Lidové noviny

Snaží se stát „influencer­em“

Ještě před víkendovým vyloučením Václava Klause se LN zeptaly na srovnání osobností ODS Jana Herzmanna, experta na průzkumy veřejného mínění.

- MARTIN SHABU

LN Jak si stojí u veřejnosti dva výrazní politici ODS – Václav Klaus a předseda Petr Fiala?

Mezi oběma pány je zásadní rozdíl v tom, jaké mají jejich jména „zázemí“. Zatímco Václav Klaus je zavedená značka, primárně díky bývalému prezidento­vi, Petr Fiala vstoupil do politiky jako někdo téměř neznámý, a protože zatím neměl hodně viditelnou státní funkci, málo známým i zůstává.

LN Jak komunikují navenek?

Zatímco Klaus se soustřeďuj­e na to, aby se stal opinion makerem, influencer­em, jehož stanoviska budou – i díky velmi kontroverz­ním formulacím – hodně sledována, Fiala komunikuje spíše zdrženlivě, někdy možná trochu neurčitě, a politiku se snaží ovlivňovat spíše konkrétním­i kroky na půdě ODS a Poslanecké sněmovny než komunikací na sociálních sítích. Proto je i dnes, v situaci, kdy je Fiala podstatně významnějš­ím hybatelem reálné politiky, Klaus známější.

Platí to v populaci jako celku a samozřejmě i mezi lidmi, kteří uvažují o účasti v evropských volbách. Václav Klaus se těší velké důvěře zejména mezi těmi, kdo chtějí nějakým způsobem, třeba hlasováním v evropských volbách, vyjádřit svůj kritický postoj k EU, neboť se stal jedním z hlavních mluvčích tohoto názorového proudu. Fiala není zdaleka tak jednoznačn­ý, protože ODS jako celek tak vyhraněné, postoje k EU nemá. A část lidí prostě nechápe, že problemati­ka EU je složitá a že jednoduchá řešení asi nebudou fungovat.

LN Kdo má u které voličské části lepší výsledky?

Pan Klaus má lepší výsledky u razantních kritiků EU, oslovuje i skupiny starších občanů a lidí s nižším vzděláním, kteří nejsou typickými voliči ODS. Fiala oslovuje spíše lidi střední, dílem i mladší generace s vyšším vzděláním a často i vyšší životní úrovní. „Bubliny“obou pánů, tedy skupiny dlouhodobý­ch příznivců, se v zásadě míjejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia