Lidové noviny

Divadlo je vysoký post

-

představen­í v Ungeltu, a odmítl jsem to. Já věci umím odmítat, ale divadlo nikdy. Mám výborné angažmá, kde mi vycházejí vstříc, když potřebuju na něco volno, ale vybírám si. Divadlo miluju a považuju ho za vysoký post a myslím si, že si mám vážit toho, že to můžu dělat skoro ve čtyřiaosmd­esáti letech.

LN Jste rodák z Jilemnice, ale dlouho jste byl v angažmá v Brně. Nestýskalo se vám po kopcích?

Ale ono z té moravské roviny nebylo nikam až tak daleko, abych tam nemohl dojet. Moje první angažmá bylo v Hradci a tam tehdy ředitelova­l Milan Pásek. To byla moje učednická léta. Tehdy to bylo Krajské oblastní divadlo, které se pak za pár let přejmenova­lo na Divadlo Vítězného února. Pásek byl múzická osobnost, ale také dost kontroverz­ní. Neměl rodinu a divadlo mu bylo vším, měl na něj vyhraněný názor, byl jasnozřivý a uměl výborně stavět repertoár. Byl to straník a kvůli tomu jsme se také několikrát pohádali, ale nikdy mě neshodil.

LN V Jilemnici se, jako v celém Podkrkonoš­í, hodně duchařilo. Potkal jste se s tím ?

Slyšel jsem leccos vyprávět. Třeba se říkalo, že jilemnický hrobník vyvolává duchy a cosi provádí s nebožtíky na hřbitově, ale to mohly být jenom povídačky. Rád se vracím do svého mládí, je do mě vrostlé a jako herec z něj můžu také těžit. Můj táta byl zapálený ochotník, a v Jilemnici byly dokonce dva soubory, ten hlavní se jmenoval Kollár a druhý měli hasiči. Ochotníky vedl profesor z gymnázia a měl kontakty s Prahou, takže se u nás uváděly tituly téměř souběžně s Národním divadlem, třeba Bílá nemoc tam měla premiéru krátce po té pražské.

LN A vy jste také ochotničil?

Samozřejmě, divadlo mě už tehdy jako mladého kluka okouzlilo a byl jsem na to naše jilemnické patřičně pyšný. Už se také schylovalo k válce, Němci se chovali jako utržení z řetězu a divadlo také významně posilovalo český vliv. V roce 1937 jsem poprvé vstoupil na jeviště, a to ještě v Prodané nevěstě. Hrál jsem kluka, který ukradne principálo­vi činky, a při nejtklivěj­ší árii Mařenky jsem z jeviště zakřičel – mámo, vidíš mě? Publikum řvalo smíchy, ale zpěvačka ne, ta byla bez sebe.

LN Přemýšlíte někdy nad tím, co vás k divadlu přitáhlo a tolik let u něj drží?

Já jsem sice byl komediant, rád jsem se předváděl, to ano, ale mnohem důležitějš­í byla jiná věc. Vždycky když jsem něco silného zažil, ať už veselého, nebo tragického, bylo mi líto, že jsem u toho sám, a toužil jsem se o tu silnou emoci s někým podělit. Vždycky jsem to chtěl aspoň svým nejbližším převyprávě­t, abychom to mohli společně sdílet. Četl jsem básně a říkal si – to je tak krásný, to si nemůžeš nechat pro sebe. A tohle mi vydrželo celý život. A tak i když netočím, objíždím s divadlem republiku a skutečně mě to naplňuje. Vždycky když se z té šňůry vracím, žena mi říká: „Ty musíš být úplně urvaný.“A já jí odpovídám: „Ani trochu, lidi byli báječný a jsem zase šťastný.“

 ?? FOTO ČTK ?? Thálie za celoživotn­í činoherní mistrovstv­í. Stanislav Zindulka ji převzal v březnu roku 2016.
FOTO ČTK Thálie za celoživotn­í činoherní mistrovstv­í. Stanislav Zindulka ji převzal v březnu roku 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia