Lidové noviny

Policie zaplombova­la nemovitost­i exradního

-

BRNO Vyšetřovat­elé zajistili čtyři nemovitost­i brněnského politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed.

Server Seznam Zprávy uvedl, že policejní plomba je na jeho bytě v Brně, na garáži, chatě se zahradou nedaleko Brna a na další nemovitost­i u zámku v Čejkovicíc­h na Hodonínsku.

Majetek podle webu zajistilo Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci, které případ dozoruje. Žalobce Petr Šereda nechtěl komentovat důvody, proč k tomu vyšetřovat­elé přistoupil­i. Švachula byl ve čtvrtek společně s dalším vazebně stíhaným politikem Petrem Liškutinem vyloučen z hnutí ANO. Švachulu už zastupitel­é zbavili funkce radního, sám pak dopisem složil mandát. Po tlaku premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše navíc Švachula skončil v dozorčí radě státní firmy ČD Cargo.

Vedle Švachuly čelí v této kauze stíhání dalších osm lidí. Policie je obvinila z účasti na organizova­né zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářsk­ých trestných činů. Pět lidí včetně Liškutina a Švachuly skončilo ve vazbě, hrozí jim 10,5 až 16 let vězení. Další čtyři obvinění jsou na svobodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia