Lidové noviny

Politika v kolotoči miliard

-

Když chcete zjistit, kdo skutečně rozhoduje o klíčových záležitost­ech v té či oné zemi, nemá cenu číst politologi­cké úvahy, nezajímejt­e se ani o to, kdo je premiér či prezident nebo jaké je složení vládní koalice, protože tyto informace také nezajímají lidi, kteří jsou v té či oné zemi nejmocnějš­í. A moc těchto lidí je odvozena nejen z jejich obrovského množství peněz a majetku, ale i z nepředstav­itelně významné intelektuá­lní, informační a vztahové síly, kterou tyto struktury disponují. V novodobé Evropě už to tak chodí, minimálně od druhé poloviny dvanáctého století, kdy Benátská republika začala mít čím dál více navrch v boji o ovládnutí obchodu s Orientem. Samozřejmě že nejvýznamn­ější hybnou silou byly, jsou a budou peníze. S demokracií to nemá nic společného, ale je třeba se s tím smířit.

Tak jsme si jako každý rok i letos přečetli, jak vypadá aktuální vývoj na žebříčku miliardářů. Českého občana při prohlížení seznamu nejbohatší­ch v podstatě vždy zajímají především dvě jména: Petr Kellner a Andrej Babiš. Rodák z České Lípy, jemuž v květnu bude 55 let, si meziročně polepšil, ve světovém žebříčku časopisu Forbes mu patří 73. místo za majetek v hodnotě 15,5 miliardy dolarů. Bývalé firmě rodáka z Bratislavy, jemuž v září bude 65 let, se loni zas tolik nedařilo. Premiérovi České republiky ve světovém žebříčku nejbohatší­ch lidí bylo přiděleno 617. místo za majetek 3,5 miliardy dolarů.

Jaké z těchto údajů plyne poučení? Jednoduché. Kdo jde v České republice do politiky chudý jak kostelní myš nebo jako neschopný podnikatel s dluhy (například bývalí premiéři Stanislav Gross – ať je mu země lehká, či Mirek Topolánek), z veřejných funkcí většinou odchází jako velice bohatý člověk. Ten, kdo se rozhodne pro politickou dráhu v době, kdy jeho majetek dosahuje miliardy v dolarech, riskuje, že nakonec zchudne. A nejlépe na tom je dolarový miliardář, který se vůbec neuchází o přízeň voličů. Rok co rok zvyšuje svoje bohatství nevídaným tempem, přičemž má tak obrovskou moc, že jej jednoduše nezajímá, kdo je premiér či prezident. A k tomu ještě užívá neméně podstatnéh­o bonusu, že o něm se v médiích téměř nepíše ani nehovoří.

A stalo se, že jeden naivní senátor a neúspěšný prezidents­ký kandidát, jmenovitě Pavel Fischer, který je předsedou výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, má v úmyslu pozvat Kellnera na slyšení na půdu Senátu proto, aby zákonodárc­ům odpověděl na otázky týkající se smlouvy o strategick­é spolupráci mezi PPF a čínskou telekomuni­kační společnost­í Huawei, kterou ministr zahraničí USA Mike Pompeo označil za bezpečnost­ní riziko ohrožující schopnost Evropské unie pracovat po boku Spojených států amerických.

Kontrolní otázka tedy zní. Myslíte si, že Petr Kellner výzvu pokorně vyslyší, dorazí do Senátu, kde bude v přímém přenosu médií ochotně odpovídat na všechny otázky lidem zvolených senátorů? Uvidíme, ale na tuto variantu by Pavel Fischer určitě nevsadil svůj senátorský plat.

Nejlépe je na tom dolarový miliardář, který se vůbec neuchází o přízeň voličů. Rok co rok zvyšuje svoje bohatství nevídaným tempem, přičemž má tak obrovskou moc, že jej jednoduše nezajímá, kdo je premiér či prezident.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia