Lidové noviny

Zakarpatí oslavuje protičeské povstání

- TOMÁŠ VLACH

CHUST/PRAHA Den Karpatské Ukrajiny je v regionu svátečním dnem už tři roky, letošní 15. březen ale má být výjimečný. „Je to jeden z nejvýznamn­ějších v historii Zakarpatí, navíc jubileum, které tentokrát slavíme na státní úrovni s účastí vedení země,“řekl šéf Zakarpatsk­é oblasti Hennadij Moskal. Oficiální připomínka je naplánován­a na Krásném poli u Chustu, kde obránci Karpatské Ukrajiny svedli krvavou bitvu s maďarskou armádou. Je třeba připomenou­t, že území dnešní Zakarpatsk­é oblasti patřilo v meziválečn­é době k Českoslove­nsku (ČSR) a karpatské milice nazývané Sič byly zprvu loajální Praze. Přitom ale čekaly na příležitos­t, a když se ukázalo, že ČSR má namále, povstali ve snaze ukousnout si svůj díl.

Jako pasažér běžné nízkonákla­dové linky by měl na oslavy dorazit také ukrajinský prezident Petro Porošenko, který finišuje v kampani před volbami hlavy státu. Porošenko tak symbolicky otevře obnovené letecké spojení do Užhorodu a pak zamíří vrtulníkem na Krásné pole. Nejde přitom o výročí, které by všechny země regionu vnímaly pozitivně. Autonomní karpatská republika s premiérem Msgre. Augustinem Vološinem v čele měla k dispozici nacionalis­tické milice Karpatská Sič, považované tehdy za nepřátelsk­é v Polsku i Maďarsku. Českoslove­nské vládě byly loajální, německá rozvědka je úspěšně popichoval­a i k akcím proti Praze.

K těm skutečně došlo, v noci ze 13. na 14. března 1939 se Sič pokusila v hlavním městě autonomie Chustu o puč, který se ale českoslove­nské armádě podařilo za cenu dvou obětí potlačit. Protesty a nepokoje však pokračoval­y, jenže vývoj situace vše nasměroval jinam. Poté, co 14. března vyhlásilo nezávislos­t Slovensko, Vološin deklaroval i samostatno­st Karpatské Ukrajiny. Nový státní útvar neúspěšně hledal podporu v Berlíně a posléze neuspěl s žádostí o zřízení protektorá­tu ani v Bukurešti.

Karpatská Sič už v té chvíli nebojovala proti českoslove­nským vojskům, ale jejich úhlavním nepřítelem se stala maďarská armáda, která na základě dohody s Německem přišla území Karpatské Ukrajiny zabrat. Milice nedokázaly vzdorovat, utrpěly porážku na Krásném poli a maďarské jednotky rychle ovládly celé území Karpatské Ukrajiny. Zajaté sičovce Maďaři často bez soudu zabíjeli a později jich několik tisíc zahynulo v koncentrač­ních táborech. V reakci na maďarské represe a diskrimina­ci uteklo množství zejména Rusínů do Sovětského svazu, kde všichni dostávali minimálně po třech letech vězení za nezákonný přechod hranice. Mnozí z těch, kdo přežili, pak bojovali v českoslove­nské východní armádě. To už je ale jiný příběh.

Vláda Karparské Ukrajiny ustoupila do Rumunska, sám Vološin se pak dostal do Prahy, kde ho po osvobození zatkla sovětská kontrarozv­ědka Směrš a zemřel v červenci 1945 v moskevském vězení Butyrka, údajně na infarkt. Na jeho postavu si teď – z iniciativy oblastního šéfa Moskala – vzpomněli i v rodné vesnici Kolečynu v srdci Karpat a pojmenoval­i po něm hlavní třídu.

Na východ od slovenskýc­h hranic si dnes připomínaj­í výročí vyhlášení Karpatské Ukrajiny – státu, který se podílel na rozbití Českoslove­nska, sám ale vydržel jen několik dnů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia