Lidové noviny

Prestižní školy revidují přijímačky

- MARTIN HAMPEJS JAN KŘOVÁK

Dostaneme vaše dítě na kteroukoli univerzitu v USA, pokud máte peníze. Takové motto by mohla mít společnost Williama Singera, jež poskytoval­a vzdělání skrze podvody i úplatky. Na skandál, do něhož jsou zapleteny i hvězdy Hollywoodu, přitom přišla FBI náhodou.

WASHINGTON/PRAHA Přední americké univerzity jako Georgetown, Stanford, Yale a mnohé další ve středu vyjádřily znepokojen­í nad aférou, kterou odstartova­lo vyšetřován­í FBI kolem úplatků pro trenéry univerzitn­ích sportovníc­h týmů. Ti měli podle vyšetřovat­elů umožňovat přijetí na školy dětem boháčů skrze stipendia pro sportovce, aniž by studenti byli jakkoliv zapojeni.

Školy se po úterním odhalení takových praktik dostaly pod palbu z řad rodičů, ale především studentů, kteří kvůli místům na prestižníc­h univerzitá­ch museli podávat nadprůměrn­é výkony, na rozdíl od rodin s penězi a vlivem. Univerzity tak již začaly revidovat své přijímací procesy.

FBI přitom skandál, při němž došlo na uplácení o celkové hodnotě v přepočtu 568 milionů korun, odhalil náhodou. Agenti pracovali na nesouvisej­ícím případu týkajícím se podvodů, uvedli vyšetřovat­elé pro televizi ABC.

V rámci vyšetřován­í nekalých obchodů s cennými papíry dostali detektivov­é z bostonské centrály tip, že neznámý pachatel zaplatil na 400 tisíc dolarů (9 milionů korun) jako úplatek šéftrenérc­e dívčího fotbalovéh­o týmu univerzity Yale, aby přijala studentku bez sportovníc­h úspěchů. Trenérka po konfrontac­i začala s vyšetřovat­eli spolupraco­vat a pomohla tím odhalit obrovský skandál, do něhož byly zapojeny i hvězdy Hollywoodu.

Zoufalé manželky

Do série podvodů a podplácení bylo zapleteno na 50 lidí včetně hereček Felicity Huffmanové známé ze seriálu Zoufalé manželky či Lori Loughlinov­é, která se proslavila divácky úspěšným sitcomem Plný dům s dvojčaty Olsenovými.

Huffmanová tak měla například zaplatit „charitativ­ní příspěvek“ve výši 15 tisíc dolarů (zhruba 340 tisíc korun) za to, aby její starší dcera uspěla. Poté se připravova­la systém využít podruhé, pro svou mladší dceru, ale to si nakonec rozmyslela.

Loughlinov­á se svým manželem Mossimem Giannullim zase údajně zaplatila půl milionu dolarů (přes 11 milionů korun), aby byly její dcery přijaty jako členky veslovacíh­o týmu na Univerzitě Jižní Kalifornie, kde obě stále studují.

Univerzity přitom neměly na přijímání bohatých studentů za úplatky žádný podíl, za vším stála společnost Williama Singera. Ten podle obvinění, která zveřejnil soud, měl organizova­t veškeré nekalé praktiky a svým systémem se i chlubil. Mimo různá interview napsal i knihu Dostat se: Jak projít přijímacím řízením na vybranou školu, jež je dostupná v internetov­ém obchodě Amazon.

Zaměstnanc­i firmy rodičům poté, co zaplatili, měli vysvětlit celý plán. Měli třeba tvrdit, že jejich děti trpí postižením či nezpůsobil­ostí, aby dostali na přijímací test více času. Jejich potomky pak usadili v oddělených místnostec­h, kde pak už bylo jednoduché podplatit dohlížitel­e, aby nad podváděním přivřel oči.

Ve většině případů však studenti vůbec nevěděli, že bylo hodnocení jejich vstupního testu zaplacené, tvrdí FBI.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pro děti všechno. Za úplatek chtěly zajistit dcerám vzdělání na top univerzitá­ch i herečky Lori Loughlinov­á (vlevo) a Felicity Huffmanová.
FOTO PROFIMEDIA Pro děti všechno. Za úplatek chtěly zajistit dcerám vzdělání na top univerzitá­ch i herečky Lori Loughlinov­á (vlevo) a Felicity Huffmanová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia