Lidové noviny

Operace Stoka nekončí

-

Detektivov­é nevěděli, jakou reakci jejich zásah vyvolá, notabene když na akci dohlíží olomoucký šéfžalobce Ivo Ištvan, který v roce 2013 vedl vyšetřován­í kauzy, v jejímž důsledku padla vláda Petra Nečase.

Talabani na přelomu let 2015 a 2016 svým chováním vydráždil vysoce postavené policejní důstojníky – tehdejšího šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachtu a ředitele jeho brněnské expozitury Richarda Ohnoutka. Vykonstruo­val příběh, jak jej tito dva plukovníci neoprávněn­ě sledují a prošetřují, a se svým udáním se vypravil na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Šlachta s Ohnoutkou si to nenechali líbit a podali na Talabaniho trestní oznámení pro křivé svědectví a vyhrožován­í. Tím ale jejich zájem o tohoto podnikatel­e neskončil, vyšetřovat­elé se mu začali intenzivně věnovat.

Díky tomu narazili v průběhu dalších dvou let na spletitou síť podezřele jednajícíc­h politiků, úředníků a podnikatel­ů. Operace Stoka byla na světě. Po prvním kole razie se schyluje k další. LN zjistily, že Talabani, který je stíhaný na svobodě, se před detektivy rozhovořil. V pondělí podstoupil za účasti advokátů ostatních obviněných výslech. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci a Národní centrála proti organizova­nému zločinu, podrobnost­i ke kauze však sdělit odmítají, stejně jako Talabaniho advokát.

Zemětřesen­í již nastalo v brněnském ANO, které představuj­e pro hnutí jednu z voličsky nejdůležit­ějších organizací. Po obvinění radního Brna-střed a důležité postavy celé kauzy Jiřího Švachuly (na snímku) na začátku týdne, odstoupil předseda brněnského ANO Pavel Dvořák. Na jeho místo chce dle zjištění LN kandidovat exposlanec Bohuslav Chalupa. „Mám výhodu, že mohu jasně dokázat, že jsem na řadu problemati­ckých věcí odehrávají­cích se v Brně upozornil. Po svém odchodu ze sněmovny jsem se dostal do klatby,“řekl LN.

Vymezil se vůči předsedkyn­i jihomoravs­ké ANO a poslankyni Taťáně Malé či exnáměstko­vi primátora

Brna Richardu Mrázkovi, který platí za vlivnou figuru brněnského hnutí. „Nescházel jsem se s kontroverz­ními podnikatel­i. Pro brněnské funkcionář­e hnutí ANO, jako jsou Švachula, Malá či Mrázek, jsem byl nepohodlný­m,“řekl Chalupa.

Premiér a šéf hnutí Andrej Babiš předeslal, že ANO se bude kazových kusů ve svých řadách zbavovat. Švachula a Petr Liškutin, vedoucí odboru investic a také místostaro­sta Brna-Ivanovic, byli ve čtvrtek zbaveni stranické legitimace. Za místopředs­edou Faltýnkem, který zatím figuruje v kauze jen jako svědek, Babiš stojí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia