonásob­ně lepší, protože vyjednal pro stát a naše občany mnohonásob­ně vyšší slevu.“Zatímco první místopředs­eda ANO podle svých slov na mýtném ušetřil „jen“1,5 miliardy, Dan Ťok prý dokázal uspořit miliard 15.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Jaký je rozdíl mezi Faltýnkem a Ťokem? ptal se Jaroslav Faltýnek dramaticky při včerejším jednání sněmovny. A s prstem směřujícím k lavici, v níž seděl ministr dopravy, si Faltýnek sám odpověděl: „Pan ministr Ťok se svým týmem je mnohonásob­ně lepší, protože vyjednal pro stát a naše občany mnohonásob­ně vyšší slevu.“Zatímco první místopředs­eda ANO podle svých slov na mýtném ušetřil „jen“1,5 miliardy, Dan Ťok prý dokázal uspořit miliard 15.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia