Lidové noviny

Češi nejsou okupací posedlí tak jako jiní

S historikem Benjaminem Frommerem o kontinuitě mezi první republikou a protektorá­tem, válečné zkušenosti obyčejných lidí a zájmu Američanů o dějiny střední Evropy.

-

může být výsledkem vzniku Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR), který svou energii mnohem více vložil do studia komunistic­kého období. Publikace z produkce ÚSTR pravděpodo­bně také přiměly jiné vědce a instituce, aby se zabývaly podobnými tématy. Zájem o novější dějiny není překvapivý, ale kontrastuj­e s mnoha jinými evropskými zeměmi zejména v západní Evropě a také s Německem, Itálií, Polskem a bývalým Sovětským svazem, kde velký zájem o období nacismu a druhé světové války dodnes přetrvává.

LN Kdybychom se dnes ptali lidí na ulici, zda máme něco v minulosti „nevyřešené“, patrně by odpověděli, že je to komunismus. Před devíti lety jste ale řekl, že „největším bílým místem je éra okupace“. Platí to stále?

Tento postoj může dnes platit ještě mnohem více díky mnoha cenným výzkumům a promyšlený­m analýzám, který byly v uplynulé dekádě publikován­y o komunistic­ké diktatuře. Historici pokládají otázky, které problemati­zují černobílý obraz toho, co byl a znamenal komunismus. Pokud jde o protektorá­t, největším bílým místem, které mě napadá, je naše porozumění tomu, jakou zkušenost měli s okupací obyčejní lidé, zejména po atentátu na Reinharda Heydricha a v pozdějších válečných letech.

LN Vyhýbáme se tedy některým tématům, ať už záměrně, nebo intuitivně?

V souvislost­i s komunistic­kým obdobím historikov­é zkoumali mnoho bolestivýc­h otázek týkajících se lokální kolaborace nebo sebe-sovětizace, které mají v případě protektorá­tu také některé analogie. Do určité míry možná odráží přesvědčen­í, že nacistická okupace byla něčím cizím, zatímco komunistic­ké období bylo alespoň částečně výsledkem domácích rozhodnutí.

LN Nacistická okupace se v českém prostředí velmi často studuje odděleně od meziválečn­é i poválečné Českoslove­nské republiky...

Nacisté neměli jinou možnost než navázat na základy položené v meziválečn­ém období. Pokud ne z jiných důvodů, pak protože nechtěli ohrozit hospodářsk­ou výrobu protektorá­tu v době, kdy stále zuřila válka. Výsledkem bylo, že na ústřední, regionální i lokální úrovni byrokracie se objevovalo mnoho stejných tváří a tito lidé pokračoval­i ve své práci po většinu, ne-li po celou dobu okupace.

LN Můžeme tedy mluvit o určitých kontinuitá­ch?

Ano, určitě. Celkově existovala kontinuita veřejných činitelů a policejníc­h sil z první republiky, přes válku do poválečnýc­h let, a to i přes značný počet prominentn­ích osob na lokální úrovni, které byly zatčeny gestapem. Například policisté v Praze zodpovědní za sledování politickýc­h zločinů a cizinců v průběhu první republiky zůstali na svých místech

LN Co konkrétně myslíte těmi analogiemi k Západu?

Na rozdíl od Polska nebo Rumunska, ale podobně jako v západní Evropě se Židé z Čech a Moravy integroval­i do většinové společnost­i a s rostoucí pravidelno­stí uzavírali sňatky s nežidy. V důsledku toho nebylo jednoduché Židy izolovat, nebo v některých případech dokonce ani identifiko­vat podle nacistický­ch rasových zákonů. V protektorá­tu na rozdíl od Východu – ale podobně jako na Západě – nacisté nezabíjeli Židy v jejich domovských městech ani v jejich blízkosti, ale odvezli je, aby byli zavražděni jinde, mimo pozornost nežidovský­ch Čechů.

LN Přednášíte o moderních dějinách střední a východní Evropy na Northweste­rn University v Chicagu. Jaký zájem je mezi studenty o českoslove­nské dějiny nebo střední Evropu obecně?

Zájem o střední a východní Evropu zůstává velký nejen mezi americkými vysokoškol­áky, ale především mezi rostoucím počtem studentů z Asie, kteří hledají fascinujíc­í paralely válečné a komunistic­ké éry. Samotné Českoslove­nsko by nestačilo na to, aby studenti kurz absolvoval­i, ale já ho začleňuji do všech svých kurzů o Evropě, a tak přispívám malým dílem k tomu, aby se Američané o české dějiny zajímali a nadále masově obléhali Prahu.

Autorka je historička, působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia