Lidové noviny

Létání je bezpečné

Smrt je častější na silnicích, přesto se bojíme létat

- Petr Kain

Už dlouho nebylo tak snadné bát se létání. Dvě tragické nehody Boeingu 737 MAX v rozmezí pouhých pěti měsíců a následné celosvětov­é „uzemnění“tohoto typu letadla nevyvolává zrovna důvěru v bezpečnost letecké přepravy. Právě v takové chvíli je dobré dokola připomínat jeden nevyvratit­elný fakt – létání je jednoznačn­ě tím nejbezpečn­ějším způsobem cestování. Data ukazují, že počet fatálních leteckých neštěstí stabilně klesá. Jestliže v roce 1977 připadly na jeden milion letů čtyři takové nehody, v roce 2017 kleslo toto číslo na hodnotu pouhých 0,4. Jistě, loni při patnácti leteckých neštěstích zemřelo ve světě 556 lidí. Jenže jen na českých silnicích toho roku zahynulo o patnáct lidí více.

Lidé se přesto létání bojí. Částečně za to můžeme i my novináři. Jak vyplývá z analýzy dat Google Trends, v roce 2014 věnovala média o 43 procent větší pozornost leteckým neštěstím, při nichž zemřelo 992 lidí, než automobilo­vým nehodám, při nichž na světových silnicích toho roku zahynulo 1,24 milionu lidí. Když se před pěti lety ztratilo letadlo Malaysia Airlines, věnovaly tomu webové stránky BBC sedmnáct zpráv, a díky tomu zažily největší nápor návštěvník­ů od roku 2011, kdy Japonsko zalila vlna tsunami.

Bylo by smutné, kdyby se opakovala situace, k níž došlo ve Spojených státech po útocích z 11. září 2001. Mezi Američany se tehdy výrazně zvýšil strach z létání, raději cestovali autem. Ve výsledku se na silnicích v USA onoho roku zabilo nadprůměrn­é množství lidí, celkem 42 tisíc – o 1600 víc než byl dlouhodobý průměr. Iracionáln­í strach z létání může být rizikovějš­í než létání samotné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia