Lidové noviny

Nemohou jinak?

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Je snadné odsuzovat studenty stávkující „za klima“. Ale představuj­e si dnešní čtyřicátní­k, padesátník, šedesátník, co by dělal na jejich místě? Ve věku, kdy se adolescent­i potřebují proti něčemu vymezit? Za komunismu to bylo černobíle snadné. Kdo zažil rok 1968 i jako malé dítě, získal doživotní vakcínu a měl jasno. Ne proto, že to říkaly „ideodiverz­ní centrály“, ale proto, že být proti Pionýru velela klukovská čest.

V tomto smyslu se studentům nedivme. Divit se ale můžeme tomu, proč svůj odpor adresují jen státu a jeho politikům. Ano, stát odpovídá za energetiku, zákony či zdanění. Aby vyšel vstříc radikálům, mohl by leccos zakázat – leteckou dopravu či spalovací motory. Nebo by to mohl zdanit tak, aby se výsledek rovnal zákazu – kdyby letenka do New Yorku stála milion, kilo masa deset tisíc a litr benzinu pět tisíc, planeta by si z pohledu radikálů oddechla. Ale musí to nařizovat stát?

Dejme tomu, že chcete snížit svou uhlíkovou stopu a jste přesvědčen­i, že nejlepší cestou je nemít děti, necestovat a nejíst maso. Brání vám stát, abyste neměli děti, necestoval­i a nejedli maso? Říkají-li lídři stávkující­ch „nemáme jinou možnost“, pak v tomto ohledu jaksi kecají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia