Lidové noviny

Steinerův Golem i slavná Officina

- BLANKA FRAJEROVÁ

Připomenou­t osobnost německého grafika a ilustrátor­a Huga Steinera-Prag i jeho následovní­ka ve škole Officina Pragensis, neméně významného umělce Jaroslava Švába, se rozhodla pražská Galerie Smečky. Autorem nápadu a kurátorem mimořádně objevné výstavy je Pavel Růt.

Tvorba nevšedního knižního tvůrce, mimo jiné autora první podoby Golema z Meyrinkova románu, Huga Steinera (1880, Praha – 1945, New York), byla v Praze naposledy vystavena v roce 1938. Sepětí pražského německého židovského umělce s českým prostředím je přitom mimořádné. Nesvědčí o tom jenom jeho dílo, ale i fakt, že si během studijního pobytu v Německu přidal ke svému jménu přídomek Prag jako důkaz toho, že se pokládá za člena pražského literárně-výtvarného prostředí. Malířská studia absolvoval na akademiích v Praze a Mnichově, na té pražské byl žákem například Václava Brožíka a Vojtěcha Hynaise. Steiner patřil mezi nejmladší členy spolku Jung-Prag, pro jeho první tiskoviny navrhl výtvarnou podobu. Zde se setkával se spisovatel­i Rilkem, Leppinem, Hadwigerem, Meyrinkem, navzájem se pak ovlivňoval­i s malíři Emilem Orlikem, Richardem Teschnerem, Ferdinande­m Michlem nebo Alfredem Justitzem. Pro dokreslení kontextu vystavil kurátor Pavel Růt také ukázky jejich tvorby. Od Orlika je zde například kresba uhlem Židovský hřbitov (1905), od Teschnera ze stejného roku akvatinta Křižovnick­é náměstí v zimě a další, většinou zápůjčky ze soukromých sbírek.

Od Steinera-Prag, jehož velká část tvorby byla z rasových důvodů zlikvidová­na, je k vidění kolem šedesáti děl z jeho rané i pozdní tvorby. Kromě pražských motivů jsou to výjevy inspirovan­é Freudem, osobními prožitky malíře, mezi nimiž dominují sny a hrůzy z dětství. Velká část expozice je věnována Steinerový­m ilustracím, především románu Golem, k němuž vytvořil pětadvacet litografií. Po získání místa profesora v Lipsku pobýval Steiner několik let v zahraničí a do Prahy, kde nikdy nezrušil svůj ateliér, se vrátil v roce 1933. Během pěti let, než odtud kvůli svému původu odešel, spolupraco­val s umprum muzeem, vytvořil desítky litografií pražského ghetta a židovského hřbitova.

Založil však také soukromou uměleckou školu Officina Pragensis. Její vedení před svým odchodem svěřil Steiner svému spolupraco­vníku akademické­mu malíři, grafikovi, typografov­i a scénografo­vi Jaroslavu Švábovi (1906–1999), který zde od roku 1936 vyučoval. Držitel zlaté medaile ze světové výstavy v Paříži (1937), autor stovek grafik, plakátů, návrhů poštovních známek a knižních ilustrací udržel školu až do roku 1948, kdy ji byl novým režimem nucen zavřít. Mezi studenty Officiny Pragensis patřili Adriena Šimotová, Libor Fára, Helena Zmatlíková a mnozí další.

Hugo Steiner-Prag: Golem

Kurátor: Pavel Růt Galerie Smečky, Praha, do 18. dubna

 ?? REPRO GALERIE SMEČKY ?? Oživlá socha. Golem procházejí­cí pražským ghettem.
REPRO GALERIE SMEČKY Oživlá socha. Golem procházejí­cí pražským ghettem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia