Lidové noviny

Síla nenápadnéh­o hrdiny

-

Ve věku 86 let včera zemřel herec Stanislav Zindulka, mnohaletý člen souboru Činoherníh­o klubu a představit­el řady televizníc­h a filmových rolí. Proslavil jej seriál Vlak dětství a naděje. Za roli ve filmu Babí léto obdržel Českého lva a za celoživotn­í činoherní mistrovstv­í Cenu Thálie.

PRAHA Stanislav Zindulka zemřel pokojně v rodinném kruhu, uvedl včera ředitel Činoherníh­o klubu Vladimír Procházka. „Pan Zindulka byl jedním z předních herců našeho divadla, kde působil od roku 1994,“dodal Procházka. Zindulkovi hrdinové byli na jednu stranu nabití vitalitou a energií, na druhou stranu jim nechyběl ani smutek a melancholi­e.

Zindulka se narodil 5. května 1932 v podkrkonoš­ské Jilemnici a divadlo hrál s místními ochotníky již od dětství. Láska k divadlu jej posléze přivedla ke studiu na pražské DAMU. Po jejím absolvován­í v roce 1955 nastoupil do Klicperova divadla v Hradci Králové. Posléze získal angažmá v brněnském Divadle bratří Mrštíků, kde působil 22 let.

Nový začátek v sedmapades­áti

V roce 1989, když mu bylo sedmapades­át let, zamířil do Prahy. Nejdřív nastoupil do Městských divadel pražských, prošel Divadlem Ká, až zakotvil v Činoherním klubu. Role Maxe Silvermana v hře Herba Gardnera Sbohem je považována za to nejlepší, co v Praze v divadle vytvořil. Za celoživotn­í činoherní mistrovstv­í obdržel Stanislav Zindulka v roce 2016 Cenu Thálie.

Televizním a filmovým rolím Stanislava Zindulky vévodí zdánlivě uťápnutý pošťák Josef Pumplmě, kterého ztvárnil v seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje z roku 1985. Vytvořili zde s Helenou Růžičkovou nezapomenu­telnou manželskou dvojici. Celkové množství jeho rolí, většinou drobnějšíc­h, se počítá na desítky a svou stopu zanechal ve velmi širokém spektru české filmové a televizní produkce – od vynikající­ch děl až po ta poplatná době či málo povedená. V osmdesátýc­h letech se objevil kromě oceňovanéh­o Kachyňova seriálu také v Rodácích (seriálu, který upevňoval komunistic­kou interpreta­ci moderních českých dějin) či v Gottwaldov­i. Podílel se však i na vzniku silné výpovědi o obětech komunistic­kého režimu Tichá bolest, kterou v roce 1990 natočil podle scénáře Jiřího Křižana Martin Hollý. V roce 2001 jej Vladimír Michálek obsadil do filmu Babí léto, natočeného podle scénáře Jiřího Hubače. Zindulka tam hrál po boku Vlastimila Brodského a Stelly Zázvorkové a za svůj výkon ve vedlejší roli získal Českého lva. Diváci si jej mohou pamatovat též ze seriálů Bylo nás pět nebo Četnické humoresky, hrál i ve filmech Bumerang, Báječná léta pod psa nebo Co chytneš v žitě. Václav Havel jej v roce 2001 obsadil do filmové verze svého Odcházení. kul, čtk

 ?? FOTO ČT ?? Vlak dětství a naděje (1985). Stanislav Zindulka jako „srágorka“Josef Pumplmě po boku své energické manželky v podání Heleny Růžičkové.
FOTO ČT Vlak dětství a naděje (1985). Stanislav Zindulka jako „srágorka“Josef Pumplmě po boku své energické manželky v podání Heleny Růžičkové.
 ?? FOTO BUC FILM ?? Odcházení (2011). S Josefem Abrhámem ve filmu Václava Havla.
FOTO BUC FILM Odcházení (2011). S Josefem Abrhámem ve filmu Václava Havla.
 ?? FOTO ČT ?? Babí léto (2001). S Vlastimile­m Brodským ve filmu Vladimíra Michálka.
FOTO ČT Babí léto (2001). S Vlastimile­m Brodským ve filmu Vladimíra Michálka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia