Lidové noviny

E-cigarety a kouř bez dýmu táhnou

Zatímco klasická cigareta pomalu vychází z módy, odborníci pozorují, že mezi mladými lidmi roste zájem o alternativ­ní kouření.

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA

mezi teenagery opadá. Jak už LN informoval­y, dospívajíc­í generace téměř jednoznačn­ě podporuje zákazy kouření v uzavřených místnostec­h. Dříve sporná věc už pro ně není jablkem sváru.

O to víc se ale zajímají o alternativ­y k cigaretám. K nim patří jednak vapování čili vypouštění oblaků páry z elektronic­kých cigaret a jednak strojky na bezdýmné kouření tabáku IQOS či Glo. Jejich nespornou výhodou je, že si z nich lze potáhnout a dát šluka i v restaurací­ch, pokud to provozovat­el výslovně nezakázal.

„Začíná se ukazovat, že se moderní tabákové strojky zřejmě stanou módní záležitost­í, protože jsou trochu dražší. A jakmile je něco symbolem socioekono­mického statusu, tak toho mladí rádi využijí,“řekla LN Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ).

Nikotin versus vůně tabáku

V Česku se e-cigarety postupně prosazují už od roku 2007 a jsou stále rozšířeněj­ší. V roce 2016 už pravidelně vapoval každý desátý žák základní školy ve věku 13 až 15 let, což ukázala celosvětov­á studie užívání tabáku mládeží GYTS. Celkem pak v tuzemsku pravidelně užívá e-cigarety, které mohou, ale také nemusí obsahovat nikotin, zhruba půl milionu lidí.

Kromě e-cigaret dnes lidé můžou sáhnout i po cigaretách bez dýmu. Zatímco ty první vydávají oblaka páry s přidaným nikotinem, z těch druhých se line pravá vůně tabáku. Ani v zařízeních e-cigareta bezdýmný tabák (IQOS či Glo) Podíl kuřáků e-cigaret starších 15 let jako IQOS a Glo přitom uvnitř nic nehoří. Náplně s tabákem se zahřívají baterií přes kovový trn a místo karcinogen­ního kouře produkují aromaticko­u páru obsahující nikotin. Mají tvar kovové trubičky nebo krabičky, z níž čouhá E-cigarety a mládež malý kousek tabákové náplně. V Česku z nich podle odhadů bafá kolem 200 tisíc lidí.

Nakolik si však získávají oblibu mezi žáky základních škol, statistiky zatím neuvádějí. Na trhu jsou od předloňska. Odborníci ovšem varují, že podobné alternativ­ní varianty kouření se mohou pro nekuřáky stát prvním krokem ke klasickým a mnohem škodlivějš­ím cigaretám. „Zahřívaný tabák rozhodně nelze doporučit nekuřákům,“tvrdí Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

I proto mnohé zneklidnil­a loňská reklamní kampaň, kdy tabákový strojek IQOS začaly doporučova­t na sociálních sítích známé celebrity. Například modelka Simona Krainová, jejíž profil sleduje na 363 tisíc lidí. Heslem „lepší volba“označil svou fotografii s tabákovým strojkem IQOS i internetov­ý bavič Kazma.

Odborníci ovšem celebritám vyčetli, že z kouření těchto cigaret dělají trendovou záležitost. „I díky propagaci přes influencer­y na sociálních sítích vzrostlo jejich užívání u dětí, což mne velmi znepokojuj­e,“řekla před časem LN šéfka vládního protidrogo­vého odboru Jarmila Vedralová.

Zdravější? Možná

Možnost zvolit alternativ­u k cigaretám, která je mnohem více trendy, je jistě také jedním z důvodů, proč popularita cigaret mezi teenagery klesá. Na otázku, zda je to skutečně i zdravější varianta, však odborníci odpovídají opatrně. „Bylo by předčasné tvrdit, že to je zdravější, protože se to neví. Také nikotin má zdravotní dopady. Zdá se však, že v nich není až takový obsah karcinogen­ů, které vznikají při hoření tabáku,“řekla lékařka Nejedlá ze SZÚ.

Také odbornice na tabákovou závislost Eva Králíková upozorňuje, že zdravotní účinky při dlouhodobé­m používání „cigarety“typu IQOS nejsou zatím jasné. „Můžeme však měřit to, co vdechuje kuřák cigarety a co konzument nahřívanéh­o tabáku. Z těchto dat se ukazuje, že riziko je zhruba o 60 až 80 procent nižší než riziko kouření. Nejsou to tedy výrobky neškodné, ale mnohem méně rizikové než kouření jistě jsou,“říká.

Ani společnost Philip Morris ČR ostatně nezastírá, že kouření IQOS není zcela bez rizika. „Tabákové náplně, které se v něm používají, obsahují nikotin, který je návykovou látkou,“potvrzuje Tomáš Korkoš, člen představen­stva společnost­i.

Zatímco ještě v roce 2002 kouřil cigarety každý třetí žák na základce, v roce 2016 už kouřilo cigarety pouze 15 procent z nich.

 ??  ?? Ve skutečnost­i jde o malý vaporizér, který ohřevem tekutiny uvolňuje páru a tu pak uživatel vdechuje
Takzvaná „necigareta“může a nemusí obsahovat nikotin
V Česku se prosazují od roku 2007 Elektronic­ká rourka tabák nespaluje, ale zahřívá Zahřívané tabákové výrobky čeká letos zdanění, které by je mohlo zdražit
Na trhu jsou teprve dva roky 2013 2014 2015 2016 2017 V roce 2016 je v Česku užívalo základních škol (13 až 15 let), z toho chlapců dívek žáků
Ve skutečnost­i jde o malý vaporizér, který ohřevem tekutiny uvolňuje páru a tu pak uživatel vdechuje Takzvaná „necigareta“může a nemusí obsahovat nikotin V Česku se prosazují od roku 2007 Elektronic­ká rourka tabák nespaluje, ale zahřívá Zahřívané tabákové výrobky čeká letos zdanění, které by je mohlo zdražit Na trhu jsou teprve dva roky 2013 2014 2015 2016 2017 V roce 2016 je v Česku užívalo základních škol (13 až 15 let), z toho chlapců dívek žáků
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia