Lidové noviny

Největší přítel soukromí

- JAN KLESLA spolupraco­vník LN

Mark Zuckerberg je jeden z nejbohatší­ch, ale v podstatě také nejtajupln­ějších lidí světa. Prakticky nikdo neví, co se honí hlavou muži, který změnil a mění nejen komunikaci mezi lidmi, ale také to, jak moc o sobě víme, jak se známe a jak vypadá vůbec naše soukromí v digitálním věku.

A podle mnohých také napomáhá růstu populismu a rozpadu demokratic­kého politickéh­o systému. Právě na tyto výtky teď Mark – jinak mu ve světě IT nikdo neřekne – dost překvapivě odpověděl. Jak jinak, než v příspěvku na Facebooku.

Budoucnost největší sociální sítě podle něj není ve sdílení obrázků jídla, dětí nebo koťátek. Není ani ve videích nebo více či méně vtipných příspěvcíc­h. Není totiž vůbec v tom, co dnes vidíme nejčastěji, tedy v newsfeedu neboli zdi. Podle Marka je klíčem komunikace mezi lidmi přes Facebook Messenger či WhatsApp, který před časem za obrovské peníze koupil. A rozhodl se je proto propojit.

Konečně ochrana soukromí Vize je to vlastně vcelku logická – pokud nebude existovat newsfeed, nemohou ho zneužívat ruští nebo jiní trollové k ovlivňován­í názorů ostatních lidí.

Podobně mimochodem funguje největší světový konkurent Facebooku, čínský WeChat. Jak už jeho jméno napovídá, začínal jako chatovací aplikace a rozvinul se do sociální sítě a ještě dál, do oblastí, kde Markovo dítě zatím neuspělo, totiž třeba plateb. Stejně tak pro něj dává smysl spojit dva koně ve své stáji.

Co je ale zajímavějš­í, pán Facebooku o svém plánu prohlašuje, že přinese konečně ochranu soukromí. Jenže jak bude vypadat obchodní model spojené platformy? Kde se budou zobrazovat reklamy? A skutečně nebude nijak využívat naše data a citlivé údaje, nebo jich naopak bude mít ještě víc? Těžko věřit, že společnost, která, jak se ukazuje, pro svou chamtivost dovolila zneužití svého obchodního systému k celospoleč­enské manipulaci, najednou přejde na charitu. Jak stále dokola opakujeme, Facebook není zlo, ale zkrátka jen dobrý byznys.

Ať už je to chytrý tah, nebo jen zoufalá obrana pod tlakem skandálů, čeká nás pravděpodo­bně pořádná změna na síti. A to nejen té sociální.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia