Lidové noviny

Kriminalis­té se zaměří na schvalován­í teroru na síti

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA „Palec hore. Toho borca nemůžou zavřít. Bojuje za nás.“I to je jeden z nechutných příspěvků, které zaplavily sociální sítě po pátečním teroristic­kém útoku v mešitách v novozéland­ském městě Christchur­ch. Vyhaslo při něm na 50 lidských životů. „Já bych ho vyznamenal. U mne je to frajer,“zhodnotil teroristic­ký útok, k němuž se přihlásil australský pravicový radikál, jiný tuzemský uživatel sítě.

V obou citovaných případech jde o možné podněcován­í k nenávisti, které je trestné. „Policie se věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalován­í trestného činu. Pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení,“uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

A pozadu v ostrých varováních nezůstal ani policejní prezident Jan Švejdar. Naznačil, že autory by nemusela ochránit ani internetov­á anonymita. „Máme celou řadu nástrojů, jak pachatele tohoto druhu trestné činnosti odhalovat. Zmíněným aktivitám věnujeme zvýšenou pozornost a každý zjištěný skutek bude důsledně prošetřen,“prohlásil.

Stíhat autory některých nenávistný­ch komentářů na internetu se přitom policii daří. Například za výroky, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy z teplické základní školy, policisté obvinili tři lidi, jeden z nich je už nepravomoc­ně odsouzen k osmiměsíčn­ímu podmíněném­u trestu se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutě 20 tisíc korun. Šlo tehdy o to, že do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Někteří diskutujíc­í v komentáříc­h k fotce třídy kvůli tomu navrhovali poslat prvňáčky do plynu nebo do třídy hodit granát.

Reagovali i politici

Odhalování kriminalit­y na síti spadá do působnosti Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Jak přesně detektivov­é při odhalování deliktů, jako je podněcován­í k nenávisti a výzvy k násilí, postupují, ale NCOZ drží v tajnosti. „K otázkám, jaké náš útvar používá nástroje, nebudeme poskytovat žádné informace,“uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Jak LN vysvětlila mluvčí Policejníh­o prezidia Lenka Sikorová, jednak se policisté sami aktivně věnují kyberprost­oru a reagují na to, co se tam děje, a jednak přijímají od lidí podněty, kterými se také zabývají.

K ostřejšímu postupu proti všem, kteří by teroristic­ký čin na sociálních sítích schvaloval­i, policii vyzval například opoziční politik Miloslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09. „Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme,“napsal na Twitteru.

Třeba Radim Fiala, předseda poslanecké­ho klubu SPD, ale teror využil ke kritice otevřené společnost­i. „Tento útok i útoky muslimů, které jednoznačn­ě převládají, jsou bohužel důkazem toho, že sen o multikultu­rní společnost­i je vražedný.“

Zločinů na síti přibývá Kriminalit­a v kyberprost­oru každým rokem roste. Zatímco v roce 2011 zaznamenal­i kriminalis­té 1500 trestných činů spáchaných prostředni­ctvím internetu, loni už jich bylo téměř 7000.

Z nich tvoří násilné projevy a projevy nenávisti, kam spadá i schvalován­í teroristic­kého útoku, zhruba pět procent. Nejvíce, asi 60 procent, je ovšem podvodů, jako jsou falešné e-shopy a inzeráty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia