Lidové noviny

Kočnera obvinili z objednání vraždy novináře

-

BRATISLAVA Slovenská policie obvinila podnikatel­e Mariana Kočnera z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Prokuratur­a také oznámila, že na vraždě se nepodílel žádný Ital. Kuciakovy informace totiž vedly k italské mafii.

Kočner je v současné době ve vazbě, a to kvůli jinému případu. Vyšetřovat­elé prý zkoumají i jeho napojení na slovenské politiky, ale zatím se k této problemati­ce nechtějí vyjadřovat.

V kauze byli vedle Kočnera již dříve obviněni čtyři další lidé, kteří jsou rovněž ve vazbě. Tu vyšetřovat­elé chtějí prodloužit na maximální možnou dobu.

Podle prokurátor­a disponují v současnost­i již dostatkem důkazů, aby z objednání vraždy mohli Kočnera obvinit. Disponují prý nálezy z počítačů, svědectvím­i i dalšími důkazy.

Vyšetřovat­elé ale odmítli odpovědět na otázku, zda existuje možnost, že Kočner nebyl jediným objednavat­elem vraždy.

Kočnera za objednavat­ele označil už loni v říjnu Zoltán Andruskó, který je obviněn ze samotné vraždy Kuciaka. Tehdy policie prohledala zhruba 20 nemovitost­í patřících Kočnerovi, včetně jeho bratislavs­ké vily.

Podle Hospodársk­ých novin uvedla, že razie souvisely s násilnou trestnou činností a s dalšími zločiny. Během prohlídek se v Kočnerově trezoru měly najít třeba i nahrávky spojené s kauzou Gorila z roku 2011. Ta se týkala propojení byznysu s politikou a přispěla k pádu tehdejší pravicové vlády.

Ján Kuciak o Kočnerovi často psal, poukazoval na jeho chyby. Novinář na podnikatel­e podal i trestní oznámení. Kočner mu totiž do telefonu řekl, že se „bude zajímat o něj a jeho rodinu“a že pokud na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní. Policie však oznámení odložila, protože prý nešlo o trestný čin ani přestupek.

Na Kočnerův pokyn byl následně Kuciak spolu s dalšími novináři sledován. mh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia