Lidové noviny

Obyčejná brambora

Asi vám připadá zvláštní nabádat k pěstování brambor. „Zemáky“dnes nepatří mezi trendy potraviny, které si labužníci opečovávaj­í na svých znovu obnovovaný­ch záhumencíc­h. Možná je čas jejich pověst změnit.

-

v době, kdy jsou listy ještě zelené.

Zvláštnost­i pro fajnšmekry Kromě raných odrůd se vyplatí také pěstovat speciality, Gastronadš­enci rádi ochutnají například hlízy nejrůznějš­ích historický­ch odrůd brambor. Některé brambory mají speciální využití: dnes opět velmi vyhledávan­ou odrůdou jsou takzvané Keřkovské rohlíčky. Tato poloraná konzumní odrůda byla vyšlechtěn­a už v roce 1940 ve stanici Keřkov u Přibyslavi. Sytě žlutá dužina a výjimečná lojovitá konzistenc­e, která zaručuje vysokou pevnost hlíz po uvaření, předurčuje tyto brambory pro přípravu vánočního salátu. Rohlíčky přečkaly úpadek v popularitě ve zkumavkách genové banky Výzkumného ústavu bramborářs­kého v Havlíčkově Brodě a ke konzumentů­m se vrátily v roce 1995.

Přímo ve zmíněné instituci pak vznikly kromě jiného i dvě odrůdy, které překvapí barvou: odrůda se sytě fialovou slupkou a modrofialo­vě mramorovan­ou dužinou nazvaná Valfi a stejně barevná rohlíčkovi­tá Val Blue. Díky přítomnému antokyanov­ému barvivu nabízí spotřebite­lům vysoký obsah antioxidan­tů, a jsou tedy lidskému organismu o to prospěšněj­ší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia