Lidové noviny

Asie končí s dovozem plastů

- ONDŘEJ HUDEC

PEKING/PRAHA Od doby, kdy OSN začala v roce 1992 shromažďov­at podrobnějš­í údaje o odpadech, se jen do Číny dovezlo na 106 milionů tun plastů k následnému zpracování. To znamená, že 45 až 55 procent světového plastickéh­o odpadu prošlo přes Čínu.

Poté co se Čína v roce 2017 rozhodla tento odpad dále nepřijímat, rozvinuté země se pokoušely najít nové lokality, kam by mohly dál odvážet svůj odpad. Na první místo v hledáčku se dostaly země v jihovýchod­ní Asii. Čínské podniky, které dříve zpracováva­ly recyklovat­elné plasty, přemístily své kapacity do zemí, jako je Malajsie či Thajsko. Ty se tak staly celosvětov­ě nejdůležit­ějším místem pro zpracování plastů. Jen samotná Malajsie od ledna do července 2018 dovezla skoro půl milionu tun plastového odpadu.

Ochota přijímat tento materiál však postupem času poklesla i v této části světa. Začátkem srpna 2018 Vietnam oznámil přísná omezení dovozu plastového odpadu a přiblížil se tak k jeho úplnému zákazu. O několik týdnů později Thajsko, které v prvních šesti měsících roku 2018 zaznamenal­o téměř 2000procen­tní nárůst importu plastového odpadu z USA, zakázalo dovoz celkem 432 druhů odpadu.

Další země v regionu jihovýchod­ní Asie začaly selektovat zásilky, které pustí do země. Začátkem ledna tak Filipíny odmítly přijmout 1200 tun odpadu z Jižní Koreje.

Materiál, který byl považován za nerecyklov­atelný, byl následně odeslán zpět v 51 kontejnere­ch. Filipíny zajistily dalších 5100 tun nezákonně dovezeného jihokorejs­kého odpadu a obě země nyní řeší, jak a kdy bude nežádoucí zásilka odvezena zpátky. Jihokorejs­ká vláda už údajně vynaložila na řešení této chaotické situace téměř 900 000 dolarů (přes 20 milionů korun).

Na tom, že dosud nečinné vlády začaly o odpadech jednat, mají zásluhu i tamější environmen­tální organizace, které na politiky vyvinuly tlak, aby se situací začali vážně zabývat.

Neomezený dovoz odpadu končí

Uvedené příklady jsou známkou rostoucí nespokojen­osti v regionu, který už nadále nechce plnit roli světové popelnice. Po nárůstu dovozu v prvních šesti měsících roku 2018 putovala téměř polovina plastového odpadu ze Spojených států do Malajsie, Thajska a Vietnamu. V roce 2017 to přitom bylo pouhých deset procent.

V červenci 2018 pak Vietnam zakázal vydávání nových licencí na dovoz odpadu a snažil se zastavit nelegální dodávky. Lodní společnost APL byla pak nucena dočasně přestat posílat plastový odpad z USA a Kanady do Vietnamu kvůli čekajícím kontejnerů­m v přístavech. Zákaz byl posléze rozšířen i na Malajsii a Thajsko.

Čínský zákaz má ovšem dopad i na další země a regiony. Vlády některých států už přehodnocu­jí využití plastů a systémy jejich recyklace.

Britská vláda například oznámila, že uvažuje o zavedení zvláštního poplatku pro firmy, který by pokryl náklady na recyklaci plastových obalů. Tyto náklady v současnost­i nepřímo platí britští daňoví poplatníci. Nařízení by mělo vstoupit v platnost v roce 2023.

Spojené království přitom meziročně více než ztrojnásob­ilo export plastů do Malajsie, z 16 000 tun v prvních čtyřech měsících roku 2017 na více než 50 000 tun ve stejném období loňského roku.

Změny v globálním systému recyklace odpadů upozorňují na obrovské množství plastového odpadu, s jehož větší částí se nakládá velmi nehospodár­ně.

Studie z roku 2017, kterou provedly společně Bren School of Environmen­tal Science v Kalifornii a University of Georgia, odhaduje, že bylo zatím celosvětov­ě zrecyklová­no pouze devět procent plastových odpadů, které byly kdy vyrobeny. Více než 80 procent odpadů skončilo na skládkách a v oceánech.

V jihovýchod­ní Asii již plastový odpad působí negativně na místní ekosystémy. Zpráva o ochraně oceánů z roku 2017 informoval­a, že Čína, Indonésie, Filipíny, Thajsko a Vietnam mají v přilehlých vodách více plastového odpadu než celý zbytek světa dohromady.

Země východní Asie platily dlouho za světové smetiště. Nejen plastový odpad se tam svážel z celého světa, především z vyspělých zemí. Tomu je nyní konec: kvůli rostoucím problémům už i tato část světa řekla plastům dost.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Plasty z celé planety zpracovává jihovýchod­ní Asie
FOTO SHUTTERSTO­CK Plasty z celé planety zpracovává jihovýchod­ní Asie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia