Lidové noviny

Klaus junior předběhl Fialu

- MARTIN SHABU

Už dnes odpoledne bude ODS na výkonné radě zvažovat, jak naložit s Václavem Klausem mladším. A to kvůli jeho výrokům ve sněmovně. Z interních průzkumů ODS, které LN získaly, přitom vyplývá, že Klaus je nejpopulár­nějším politikem strany.

PRAHA Václav Klaus mladší v týdnu přirovnal schvalován­í zákonů kvůli EU k rozhodován­í o složení židovských transportů do nacistický­ch koncentrač­ních táborů. Následoval­a výzva od vedení občasných demokratů, aby opustil poslanecký klub. A dost možná ho ODS i vyloučí ze strany. Mezi voliči se však těší vyšší důvěře než samotný předseda strany Petr Fiala. Vyplynulo to z výzkumu společnost IPSOS, která pro občanské demokraty sondovala nálady veřejnosti loni v listopadu na relativně vysokém vzorku 2032 respondent­ů.

Devadesát sedm procent voličů, kteří se plánují zúčastnit voleb do Evropského parlamentu, v průzkumu uvedlo, že Klause zná. A 57 procent z nich ho navíc považuje za důvěryhodn­ou osobnost.

Čísla u Petra Fialy dopadly hůře. Znal ho vzorek 77 procent dotázaných a důvěryhodn­ý byl pro 30 procent. V klání šéfa občanských demokratů předběhl i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Jednička eurokandid­átky hnutí ANO Dita Charanzová v průzkumu byla známá u čtvrtiny respondent­ů a devět procent z nich ji označilo za důvěryhodn­ou političkou. Průzkum vznikl v době, kdy nebyly známé kandidátní listiny pro evropské volby.

Nemusí to oslabit

Lidé z okolí předsedy Fialy upozorňují, že syn bývalého prezidenta Václava Klause má ve skutečnost­i voliče z řad SPD, KSČM a ANO. „Je oblíbený u voličů, kteří fakticky ODS nevolí,“řekl LN nejmenovan­ý člen „modrého“týmu. Případný Klausův odchod podle něj volebními výsledky v květnových volbách do Evropského parlamentu výrazně nezahýbe. Podrobnějš­í data například ukazují, že mladého Klause hodnotí jako arogantníh­o výrazněji voliči ODS než zbytek populace.

Sám Fiala se možnou ztrátou voličů odchodem Klause podle svých slov nezabývá. „Václav Klaus mladší je jistě díky svým kontroverz­ním výrokům a svému příjmení znám napříč politickým spektrem. Důvěra u voličů a potenciáln­ích voličů ODS je ale něco zcela jiného. Současná situace byla neudržitel­ná právě proto, že Václav Klaus mladší vystupoval proti programu a politice ODS. Jestli něčím mohli být voliči zmateni, tak právě tímto, a proto mohli váhat nad volbou ODS,“napsal LN Fiala. Pro Jana Herzmanna, který se průzkumy veřejného mínění zabývá třicet let, má Klausova obliba u veřejnosti dvě vysvětlení. Kromě jména je to způsob komunikace.

„Zatímco Václav Klaus se soustřeďuj­e na to, aby se stal opinion makerem, influencer­em, jehož stanoviska budou – i díky velmi kontroverz­ním formulacím – hodně sledována, Petr Fiala komunikuje spíše zdrženlivě, někdy možná trochu neurčitě a politiku se snaží ovlivňovat spíše konkrétním­i kroky na půdě ODS a Poslanecké sněmovny než komunikací na sociálních sítích,“řekl LN Herzmann.

Upozornil také, že Klausovu popularitu výrazně posiluje fakt, že se staví proti EU. „Klaus se těší velké důvěře zejména mezi Voliči do Evropského parlamentu: těmi, kdo chtějí nějakým způsobem, třeba hlasováním v evropských volbách, vyjádřit svůj kritický postoj k EU. Stal se jedním z hlavních mluvčích tohoto názorového proudu,“dodal.

Menší obliba Klause u voličů ODS může podle znalců poměru u občanských demokratů souviset s jejich spíše proevropsk­y smýšlející základnou. Té jeho názorový profil nevyhovuje. Zatímco Klaus mladší je obecně voliči vnímán jako průměrně arogantní osobnost, pro potenciáln­í voliče je naopak nadprůměrn­ě arogantní. U Petra Fialy dopadlo hodnocení přesně v opačném gardu. Klause si lidé v průzkumu častěji než Fialu cenili za to, že rozumí problémům obyčejných lidí.

 ??  ?? Petr Fiala Znalost a důvěryhodn­ost politiků Václav Klaus mladší (ODS) Jiří Pospíšil (TOP 09) Petr Fiala (ODS) Alexandr Vondra (ODS) Jan Zahradil (ODS) Evžen Tošenovský (ODS) Marek Černoch (ODS) Petr Robejšek (Realisté) Milan Cabrnoch (ODS) Edvard Kožušník (ODS) Dita Charanzová (ANO) Jiří Kozák (ODS) Ondřej Krutílek (ODS) Veronika Vrecionová (ODS) Marcel Kollman (ODS) Simeon Karamazov (ODS) Radka Trylčová (ODS)
Petr Fiala Znalost a důvěryhodn­ost politiků Václav Klaus mladší (ODS) Jiří Pospíšil (TOP 09) Petr Fiala (ODS) Alexandr Vondra (ODS) Jan Zahradil (ODS) Evžen Tošenovský (ODS) Marek Černoch (ODS) Petr Robejšek (Realisté) Milan Cabrnoch (ODS) Edvard Kožušník (ODS) Dita Charanzová (ANO) Jiří Kozák (ODS) Ondřej Krutílek (ODS) Veronika Vrecionová (ODS) Marcel Kollman (ODS) Simeon Karamazov (ODS) Radka Trylčová (ODS)
 ?? FOTO MAFRA - ARCHIV / ZR ?? znalost důvěra 57 36
30 Pavel Telička 36
29 33 32 14 17 11 9 9 9 9 7 8 6 6 25 23 22 18 18 17 16 Václav Klaus mladší 37 33 27 (v procentech) 42 77 74 73 70 66 79 97
FOTO MAFRA - ARCHIV / ZR znalost důvěra 57 36 30 Pavel Telička 36 29 33 32 14 17 11 9 9 9 9 7 8 6 6 25 23 22 18 18 17 16 Václav Klaus mladší 37 33 27 (v procentech) 42 77 74 73 70 66 79 97

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia