Lidové noviny

Slovenský souboj vede Čaputová

Výsledky 1. kola

- ROBERT SCHUSTER Zuzana Čaputová Maroš Šefčovič 40,57 % 18,66 %

Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola prezidents­kých voleb, okamžitě odstartova­li souboj o hlasy, které propadly. Zuzana Čaputová potřebuje podporu katolíků, Maroš Šefčovič populistů.

BRATISLAVA/PRAHA Občanská aktivistka Zuzana Čaputová vyhrála první kolo prezidents­kých voleb na Slovensku. Získala zhruba 870 tisíc hlasů, což odpovídá necelým 41 procentům.

Na druhém místě skončil zástupce nejsilnějš­í vládní strany Směr – sociální demokracie Maroš Šefčovič, a to s více než 18 procenty. Dva kandidáti, kteří vyvolávali největší kontroverz­e, soudce Nejvyššího soudu Štefan Harabin a předseda extremisti­cké Lidové strany – Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba, skončili na dalších místech. Do volebních místností přišlo minulou sobotu přes 48 procent voličů, což je o pět procent víc než při posledních volbách v roce 2014.

Vítězná Zuzana Čaputová dokázala získat nejvíc hlasů v 71 z celkového počtu 79 okresů na Slovensku. Její dva největší soupeři, eurokomisa­ř Maroš Šefčovič a Štefan Harabin uspěli v několika okresech na severu a východě země.

Již včera ráno se oba vítězové prvního kola utkali v další televizní debatě ve veřejnoprá­vní televizní stanici RTVS. Šefčovič se přitom jasně vymezil vůči Čaputové, která údajně prosazuje „superliber­ální agendu“, a to nejenom v otázkách morálky. Svou protikandi­dátku označil mimo jiné jako „vítačku imigrantů“a její zvolení by prý také ohrozilo jízdné zadarmo pro seniory a studenty ve státních vlacích.

Čaputová se snažila Šefčovičov­i oponovat tím, že hodnoty, na kterých ona sama postavila svou prezidents­kou kampaň, jako jsou soucit nebo láska k bližnímu, jsou tradiční křesťanské hodnoty. Prohlásila také, že čtyřicetip­rocentní podpora voličů ukazuje, že pro ni musela hlasovat i řada věřících.

Čaputová dokázala vyhrát u Maďarů

První analýzy výsledků ukázaly, že 45letá Čaputová dokázala velmi výrazně bodovat i na jihu Slovenska mezi tamní maďarskou komunitou. Například v okrese Komárno dostala hlas od každého druhého voliče, v okrese Dunajská Streda ji volilo dokonce až 55 procent voličů.

I to byl zřejmě jeden z důvodů, proč se Čaputová ve své děkovné řeči, kterou pronesla v sobotu večer po oznámení výsledků, obrátila Štefan Harabin

Marian Kotleba František Mikloško Béla Bugár Milan Krajniak Eduard Chmelár Martin Daňo Róbert Švec Juraj Zábojník Ivan Zuzula

Bohumila Tauchmanno­vá 14,35 % 10,39 % 5,73 % 3,11 % 2,77 % 2,75 % 0,52 % 0,31 % 0,29% 0,18 % 0,16 %

ke svým voličům i v maďarštině, stejně tak jako češtině, romštině nebo rusínštině. Sama Čaputová prohlásila, že by si vážila toho, kdyby jí před druhým kolem vyslovil oficiální podporu jeden z poražených kandidátů Béla Bugár, který je zároveň i předsedou maďarsko-slovenské strany Most-Híd. Bugár ji pak včera skutečně podpořil.

Kromě hlasů maďarských a menšinovýc­h voličů potřebuje Čaputová oslovit i většinu ze zpravidla katolickýc­h voličů, kteří dali minulou sobotu hlas bývalému disidentov­i Františku Mikloškovi.

Šefčovič, který po prvním kole za Čaputovou výrazně zaostává, zase naopak musí přetáhnout maximum hlasů „antisystém­ových kandidátů“Harabina a Kotleby. Ti ovšem místopředs­edovi Evropské komise Šefčovičov­i soustavně předhazova­li, že je prý „člověkem bruselskýc­h elit“.

 ?? FOTO ČTK ?? Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič při televizní debatě dvou nejsilnějš­ích prezidents­kých kandidátů, kteří postoupili do druhého kola
FOTO ČTK Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič při televizní debatě dvou nejsilnějš­ích prezidents­kých kandidátů, kteří postoupili do druhého kola

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia