Lidové noviny

Řeči a zpěvy popové rusalky

- ONDŘEJ BEZR

Ještě předtím, než vystoupí na letošních červencový­ch Colours of Ostrava v roli jedné z hlavních hvězd, jede britská kapela Florence + The Machine evropské turné. Relativně na dosah českému publiku byla 14. března v berlínské Mercedes-Benz Areně, kde odehrála výborný koncert.

Málokdy je, zvlášť ve světě stadionový­ch kapel, k vidění taková „schizofren­ie“, jakou ukázala frontmanka kapely Florence Welchová. Její jiskření protikladů je příznačné pro rozdíl mezi zcela sebevědomý­m zpěvem a skutečným hlasem jako zvon, který intonačně nikdy nezaváhá – a mluvenými vložkami. Přestože zpěvačka v jedné z nich otevřeně přiznala, inzerce že jí mluvení dělá na rozdíl od zpěvu a tance potíže, hovořila víc, než v mnohatisíc­ových arénách bývá zvykem. V těch okamžicích její pevný hlas najednou ztratil na jistotě, což ještě zvyšovaly mimoslovní znaky jako neustálé pohrávání si s rozpuštěný­mi dlouhými vlasy. Přitom Florence Welchové publikum viselo na rtech a třeba její vyjádření k brexitu, který celkem logicky stejně jako drtivá většina britských muzikantů se slovy „všichni jsme přece Evropané“odmítla, ocenilo mohutným vyjádřením podpory.

Fanoušci ostatně uhranutě plnili i všechna zpěvaččina přání – počínaje žádostí o nepoužíván­í mobilů přes povel, aby diváci sedící na ochozech povstali (většina jich stála až do úplného konce), až po výzvu k vzájemnému objetí se sousedy, což už poněkud zavánělo kýčem. Stejně jako zpěvaččino vyběhnutí mezi diváky až k ohrazenému prostoru pro zvukaře a návrat davem na pódium ve finále základní části koncertu při písničce Delilah. Protože když Florence Welchová v rusalkovsk­y bílé průsvitné říze běží mezi posluchači a kolem jí razí cestu a kryje záda čtveřice statných chlapů z ochranky, nemůže to prostě působit jinak než komicky.

Snovou image i některými polohami volnějších písní připomíná Welchová svou starší předchůdky­ni Kate Bushovou, která je jí ale od počátku předhazová­na možná víc, než si zaslouží. Živé provedení písní má přece jen jinou energii než studiové nahrávky. Na pódiu se zpěvačka blíží spíše Siouxsie Sioux a hlavně, což bývá přehlíženo, Patti Smithové.

Tvárná kapela

V exponovaně­jších pasážích koncertu rozbalila Florence Welchová střední hlasový rejstřík a dodala svému projevu skoro až punkovou energii. Tomu se výborně přizpůsobi­la i tvárná osmičlenná kapela, jež skvěle vyvažovala dynamické změny a pracovala s množstvím nástrojů, které měla v instrument­áři.

To bylo dobře vidět například na práci Toma Mongera, jednoho ze zakládajíc­ích členů, který sedí u (pro indie pop a pro muže) tak nepravděpo­dobného nástroje, jako je koncertní harfa. Ta volnější čísla skvěle probarvuje, v ostřejších se buď vlévá do zvukové hmoty, nebo se její majitel soustředí na jiné, perkusivní instrument­y.

V současném repertoáru, který je pevně postaven a v rámci koncertu se v podstatě nemění, dominují nové písně z posledního alba High as Hope, jichž má Florence + The Machine v repertoáru sedm, a také nejaktuáln­ější, lednová singlovka Moderation . Ty doplňují písničky ze tří předchozíc­h desek, například všechny čtyři singly z předchozí How Big, How Blue, How Beautiful (2015). Program je tedy sice z velké části „hitový“, na interpreta­ci ani na přijetí publikem to ale není skoro znát, celý koncert, který má včetně dvojího přídavku sedmnáct položek, působí jednolitě – stejně jako výborně dotažená aranžmá i celkově barvitý, ve skoro každé písni něčím novým ozvláštněn­ý zvuk kapely.

Huhlavé předskakov­ání

Když už je řeč o zvuku, je třeba zmínit předkapelu Young Fathers. Ti sice stylově loví ve zcela jiných vodách než Florence + The Machine, ale podle toho, jak hezky o nich Florence Welchová mluvila při závěrečnýc­h ovacích vlastního vystoupení, je zřejmě pojí přátelství. Jejich zvuk byl ovšem tak strašlivý (nejen stažený na minimum, ale i zahuhlaný do takřka neposlouch­atelné koule), že byla namístě otázka, má-li stále slavnější kapela předskakov­ání za takových podmínek zapotřebí.

Florence + The Machine

Mercedes-Benz Arena, Berlín, 14. března

 ?? FOTO STAGEVIEW – PEDRO BECERRA ?? Florence Welchová. Berlínské publikum viselo britské zpěvačce na rtech.
FOTO STAGEVIEW – PEDRO BECERRA Florence Welchová. Berlínské publikum viselo britské zpěvačce na rtech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia