Lidové noviny

Muž, který spustil operaci Stoka

Detektivům se podařilo rozmluvit podnikatel­e Samana El-Talabaniho. Ten před lety útočil na elitní policisty, čímž zažehl zájem o svou osobu.

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Když se detektivům při vyšetřován­í podaří někoho z podezřelýc­h rozmluvit, často jde o rozhodujíc­í moment celého případu. Na vydatný informační zdroj narazili kriminalis­té při odhalování korupce ve veřejných zakázkách v městské části Brno-střed. Policie kvůli nim stíhá devět lidí, z nichž pět již dlí ve vazbě. Pomohl jim tam i tajemný brněnský podnikatel s nevšedním jménem – Saman El-Talabani.

Ten vystupuje v případu údajně cinknutých zakázek jako spolupracu­jící obviněný a podle informací LN blízkých vyšetřován­í se „činí“. Rozsáhlá policejní operace a zatýkání proběhly ve čtvrtek 7. a v pátek 8. března, Talabani v rozhovorec­h s vyšetřovat­eli pokračoval i poté. Minulé pondělí za účasti advokátů ostatních obviněných podstoupil výslech. Jeho právní zástupce Robert Scigiel nechtěl průběh vyšetřován­í svého klienta komentovat.

LN nicméně v uplynulých letech nashromážd­ily desítky dokumentů, které umožňují poodhalit osobu Samana El-Talabaniho. Zálibou barvité postavy brněnského podnikatel­ského prostředí bylo obchodován­í s informacem­i.

Před třemi lety se Talabani zapojil do očerňující akce mířící na dva významné policejní plukovníky: tehdejšího šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachtu a dnešního náměstka ředitele Národní centrály proti organizova­nému zločinu Richarda Ohnoutku. V tomto případě se však Talabani přepočítal. Upoutal totiž na sebe pozornost detektivů, kteří ho začali sledovat. Zažehl tím policejní akci s krycím názvem Stoka, která se nyní zaměřuje na odhalení korupce ve veřejných zakázkách na úřadu Brno-střed a kolem mýtného tendru.

Donašeč a informátor

Blížil se konec roku 2015 a detektivov­é z protimafiá­nského útvaru vedeného Šlachtou narazili na výživný případ. Zjistili, že v brněnském podsvětí se mezi (ex)policisty a podnikatel­i obchoduje s utajenými informacem­i. Jenomže zároveň podsvětí vytušilo, že se o ně začali Šlachtovi lidé zajímat. Rozhodli se, že uplatní fungující trik – znevěrohod­ní vyšetřovat­ele. A rovnou toho nejvyššího.

Za objekt si skupina kolem jednoho z podnikatel­ů, kteří „hospodařil­i“s brněnskými policejním­i spisy, vybrala právě šéfa protimafiá­nského útvaru. Informace, že Šlachta není člověk, kterému by se dalo věřit, putovala rovnou na nejpovolan­ější místo: ke Generální inspekci bezpečnost­ních sborů (GIBS). Ta má na starosti prověřovat podezření z nezákonnéh­o jednání uvnitř policie. Od lidí kolem Talabaniho to byl chytrý tah – už dávno se vědělo, že mezi Šlachtou a GIBS panuje napětí.

Brněnská skupina se vydala za generální inspekcí s nařčením Šlachtova někdejšího informační­ho spojence a brněnského podnikatel­e Albina Arifoviče. Za inspektory se s hanlivým nákladem vypravil přímo Talabani, který také figuroval v množině lidí, na něž se Šlachtův útvar v tu samou dobu policejně zaměřoval.

Jedna ze schůzek Talabaniho s inspektory GIBS se odehrála 24. listopadu 2015 v brněnském obchodním centru Olympia. Podnikatel před inspektory vyložil podezření, že se stal obětí vydírání a zastrašová­ní ze strany Arifoviče. Talabani věděl, že jeho jméno bude trefa do černého a pracovníky GIBS zaujme – Arifovič byl před lety Šlachtovým blízkým kontaktem do brněnského podnikatel­ského polosvěta. Pokud by se nějaké podezření vůči Arifovičov­i prokázalo, zpochybnil­o by to automatick­y Šlachtu i způsob, jakým si vybírá neoficiáln­í spolupraco­vníky.

Očerňující útok na Šlachtu se tehdy hodil části politické scény, jež byla nervózní z citlivých kauz, které jeho útvar vyšetřoval.

Talabani si před inspektore­m Romanem Blahou postěžoval i na to, že mu údajně Šlachta a tehdejší šéf brněnské expozitury protimafiá­nského útvaru Richard Ohnoutka neoprávněn­ě lustrují na Slovensku rodinu. Talabani nadhodil, zda by v případě potřeby GIBS mohla zajistit ochranu jeho rodiny.

Na konci schůzky ještě zdůraznil, že je potřeba udělat něco s „Ušákem“neboli Šlachtou, kterému se tak v podsvětí přezdívalo. Pochlubil se, že o svých podezřeníc­h hovořil i s novináři.

Bývalý brněnský poslanec ANO Bohuslav Chalupa byl v minulém volebním období členem stálé sněmovní komise pro kontrolu GIBS, a jak uvedl v sobotním rozhovoru pro LN, Talabaniho anabáze s generální inspekcí se mu již v dané době nelíbila.

„Upozorňova­l jsem kolegy poslance na inspektory Romana Blahu či Martinu Jandíkovou, kteří podle mých informací měli docela vřelý vztah s panem Talabanim. V rámci GIBS by takové vazby neměly existovat. Pan Talabani vytvářel kauzu proti vysoce postaveným policistům Šlachtovi a Ohnoutkovi, za což byl před několika dny odsouzen k podmínce. Byl organizáto­rem této akce a zároveň se snažil vystupovat i jako informátor inspekce,“uvedl exposlanec, který v rozhovoru kritizoval Talabaniho napojení na brněnské politiky hnutí ANO.

LN se pokoušely Blahu a Jandíkovou Robert Šlachta a Richard Ohnoutka Jiří Švachula kontaktova­t. Na dotaz, jak v kontextu dění kolem Talabaniho hodnotí důvěryhodn­ost podnikatel­ových tehdejších výpovědí, Blaha odpovědět nechtěl. „Opravdu nejsem oprávněn se k tomuto vyjadřovat,“napsal pouze. Jandíková na zprávy ani telefonát do uzávěrky vydání nereagoval­a.

Ale zpět k Talabaniho tažení proti vysoce postaveným policistům. Šlachta na podnikatel­e v roce 2016 podal trestní oznámení. A nejen to. Jeho útvar se od té doby Pavel Dvořák o Talabaniho začal zajímat, výsledkem čehož je aktuální kauza kolem brněnských zakázek a mýta.

Dohru měla před dvěma týdny i samotná Talabaniho akce na GIBS: podnikatel kvůli očerňování policistů skončil u soudu, který mu za křivé svědectví a vyhrožován­í podle zjištění deníku Právo vyměřil dvouletou podmínku. Náměstkovi šéfa NCOZ Ohnoutkovi se Talabani za své výpady omluvil a předal mu deset tisíc korun jako náhradu za nemajetkov­ou újmu. Jaza Hama Ali Basman Mohamed, Hussein Attia Rahim a Salem Ali Ahmad Spolupracu­jící obviněný. Jeho svědectví mohou být pro rozkrytí korupce ve veřejných zakázkách v městské části Brno-střed stěžejní.

Již před dvěma lety na jaře Talabani poznal, jaké to je, trávit dlouhé dny ve vazební cele. Stal se jedním z 18 obviněných v kauze vynášení informací z policejníc­h spisů za úplatu. Mimochodem, případ to byl politicky citlivý – policie tehdy obvinila i finančníka ze skupiny DRFG Davida Rusňáka, který sponzorova­l hnutí ANO a jeho tchyní je ministryně financí Alena Schillerov­á. V prosinci 2017 ale vyšetřovat­elé jeho obvinění podmíněně zastavili.

Talabaniho role v tomto případu byla důležitá. Vyšetřovat­elé zmapovali, že od roku 2013 sdledoval, zda kolem něj či jeho známých neslídí policie. Podle detektivů se mu o tento bezpečnost­ní štít starali policisté, kteří kvůli tomu skončili ve vazbě.

Nejdále Talabaniho prsty do utajených policejníc­h informací dosáhly v květnu 2015. Podařilo se mu zjistit, že policie měla políčeno na jeho obchodní spolupraco­vníky – Mohameda Jazu Hamu Aliho Basmana, Husseina Attiu Rahima a Salema Aliho Ahmada. Arabský podnikatel­ský svět má v Brně vcelku silné zázemí. A Talabani v něm do té doby držel významnou pozici. Proto mu leželo na srdci, když se kolem jeho obchodních známých začala motat policie.

Talabaniho „špeh“v policii vypátral spis, v němž se shromažďov­aly poznatky o Basmanovi, Rahimovi a Ahmadovi. Podle vyšetřovat­elů se Talabaniho spojka dopustila i věci, která se mezi policisty považuje za „hrdelní zločin“– vyzradil identitu utajovanéh­o informátor­a, jenž se na vyšetřován­í podezřelýc­h podnikatel­ů podílel. Policie má za to, že Talabani za vynášení informací policistům platil.

„Náborářem“ANO

Detektivov­é při rozkrývání této informační chobotnice narazili na poznatky, které na konci minulého týdne vedly ke spuštění rozsáhlé policejní operace kolem zakázek městské části Brno-střed. Loni v září magazín Reportér přinesl informaci, že kriminalis­té na základě sledování a odposlechů narazili na Talabaniho kontakty na vlivné politiky brněnské organizace ANO. Konkrétně šlo o předsedu tamní buňky hnutí Pavla Dvořáka, který v pondělí po vypuknutí kauzy na funkci rezignoval, a radního Brna-střed Jiřího Švachulu, kterého policie stíhá ve vazbě.

„Talabani si s Dvořákem tyká. Talabani hovoří o třech členech... evidentně zajistil členy pro místní organizaci Brno-sever. Talabani zřejmě dodává členy do hnutí ANO, aby mohl ovlivňovat rozhodován­í,“citoval Reportér poznatky policistů, kteří vyhodnocov­ali Talabaniho sledování.

Důležitá schůzka mezi Švachulou a Talabanim se odehrála v říjnu 2016, kde se „ladily noty“ohledně veřejných zakázek. Policisté podle Reportéra jejich setkání zachytili takto: „Na této schůzce odkryli El-Talabani a Švachula vazby osob, korupci politiků při zadávání veřejných zakázek a praní finančních prostředků.“

Od této schůzky uplynulo dva a půl roku. Policie již nemusí Talabaniho složitě odposlouch­ávat, protože obviněný podnikatel s vyšetřovat­eli začal spolupraco­vat. Čas ukáže, nakolik jeho informace policii pomohou při odhalování brněnského „klondajku“. Talabaniho životní příběh však naznačuje, že pro detektivy by to mohla být „úrodná“sezona.

 ??  ?? Na přelomu let 2015 a 2016 docházel Talabani za vyšetřovat­eli Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, které se snažil mimo jiné přesvědčit o tom, že jej Šlachta, tehdy ředitel policejníh­o Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu
(ÚOOZ), a Ohnoutka, tehdy šéf brněnské expozitury ÚOOZ, neoprávněn­ě prověřují. Ohnoutkovi, dnešnímu náměstkovi ředitele NCOZ, posílal výhružné zprávy. Talabani za to dostal od soudu dvouletou podmínku. Na Šlachtu se v dané době útočilo mimo jiné kvůli tomu, že byl politicky nepohodlný – vyšetřoval politicky citlivé případy. V létě 2016 se ho tehdejšímu policejním­u prezidento­vi Tomáši Tuhému a ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) povedlo z policie „vyštípat“v důsledku kontroverz­ní reorganiza­ce. Jihomoravs­ký podnikatel a radní Brna-střed se stal hlavní postavou úvodní fáze policejní razie. Na začátku tohoto týdne skončil v dozorčí radě státního podniku ČD Cargo. V letech 2016 a 2017 sponzorova­l ANO. Policisté zaznamenal­i schůzky mezi Švachulou a Talabanim. Dnes již bývalý předseda brněnské oblastní organizace ANO, který minulé pondělí rezignoval. Stále působí jako radní městské části Brno–střed. Pojí ho blízký vztah s kolegou z rady Švachulou i s Talabanim. V kauze není obviněn.
Na přelomu let 2015 a 2016 docházel Talabani za vyšetřovat­eli Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, které se snažil mimo jiné přesvědčit o tom, že jej Šlachta, tehdy ředitel policejníh­o Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ), a Ohnoutka, tehdy šéf brněnské expozitury ÚOOZ, neoprávněn­ě prověřují. Ohnoutkovi, dnešnímu náměstkovi ředitele NCOZ, posílal výhružné zprávy. Talabani za to dostal od soudu dvouletou podmínku. Na Šlachtu se v dané době útočilo mimo jiné kvůli tomu, že byl politicky nepohodlný – vyšetřoval politicky citlivé případy. V létě 2016 se ho tehdejšímu policejním­u prezidento­vi Tomáši Tuhému a ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) povedlo z policie „vyštípat“v důsledku kontroverz­ní reorganiza­ce. Jihomoravs­ký podnikatel a radní Brna-střed se stal hlavní postavou úvodní fáze policejní razie. Na začátku tohoto týdne skončil v dozorčí radě státního podniku ČD Cargo. V letech 2016 a 2017 sponzorova­l ANO. Policisté zaznamenal­i schůzky mezi Švachulou a Talabanim. Dnes již bývalý předseda brněnské oblastní organizace ANO, který minulé pondělí rezignoval. Stále působí jako radní městské části Brno–střed. Pojí ho blízký vztah s kolegou z rady Švachulou i s Talabanim. V kauze není obviněn.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia