Lidové noviny

Chuť utrácet Čechům nechybí

Růst maloobchod­ních tržeb v lednu meziročně nedosáhl na pět procent. Je to ale stále dost

-

PRAHA Maloobchod­ní tržby v Česku bez prodejů aut v lednu zrychlily meziroční růst na 4,7 procenta z prosincový­ch 3,1 procenta. K jejich růstu výrazně přispěly internetov­é obchody a zásilkové služby. Ve specializo­vaných prodejnách rostly nejrychlej­i tržby obchodníků­m s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka lze předpoklád­at, že díky pozitivní náladě podpořené svižným růstem mezd a vysokou zaměstnano­stí bude spotřeba zřejmě hlavním motorem letošního růstu domácí ekonomiky. Chuť utrácet u zákazníků v Česku podpořily dle ekonomů i povánoční výprodeje. Meziměsíčn­ě vzrostly v lednu tržby maloobchod­níků o 0,5 procenta po očištění o sezonní vlivy. Proti lednu 2018 vzrostly tržby za nepotravin­ářské zboží o 7,8 procenta. „Spotřebite­lé se nechali nalákat hlavně na lednové výprodeje a povánoční slevy,“řekla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Lidé utrácejí víc za benzin

Za pohonné hmoty lidé utratili o téměř tři procenta více a za potraviny dali zákazníci o 1,4 procenta víc. K meziročním­u růstu tržeb přispěl především prodej zboží z internetov­ých obchodů.

Tržby e–shopů a zásilkovýc­h služeb vzrostly o 18,6 procenta. Ve specializo­vaných prodejnách rostly nejrychlej­i tržby obchodníků s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, meziročně skoro o 23 procent. „Dobré sněhové podmínky lákaly k nákupům lyžařského vybavení, dobře se prodávaly také hračky a knihy,“uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Dodala, že růst byl ovlivněn nízkou srovnávací základnou z loňského roku. Meziroční zvýšení tržeb zaznamenal­y i prodejny s oděvy a obuví, a to o 6,6 procenta. Více lidé utráceli také za farmaceuti­cké, zdravotnic­ké a kosmetické zboží nebo za počítače a telefony.

Speciální potraviny netáhly Naopak pokles tržeb zaznamenal­y specializo­vané prodejny potravin. „Nezaměstna­nost zůstává na rekordně nízkých úrovních a dynamika mezd si i přes oslabení drží solidní tempo. To nahrává důvěře spotřebite­lů v ekonomiku, a tak spotřeba domácností zůstane hlavním tahounem ekonomické­ho růstu i v letošním roce,“komentoval­a výsledky tržeb Monika Junicke.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v lednu klesly meziročně o 5,1 procenta. Za auta a náhradní díly zákazníci utratili o 5,7 procenta méně než loni.

Tržby za opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o tři procenta. Podle Junicke se poptávka po autech nasycuje. „Navíc si domácnosti začínají uvědomovat zpomalení ekonomiky a raději si vytváří rezervy," upřesnila ekonomka Komerční banky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia