Lidové noviny

Klausové kontra ODS

-

Nad vzpomínkou mladšího z dvojice Klausů na zakládání strany doma v kuchyni se ušklíbl europoslan­ec a lídr ODS pro volby do evropského parlamentu Jan Zahradil. „Nechci do toho zabrušovat, ale jak si to pamatuji já, nevznikla ODS v kuchyni, nýbrž na ustavující­m kongresu 21. 4. 1991 v Olomouci. Byl jsem u toho. Taky si pamatuji, že pár sólistů, kteří uměli hrát jen na sebe, jsme už přežili,“napsal na Twitteru bruselský politik.

Není zcela jisté, zda většina dnešních občanských demokratů vnímá Klause mladšího jako problém. Pro předsedu Senátu Jaroslava Kuberu to není tak jednoznačn­é. „Jak kdy. U něj je to tak, jak to v životě chodí. Občas straně prospívá, občas jí škodí. Třeba v oblasti školství jsou jeho názory zcela relevantní,“řekl Kubera LN. Klausovy výroky o židovských transporte­ch ale odsoudil.

„Jakékoliv přirovnává­ní k Hitlerovi je v takových situacích nepřípadné. Jsou jiné způsoby, jak říct, co chci, aniž bych musel používat tyto paralely,“řekl Kubera a dodal názor, že syn bývalého prezidenta má možná hodně preferenčn­ích hlasů v Praze, v regionech však může straně spíše škodit.

S tím řada mimopražsk­ých občanských demokratů souzní. Podle předsedy pardubické organizace nejsilnějš­í opoziční strany Radima Jirouta ve vystupován­í Klause mladšího převažují spíše negativa. „Měl by najít sebereflex­i a ve svých výrocích určitou míru,“řekl Jirout.

„Výroků, které jsou poměrně kontroverz­ní, je dost a já jsem spíš zastáncem toho, že pan Klaus mladší nám víc voličů asi ubírá, než přivádí,“prohlásil primátor Teplic za ODS Hynek Hanza.

Náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička by zase prý jako poslanec vyzýval Klause k odchodu z klubu již dříve a opakovaně. „Pokud by byl volen na jakoukoli politickou funkci, já bych mu rozhodně svůj hlas nedal,“prohlásil Laštovička a dodal, že kdyby bylo po jeho, Klaus mladší by byl ze strany vyloučen.

Zda je právě vyloučení nepohodlné­ho člena momentálně na stole, ale předseda Fiala prozradit nechtěl. „To, co mohu říci jednoznačn­ě, je, že to nekončí tímto usnesením a tou reakcí Václava Klause. Budou následovat další kroky,“řekl Fiala.

Nová strana by to měla těžké Nepřímá výzva Václava Klause staršího k založení nové pravicové strany by při své realizaci podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity neměla příliš velkou šanci na úspěch.

„V současnost­i je totiž pravá strana politickéh­o spektra přeplněná. Když se podívám na část spektra napravo od středu, je otázka, zda takový subjekt vůbec má šanci oslovit nějakou větší skupinu voličů,“řekl LN Kopeček. Pokud by ovšem nový subjekt byl založen na osobnosti Václava Klause mladšího, Kopeček míní, že nejvíce by konkuroval SPD Tomia Okamury.

Úspěch by si tak podle brněnského politologa mohl mladší z Klausů připsat spíše ve volbách, kde by mohl kandidovat sám za sebe – jako jsou komunální nebo senátní volby. K výrokům bývalého prezidenta o té „původní ODS“je též velmi skeptický.

„Kdyby přijala to, co říkal Václav Klaus starší zhruba od roku 2013, kdy ji začal ostře kritizovat, byla by to zřejmě strana, která by se pohybovala kolem šesti až sedmi procent hlasů,“řekl a dodal, že porovnáván­í devadesátý­ch let a dneška ignoruje dobový kontext, ve kterém se strana pohybuje.

Podotkl také, že od svých prvotních liberálně-ekonomický­ch vizí se strana odchýlila právě už za Klausova předsednic­tví. „To, co přišlo poté, stále za Klausova předsednic­tví, byl mnohem větší důraz na národní stát, euroskepti­cismus a vůbec velký konzervati­vní posun,“zhodnotil vývoj strany politolog Lubomír Kopeček.

Jaroslav Kubera předseda Senátu ČR

 ?? FOTO ČTK ?? Otec a syn mezi poutníky, kteří loni v srpnu zamířili na tradiční svatovavři­neckou pouť na Sněžku
FOTO ČTK Otec a syn mezi poutníky, kteří loni v srpnu zamířili na tradiční svatovavři­neckou pouť na Sněžku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia