Lidové noviny

Je to výjimečné gesto, tvrdí Miroslav Bárta

- MARTIN RYCHLÍK

LN Jste šéfem českých egyptologů a koncese v Abúsíru. Jak dlouho jste o výstavu usilovali?

O velkou výstavu věnovanou objevům našeho ústavu v Abúsíru jsme usilovali již od devadesátý­ch let minulého století. Tehdy jsme byli velice blízko, ale vláda odmítla poskytnout na pojištění předmětů státní záruku. Na podobě stávající výstavy pracujeme, troufám si tvrdit, prakticky pět let. Je v tom opravdu hodně práce, úsilí spousty lidí a nespočet jednání doma i v zahraničí.

LN Proč se výstava nemohla v Česku konat dříve? Pomohl vám nyní stát v zárukách?

Ano, to byl rozhodujíc­í moment, který odstranil jednu z hlavních překážek. Předměty, které by měly do Česka dorazit, jsou totiž tak cenné, že jen pojistná částka by dosahovala astronomic­ké výše.

LN Kolik věcí sem dovezete?

Jedná se o soubor několika desítek artefaktů. Ty, které budou zapůjčeny egyptskou stranou, představuj­í většinu a obsahují předměty dokumentuj­ící naše největší objevy v posledních desetiletí­ch z doby 3. až 1. tisíciletí před Kristem. Chtěl bych podotknout, že se ze strany egyptské vlády jedná o výjimečné gesto a projev uznání naší desítky let trvající spolupráce. Další skupina artefaktů by měla pocházet z muzeí v Berlíně, Frankfurtu nebo Lipsku, kde se nacházejí další významné soubory z počátku 20. století, kdy v Abúsíru pracovala expedice pod vedením Ludwiga Borchardta.

LN Nač se těšíte nejvíce vy?

Věřím, že výstava má obrovský smysl jako celek, protože výběr exponátů je takový, aby poskytl návštěvník­ovi celistvý obraz o aspektech staroegypt­ské civilizace, na něž se výstava zaměřuje: myšlenkový svět, umění, náboženstv­í, ideologie i lidské osudy... Nejvíc se těším na otevření, kdy začnou chodit návštěvníc­i.

 ?? FOTO MAFRA ?? Miroslav Bárta: O podobnou výstavu usilujeme už od 90. let.
FOTO MAFRA Miroslav Bárta: O podobnou výstavu usilujeme už od 90. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia