Lidové noviny

Čína: Tábory pro muslimy plní účel, omezíme je

-

ŽENEVA Přední čínský diplomat včera v OSN obhajoval existenci internační­ch táborů pro statisíce muslimů v autonomní provincii Sin-ťiang. Zároveň však přislíbil jejich omezení, neboť podle něj už plní svůj účel. Informoval­a o tom agentura Reuters.

Náměstek ministra zahraničí Le Jü-čcheng na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě uvedl, že „s tím, jak se situace v boji proti terorismu zlepšuje, bude vzdělávací program postupně zredukován, což povede k jeho dokončení“. Čínští představit­elé tábory pro příslušník­y muslimské menšiny Ujgurů v Sin-ťiangu oficiálně nazývají „středisky odborného vzdělávání“a tvrdí, že jsou zapotřebí pro boj s terorismem, separatism­em a extremisme­m.

Některé státy, zahraniční média, organizace na ochranu lidských práv či bývalí vězni tvrdí, že bezpečnost­ní složky v táborech zneužívají, mučí a zabíjejí některé zadržené. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletov­á začátkem března vyzvala Peking k umožnění ověření soustavnýc­h zpráv o mizení a svévolném zadržování lidí na západě Číny.

Tvrdou kritiku za zacházení se svými muslimy si Peking opakovaně vysloužil ze strany Turecka, jež se cítí být patronem etnicky spřízněnýc­h Ujgurů a dalších turkických národů vyznávajíc­ích islám v západní Číně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia