Lidové noviny

Instagram po největším výpadku v historii ožil

-

SAN FRANCISCO / PRAHA Po několikaho­dinovém výpadku se během včerejška podařilo obnovit provoz služby pro sdílení fotografií a videí Instagram. Na večer stejný úspěch ohlásil i samotný Facebook. Obnovení provozu online služeb oznámila agentura Reuters, Facebook potvrdil obnovení provozu ve čtvrtek večer.

Výpadek, označovaný za největší v historii této služby vůbec, byl ohlášen už ve středu večer a týkal se i dalších služeb, především WhatsAppu a Messengeru.

„Aaaa... jsme zpět,“objevilo se ve čtvrtek dopoledne na twitterové­m účtu Instagramu spolu se snímkem nadšené Oprah Winfreyové, americké moderátork­y, herečky a vydavatelk­y časopisu. Facebook, který po celém světě využívá zhruba 2,3 miliardy lidí, na to úspěšně navázal. Výpadek se týkal uživatelů ve Spojených státech amerických, Japonsku a části Evropy. Mnozí uživatelé těchto služeb vyjadřoval­i svou nespokojen­ost na Twitteru na účtu #facebookdo­wn.

Společnost Facebook sídlí v Menlo Parku v Kalifornii ve Spojených státech a má příjmy zejména z reklam. Agentuře Bloomberg firma sdělila, že důsledky výpadku své služby včetně možnosti náhrad inzerentům upřesní. Podle Reuters potíže s přístupem do sociálních sítí trvaly zhruba 24 hodin. Facebook prostředni­ctvím Twitteru uživatele informoval o průběhu prací na odstranění potíží. Firma již dříve vyloučila, že příčinou výpadku přístupu k jejím službám byl takzvaný DDoS útok, jehož cílem je zahltit internetov­ou síť požadavky vyslanými současně z většího množství počítačů.

Podobně masivní problémy Facebook zažil v roce 2008, kdy ho ale používalo výrazně méně lidí, tehdy zhruba 150 milionů uživatelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia