Lidové noviny

Přichází nová studená válka?

Boj o technologi­e vytvoří opět bipolární svět

-

Před pár lety jsme se v této zemi obávali, že by se Česká republika mohla stát jakousi základnou čínské expanze do Evropy. Jenže čínské investice do Česka nepřišly. Tento týden Evropa pro změnu řeší, že hlavním pilířem čínského zájmu v Evropě se stane Itálie, která vstoupila do projektu Nové hedvábné stezky neboli BRI. A páteční vydání deníku Financial Times otevřelo zprávou, že Itálie bude akceptovat velké investiční úvěry z Čínské rozvojové banky.

Může se ukázat, že i v případě Itálie to bude s čínskými investicem­i stejná bublina jako u nás. Itálie v důsledku krize eurozóny ale opravdu trpí chronickým nedostatke­m investic a na rozdíl od České republiky je to velká země, člen skupiny G7. S tím ovšem souvisejí i otázky globálního charakteru. Zajímavě to vyhodnocuj­e i komentář Gideona Rachmana z Financial Times, který očekává návrat studené války v nové podobě.

Opona Washington–Peking

Během studené války jsme tu měli východní blok a západní blok. Záleželo na tom, jestli jste byli blíž k Washington­u, nebo k Moskvě. Nyní to vypadá, že přichází nové dělení – záleží na tom, jestli jsou některé země s Washington­em, nebo s Pekingem. Itálie právě podepsala s Čínou memorandum o porozumění a účasti na BRI. Okamžitě následoval­o vyjádření mluvčího Bílého domu, že „BRI je projekt vymyšlený v Číně a sloužící čínským zájmům“a že Itálie z něj nebude mít žádný prospěch. Čínský ministr zahraničí připomněl Americe, že Itálie je nezávislý a samostatný stát. A čínský prezident Si Ťin-pching příští měsíc slavnostně přijede do Itálie podepsat všechny smlouvy.

Válka slov mezi Amerikou a Čínou ohledně Itálie je nyní globální. Čínské zájmy se už dávno netýkají pouze Asie, ale sahají hluboko do Latinské Ameriky i Evropy včetně Evropy západní, tedy i tam, kde se považovalo za přirozené, že se jedná o americkou sféru vlivu. Čínsko-americká rivalita je také stále víc otevřená a nápadná. Trumpovo rozhodnutí vyhlásit obchodní válku ukončilo éru, v níž obě strany víceméně akceptoval­y, že obchod a investice jsou neutrální teritorium, na které lze pohlížet jaksi zvlášť, mimo strategick­ou rivalitu. Ambice spojené s BRI ale vyvolaly ve Washington­u vážné obavy z toho, že Čína vstupuje do nové fáze zvyšování vlivu. Pokud by BRI propojila celou euroasijsk­ou pevninu blíže s Čínou, oslabí se tím euroatlant­ická linka.

Amerika dnes pečlivě skenuje všechny čínské investice a jejich význam na svém teritoriu. Skutečnost, že Číňané investují hlavně do přístavů po celém světě, je chápána jako vznikající námořní rivalita s USA. A na mezinárodn­í expanzi firmy Huawei se nahlíží v kontextu technologi­cké nadřazenos­ti a špionáže. Americká diplomacie strávila poslední měsíce tím, že vysvětlova­la spojencům, že vpustit do budování sítě 5G firmu Huawei představuj­e bezpečnost­ní riziko, které nelze tolerovat. Někteří američtí spojenci jako Japonsko či Austrálie se už rozhodli pro americkou pozici ve vztahu k firmě Huawei. Británie váhá. Pokud povolí Huawei, riskuje ztrátu sdílení zpravodajs­kých informací s USA, pokud ho zakáže, ohrozí pobrexitov­é představy skvělých obchodních dohod Británie se zbytkem světa.

Země se dostanou pod tlak, aby si vybraly čínské, nebo americké technologi­e. Místo globalizac­e se začnou rýsovat dva bloky.

Rozštěpení místo globalizac­e

Když Kanada zatkla finanční ředitelku firmy Huawei, zatkla Čína kanadské občany – a kanadští byznysmeni se nyní bojí do Číny jezdit. Když USA rozmístily v Jižní Koreji protiletad­lové systémy, čínská vláda zakázala svým turistům jezdit do Jižní Koreje a korejské obchody Lotte v Číně byly uzavřeny. Vzrůstajíc­í sebevědomí Číny souvisí s tím, že když Čína nabídne nějaké zemi infrastruk­turní balíček, Amerika nic podobného nenabízí. Zatím neexistuje ani americká alternativ­a technologi­í firmy Huawei, Číňané jsou o několik let napřed.

V bitvě o vliv je americká karta spíš bezpečnost­ní než obchodní. Země jako Japonsko, Jižní Korea či Austrálie dnes realizují víc obchodu s Čínou než s USA, na Ameriku se ale spoléhají ve věci vojenské ochrany. Čína zatím nenabízí bezpečnost­ní garance a aliance. Rivalita se bude lišit od studené války, kdy stálo NATO proti Varšavské smlouvě. Nyní se země dostanou pod tlak, aby si vybraly čínské, nebo americké technologi­e, které často nebudou kompatibil­ní a budou odděleny zdí. Místo globalizac­e se začnou rýsovat dva bloky.

Vraťme se k Rachmanovi: situace v Itálii je důsledkem chronickéh­o investiční­ho hladu, který v Itálii objektivně je a souvisí – jak jsme napsali na začátku – s tím, že krize eurozóny byla řešena skrze fiskální restrikci. V Česku takový hlad nebyl, realizaci investic (tedy i čínských) brání spíš byrokracie, přílišná regulace a nedostatek pracovní síly. Na druhou stranu, vlnu představ, že vás investičně napumpuje Čína, si už v Evropě zažil leckdo, nejen Česká republika, ale i Irsko nebo Švédsko – a nakonec to nikde nedopadlo. Uvidíme, jestli to bude s Itálií tentokrát jinak.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia