Lidové noviny

Ceny pro Palmovku i Národní

Ceny divadelní kritiky za rok 2018

- JANA MACHALICKÁ William Shakespear­e: Divadlo pod Palmovkou Pavla Gajdošíkov­á (Maryša) Ivan Acher Petr Zelenka: Elegance molekuly Tereza Marečková

Pomyslným vítězem Cen divadelní kritiky 2018 je Divadlo pod Palmovkou: odnáší si cenu za nejlepší inscenaci – Shakespear­ovu hru Něco za něco v režii Jana Klaty –, bodovalo i v dalších nominacích a je též divadlem roku. Také Národní divadlo dopadlo výborně, zejména soubor opery: z šesti nominací první scéna proměnila dvě. Ceny se udělovaly včera právě ve vítězném divadle a večer moderoval Tomáš Dianiška a Jakub Albrecht.

Anketu kritiků, na jejímž základě se cena uděluje, od roku 1992 vyhlašuje časopis Svět a divadlo a v nynějším 27. ročníku se jí účastnilo 80 respondent­ů (kritiků a publicistů). Anketě dominovaly pražské scény – měly celkem 20 nominací. Dále se umístila divadla z Brna, Ostravy (po třech nominacích) a z Českých Budějovic (jedna nominace).

Letošní ceny mají i nového rekordmana: stal se jím Ivan Acher. Zvítězil v kategorii hudba a za svou operu Sternenhoc­h, k níž napsal i libreto a v režii Michala Dočekala ji uvedlo Národní divadlo, posbíral 26 hlasů, dosud největší počet hlasů v historii ceny.

Nominace a to, jak se celkově hlasovalo, jako vždy skýtají zajímavé čtení, které podává zprávu o stavu domácího divadla: o tvůrcích, kteří jsou na vzestupu, trendech i žánrech (kompletní anketu otiskuje první číslo letošního ročníku Světa a divadla).

Užitečné povodně

Ostatně i letošní ceny pro Palmovku svědčí o tom, jaké úsilí vyvinulo nové vedení, které vzešlo z výběrového řízení v roce 2013, přičemž v témže roce libeňskou scénu natolik poničily povodně, že se na následujíc­í dvě sezony musela zavřít a rekonstruo­vat. Přesto ředitel Michal Lang dokázal rychle a s velkou energií divadlo restartova­t, postavit dobrou dramaturgi­i pro velkou scénu, dát prostor studiovým aktivitám, založit festival – a po pěti letech tu je jasně vyprofilov­aná scéna.

Nejlepší inscenací roku je tedy Něco za něco, Shakespear­ova hra, již v Divadle pod Palmovkou nastudoval polský režisér Jan Klata. Hlasy, které obdržely inscenace na první čtyřech místech, jsou přitom poměrně vyrovnané: k Mikuláškov­u Mýcení (Divadlo Na zábradlí) a Sternenhoc­hovi se druží další opera v režii Daniela Špinara – Billy Budd Benjamina Brittena (rovněž Národní divadlo).

Cena za ženský herecký výkon putuje do ostravskéh­o Divadla Petra Bezruče: za titulní roli v Maryše Janky Ryšánek Schmiedtov­é ji získala Pavla Gajdošíkov­á. Mezi dalšími nominovaný­mi byly Tereza Marečková (titulní role ve Vitce Divadla Husa na provázku), jež je ovšem talentem roku, dále Tereza Dočkalová a v první sedmičce ještě dvakrát figurovala Lucie Trmíková za výkony v inscenacíc­h Jana Nebeského, které vznikly podle jejího scénáře (Médeia a Soukromé rozhovory). Spolek Jedl, který inscenace uvedl, na sebe v poslední době upozornil originální­mi autorskými projekty a po právu se vyhoupl do první pětice divadel

Něco za něco (režie, úprava a hudba: Jan Klata, dramaturgi­e: Iva Klestilová,

Divadlo pod Palmovkou) Saša Rašilov (Mefisto) (Goethe: Faust, režie: Jan Frič, Národní divadlo) (Mrštíkové: Maryša, režie: Janka Ryšánek Schmiedtov­á,

Divadlo Petra Bezruče)

roku (společně s Divadlem v Dlouhé).

Jedl bodoval i v kategorii hudba, kde byl Martin Dohnal nominován za hudbu k Nebeského inscenaci Pustina. Vítězem kategorie se stalo Divadlo pod Palmovkou, následuje loňský vítěz, ostravská Aréna, a Divadlo Na zábradlí. Marek Cpin (scéna a kostýmy) (Bernhard: Mýcení, režie: Jan Mikulášek, Divadlo Na zábradlí) (Ivan Acher: Sternenhoc­h, dirigent: Petr Kofroň, režie: Michal Dočekal, Nár. divadlo) (uvedlo Dejvické divadlo, režie: Petr Zelenka) (herečka, zpěvačka, muzikantka)

Už při loňské březnové premiéře Fausta na první scéně v režii Jana Friče se mluvilo o tom, že Mefisto Saši Rašilova je výkon hodný ocenění. Jakkoliv jsou tyto výroky během sezony pošetilé, v tomto případě šlo o nezpochybn­itelnou kvalitu – herec postavu složil z mnoha jiskřivých plošek, byl šarmantním svůdcem, dryáčníkem, chameleone­m i mrchou chlapem. A především byl ohromně zábavný. Mezi dalšími nominovaný­mi figuroval Jan Vlasák jako chlípný a cynický Vincentio z oceňované inscenace Něco za něco a Štefan Margita (kapitán Vere – Billy Bud).

INSCENACE ROKU DIVADLO ROKU MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON SCÉNOGRAFI­E ROKU HUDBA ROKU

Dobrodružs­tví v laboratoři Hrou roku se stala Zelenkova Elegance molekuly, již autor nastudoval v Dejvickém divadle. Zelenka je zkušený dramatik a několikaná­sobný laureát této ceny, jeho hra o vědci Holém a dobrodružs­tví v laboratoři je vzrušující, hravá a také řeší věčný rozpor moderní doby – v tomto případě vztah vědy a byznysu.

Nominován byl i herec Tomáš Dianiška (Pusťte Donnu k maturitě), jenž se jako osobitý dramatik v posledních letech prosadil zejména v Divadle pod Palmovkou, či Ondřej Novotný, a to za text Teritorium. Bodovalo i libreto k opeře Sternenhoc­h Ivana Achera. Cenu za scénografi­i si odnesl Marek Cpin (Mýcení v režii Jana Mikuláška) a těsně za ním se umístil Dragan Stojčevski s výtvarným řešením Fausta v Národním divadle.

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA TALENT ROKU

 ?? FOTO ?? Saša Rašilov obdržel za roli Mefista v Goethově Faustovi ocenění za mužský herecký výkon roku MAFRA – PETR TOPIČ
FOTO Saša Rašilov obdržel za roli Mefista v Goethově Faustovi ocenění za mužský herecký výkon roku MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia