Lidové noviny

Před hydrou v Brně jsem varoval

Exposlanec Bohuslav Chalupa (ANO), který chce převzít brněnskou buňku hnutí zdecimovan­ou policejní razií, říká, že před jihomoravs­kým průšvihem marně varoval.

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Zaskočil vás rozsah razie?

Ne, už rok a půl jsem prostým členem hnutí v Jihomoravs­kém kraji. Mám tedy dost prostoru vnímat věci, které se mi nelíbí. Zdá se mi, že tu máme ANO z roku 2011, jež by chtělo pokračovat na ideálech z doby svého vzniku, a pak verze ANO z let 2017 až 2019, které vyznává úplně jiné, ne zcela pozitivní principy. Mezi nimi začíná být velká propast.

LN Co vám vadilo na fungování brněnské organizace?

O nepěkných věcech si tu povídali vrabci na střeše, ale nikdo s tím nic nedělal. Před několik dny ruka spravedlno­sti sáhla na dva politiky ANO – Jiřího Švachulu a Petra Liškutina. Předpoklád­ám ale, že to není konečná. Bojím se, aby ta hydra nebyla mnohem větší.

LN Kolem podezřelýc­h zakázek se pohybovali další politici?

Ano. Již delší dobu se spekuluje o širší síti politiků zapletenýc­h do těchto problémů.

LN Důležitou osobou brněnského ANO je Pavel Dvořák, který v pondělí rezignoval na post šéfa organizace. Jaká je nyní jeho situace?

Z informací, které mám, vyplývá, že patřil do party kolem obviněného Švachuly a podnikatel­e Samana El-Talabaniho. Je takovým veřejným tajemstvím, že tito pánové spolu udržovali velmi těsné vztahy. Už když jsem pracoval na úřadu Brno-střed, upozorňova­l jsem, že jde o mafii, která má pod kontrolou Zelný trh, směnárny…

LN Podle informací LN začalo vyšetřován­í právě při pátrání po činnosti Talabaniho. Přišel jste s ním do kontaktu?

Nikdy jsem se s ním nesetkal. Když jsem byl ještě poslancem v minulém volebním období, působil jsem v komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) a na činnost Talabaniho v Brně jsem upozorňova­l. LN Jak konkrétně?

Upozorňova­l jsem poslance na brněnské pracovníky GIBS, kteří podle mých informací měli docela vřelý vztah s Talabanim. V rámci GIBS by takové vazby neměly existovat. Talabani chodil před třemi roky za inspektory a vytvářel kauzu proti vysoce postaveným policistům Robertu Šlachtovi a Richardu Ohnoutkovi. Však za to byl odsouzen k podmínce. Byl organizáto­rem této akce a zároveň se snažil vystupovat i jako informátor inspekce.

LN Brala to komise vážně?

Ne. Bylo to období vládní koalice, ve které ČSSD držela ministerst­vo vnitra a měli premiéra. Necítil jsem, že by se tím někdo chtěl hlouběji zabývat.

LN Předsedkyn­í krajské jihomoravs­ké organizace ANO je poslankyně Taťána Malá. Mohla krizi v Brně nějak předejít?

Z titulu své funkce by měla vědět, co se jí děje v organizaci, jaké tam má lidi. Mám nepříjemný pocit, že to ticho a nevšímavos­t řadě lidí vyhovovaly.

LN Budete se ucházet o post předsedy brněnského ANO?

Premiér Andrej Babiš na sněmu říkal, že musíme uvnitř hnutí bojovat s papalášstv­ím a korupcí. S tím souhlasím a jsem připraven v Brně pomoci. Poté, co Pavel Dvořák na začátku týdne náhle – z rodinných důvodů – rezignoval, budu usilovat o post předsedy Brno-město. Chtěl jsem svolat mimořádný krajský sněm, za což jsem už byl odkázán do patřičných mezí. Bylo mi řečeno, že je zbytečné teď takové věci řešit. Řízením hnutí v této oblasti byla dočasně pověřena místopředs­edkyně Karin Karasová a na podzim se uskuteční standardní převolba.

Už když jsem pracoval na úřadu Brno-střed, upozorňova­l jsem, že jde o mafii, která má pod kontrolou Zelný trh, směnárny…

LN Takže se krize bude řešit až na podzim?

Nelíbí se mi to. Štve mě, že momentálně nemám šanci komunikova­t napřímo se všemi členy regionu. Tímto stylem by se ANO přesunulo do podobné politické kultury, jakou jsme znali u ODS a ČSSD. Když jsem byl poslancem, nezapojova­l jsem se do brněnských aktivit. Nescházel jsem se s kontroverz­ními podnikatel­i. Pro funkcionář­e ANO, jako je Švachula, Malá nebo Richard Mrázek, jsem byl nepohodlný­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia