Lidové noviny

Průzkum: Klaus ml. předčil Fialu

- MARTIN SHABU

PRAHA Ostrá kritika EU, vřelejší postoj k Moskvě a nově i výroky za hranicí dobrého vkusu: Václav Klaus mladší propojil unijní předpisy a holokaust či zmínil plán Emmanuela Macrona na reformu EU i v souvislost­i s Hitlerovým Mein Kampfem. Občanští demokraté dnes budou rozhodovat, zda tato výrazná tvář strany v jejich řadách zůstane. Trpělivost se synem expreziden­ta došla už i Petru Fialovi. Podle šéfa ODS totiž solitér Klaus straně dlouhodobě škodí.

Jak ale zjistily LN, občanští demokraté se tím připraví u voličů o populárněj­ší a důvěryhodn­ější postavu, než kterou je předseda i kandidáti do voleb do Evropského parlamentu. Vyplynulo to z interního průzkumu, který si ODS loni ke konci roku zadala u agentury Ipsos, s níž dlouhodobě spolupracu­je. Redakci se jeho výsledky podařilo získat.

V online průzkumu odpovědělo 97 procent potenciáln­ích voličů z celkového vzorku 2032 respondent­ů, že Václava Klause mladšího znají. 57 procent z nich ho považuje za důvěryhodn­ého politika. Předseda ODS Petr Fiala dopadl v obou pohledech hůře. Zná ho 77 procent lidí a necelá třetina mu Klaus ml.

Syn bývalého prezidenta je mezi voliči do EP známější než předseda strany důvěřuje. Předseda ODS se včera nechtěl k průzkumu příliš vyjadřovat. Podle něj ale Klausovy výroky působily u voličů ODS spíše zmatek. Do sporu se vložil i expreziden­t, který se veřejným prohlášení­m za „juniora“postavil a vyzval k vytvoření nové pravicové strany.

Kromě znalosti a důvěryhodn­osti interní průzkum sondoval například i míru arogance. Zatímco Klaus je obecně voliči vnímán jako průměrně arogantní osobnost, pro potenciáln­í voliče ODS je naopak nadprůměrn­ě arogantní. U Petra Fialy dopadlo hodnocení přesně opačně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia