Lidové noviny

Z generála vojínem

-

PRAHA Komunistic­ký režim po únoru 1948 velice rád potupně degradoval na vojíny generály, kteří pro svou zemi udělali něco pozitivníh­o. Jedním z těchto mužů byl i divizní generál Alois Fišera, který se narodil 31. července 1897 v obci Nová Skřeněř u Hradce Králové. Po maturitě na českém reálném gymnáziu v Novém Bydžově v květnu jej c. k. monarchie záhy vyslala na ruskou frontu, kde již v červnu 1916 přešel u Podkamienk­y k Rusům. 1945 po návratu ze zahraniční­ho odboje již jako brigádní generál marně žádal, aby byla pro účastníky těchto bojů zřízena pamětní medaile a největší hrdinové byli vyznamenán­i Čs. válečným křížem 1939.

V zahraniční­m odboji byl nejprve ve Francii náčelníkem štábu 1. čs. pěší divize, s jejímiž dvěma pluky se v červnu 1940 zúčastnil bojů na Seině a Loiře. Po porážce Francie byl evakuován do Velké Británie, kde se stal profesorem na polské válečné škole, později vojenským atašé u belgické a lucembursk­é vlády v Londýně a poté u polské exilové vlády. Po válce se dočkal povýšení až na divizního generála. V květnu 1947 byl přidělen k Vysoké škole vojenské v Praze. V dubnu1948 se stal dokonce velitelem této školy, ale již v říjnu 1949 byl jako legionář a „Zápaďák“z armády vyhozen. Měl velké „štěstí“. Na rozdíl od jiných spolubojov­níků jej čekala „jen“degradace a nucené vystěhován­í z Prahy. Časem se usadil v Lysé nad Labem, kde 21. března 1981 zemřel. Rehabilito­ván byl až posmrtně po listopadu 1989.

 ?? FOTO VHÚ ?? Generál Alois Fišera (1897–1981) prošel řadou bojů. Mimo jiné ve Francii v roce 1940. Na snímku je tábor v Agde, kde se shromažďov­ali Čechoslová­ci.
FOTO VHÚ Generál Alois Fišera (1897–1981) prošel řadou bojů. Mimo jiné ve Francii v roce 1940. Na snímku je tábor v Agde, kde se shromažďov­ali Čechoslová­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia