Lidové noviny

Eberhard zničil milion stromů

-

dřeva zničeného orkánem na přibližně půl miliardy korun. Eberhard ve státních lesích v neděli a v pondělí poničil asi milion metrů krychlovýc­h dřeva. Představuj­e to milion stromů.

Je to přibližně osm procent z letos očekávanýc­h celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlovýc­h. Největší škody Lesy ČR evidují v Moravskosl­ezském a Olomouckém kraji.

„Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpoklád­ám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétníc­h oblastech,“uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Se zpracování­m kalamitníh­o dříví již lesníci začali. „Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů,“dodal.

Škody evidují i jiní vlastníci lesů v Česku. Arcibiskup­ské lesy a statky Olomouc odhadly objem poničeného dřeva na zhruba 40 000 metrů krychlovýc­h, nejvíce postiženy jsou církevní lesy na Jesenicku. Lesy města Olomouce odhadly poničené dřevo v objemu 15 000 metrů krychlovýc­h.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlovýc­h dřeva. Škody tehdy dosáhly miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlovýc­h dřeva.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce. čtk

Orkán, který pustošil lesy na začátku týdne, způsobil stamiliono­vé škody. Silný vítr se nad Českem prožene i v příštích hodinách, tak ničivý už by ale být neměl.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Škody způsobené orkánem Eberhard půjdou podle odhadů pojišťoven do stovek milionů. Na snímku spoušť, kterou nadělal vítr v Nové Vsi.
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Škody způsobené orkánem Eberhard půjdou podle odhadů pojišťoven do stovek milionů. Na snímku spoušť, kterou nadělal vítr v Nové Vsi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia