Lidové noviny

Smutný konec „hajného“F1

- JAN KREJCAR

Ve světě formule 1 se jako mechanik pohyboval od roku 1977. O dvacet let později se Charlie Whiting stal ředitelem závodů. Včera v ranních hodinách zemřel.

Melbourne Tři dny před startem sezony F1 Velkou cenou Austrálie musí všichni příznivci závodění tiše polykat slzy. Šestašedes­átiletého Whitinga totiž postihla plicní embolie a bohužel už se oblíbeného Brita nepodařilo zachránit.

„Ještě ve středu jsem s ním mluvil. Prošli jsme si spolu po okruhu prvních pár zatáček. Je těžké strávit, že tady už najednou není,“litoval Sebastian Vettel z Ferrari. „Byl to náš člověk, byl na straně pilotů. Na jedné straně jsou pravidla a pak my a on byl vždycky prostřední­k. Byl to prostě hrozně milý chlapík,“smutnil.

Stejně tak na Twitteru truchlil i motoristic­ký expert Tomáš Richtr. „Bez nadsázky výjimečný charakter, s lidmi jednal vždy slušně a s respektem. Velmi inteligent­ní člověk s pracovním nasazením pokrývajíc­ím zodpovědno­sti několika funkcí. FIA bude muset trochu upravit strukturu, protože ho nepůjde nahradit jedinou osobou. Moc smutné chvíle...“napsal Richtr.

Respekt k němu měli všichni, a to hlavně proto, že se na post ředitele propracova­l z nejspodněj­ších pater motorsport­u. Začínal tak, že se svým bratrem připravova­l auta pro rallye, časem se dostal až do F1, kde od roku 1977 pracoval pro tým Hesketh, později se přesunul do konkurenčn­ího Brabhamu, kde se dokonce vypracoval na šéfa mechaniků.

„Nepamatuji si, kdo mě v Brabhamu navrhl. Byl jsem na jednom pohovoru a hned jsem byl v testovacím týmu. A už po prvním testu mě převeleli do profitýmu Paula Ricarda,“říkal Whiting v roce 2009 novináři Adamu Cooperovi.

V britském týmu byl svědkem řady změn, jimiž formule 1 procházela. Zavádělo se tankování, výměny pneumatik a samozřejmě se objevovaly triky, jak obejít pravidla. Byla určena minimální váha monopostů, jenže s tou uměli mechanici kouzlit. „Všichni byli naivní. Na zadní křídlo se kvůli minimální váze dávala závaží a opatření, která tomu měla zabránit, nebyla dobrá. Přiznám se, že mě to v prvních letech mé další práce zaujalo,“dal vzpomenout na svůj „přestup“Whiting.

Třicet let na druhé straně

K tomu došlo v roce 1988, když zamířil na druhou stranu barikády, z týmu ke komisařům FIA. „Bylo to opravdu divné. Snažil jsem se přizpůsobi­t roli hajného, který do ní přešel z řad pytláků,“ vzpomínal Whiting, jenž se po devíti letech propracova­l až na post ředitele závodu, který rozhoduje o dění na trati; určuje tresty za incidenty, kontroluje dodržování pravidel a technickýc­h řešení.

Často se nevyhnul kontroverz­i s jezdci, kterým jeho tresty pochopitel­ně nevoněly. On ale zůstával nad věcí.

„Lidé mi říkají, že jsem docela klidný člověk, o což se snažím, nechci se rozčilovat,“přiznal. „Zažil jsem pár pilotů, kteří mi v kanceláři kopali do věcí, ale nikdy jim to nepomohlo. Tak to přece nezačnu dělat taky,“smál se Whiting.

„Ostatně je to trochu jako fotbal, ne? Když jste rozhodčí, je nemožné, aby byli všichni šťastní. Vím to od samého začátku, že ze mě všichni nebudou mít radost. Ale snažím se dělat i tu nepříjemno­u práci spravedliv­ě a zdvořile, hrát se všemi fér. Je to tak podle mě nejlepší,“usmíval se.

Fér skutečně hrál. Právě proto nyní svět nejen královny motorismu pláče. A ptá se: Dokáže někdo Whitinga nahradit?

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nečekaná smrt. Charlie Whiting den před smrtí při prohlídce trati v Melbourne s Němcem Sebastiane­m Vettelem.
FOTO PROFIMEDIA Nečekaná smrt. Charlie Whiting den před smrtí při prohlídce trati v Melbourne s Němcem Sebastiane­m Vettelem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia