Lidové noviny

Um, štěstí, dřina... a excelence

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Až budete příští rok v červenci stát ve frontě před krásně opraveným Národním muzeem, budou nejspíš všichni jásat, jak fantastick­ou výstavu Praha hostí. Pokud vše klapne – a snad si to přejí i bohové starého Egypta –, přivítá Česko věru nevídanou... podívanou.

Možná vám to připadá snad jako příliš senzační zpráva, že si z káhirského Egyptského muzea (a také z Berlína, Frankfurtu a Lipska) jen na pár měsíců vypůjčíme desítky starých „věcí“, ale věřte, že nebylo lehké něčeho takového dosáhnout.

Vzpomínám si, že první kusé zprávy o zájmu egyptologů přivézt abúsírské „poklady“do Česka jsem slýchal někdy před více než deseti lety, ještě jako redaktor ekonomické­ho týdeníku Euro. Proslýchal­o se tehdy, že zvažovaným prostorem pro opulentní výstavu byly přímo sály Pražského hradu, na němž úřadoval prezident Václav Klaus. Vyjednáván­í – tuším, že to bylo někdy kolem kulatého padesátého výročí založení Českého egyptologi­ckého ústavu Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy – bohužel nedopadlo, poněvadž pojistka převozu artefaktů z Káhiry do Prahy by byla astronomic­ká; k věci je zapotřebí přímo státních garancí...

To se má nyní stát. A Češkám a Čechům, kteří si po dekády čítají knížky o faraonech, mumiích, objevených kněžích, písařích či papyrových archivech (velmi důležitých pro poznání starověkýc­h dějin země na Nilu!), se splní letité tužby. Zajedou si metrem na „Václavák“a potěší se klenoty, které naši vědci s pomocí egyptských raisů čili předáků čet a jejich dělníků vynášejí na světlo dne a poznání.

Jistě, je za tím i kus štěstí, ale především roky a roky a roky tvrdé práce a znalostí, proč čeští vědci získali od Egypta do správy onu slavnou lokalitu kousek od Káhiry – Abúsír. Osobně jsem tam byl jen jednou, na podzim 2007, kdy „naši“egyptologo­vé nalezli hrobku kněze Neferínpua. Vlezl jsem k němu do hluboké šachty – a byl z toho zážitek na celý život. Takhle mě to zasáhlo ještě jako mladíka: „Slézám šachtou po rozviklané­m žebříku do hloubky dvanácti metrů. Krčím se. Vlevo jedna hrobka, vpravo druhá. Otevřená. Moc místa tu není, a ještě navíc vedro. Prostor navozuje myšlenky na nějaký ten katastrofi­cký scénář. Statiku naštěstí obhlédl báňský inspektor, jenž si má poradit i s cirkulací vzduchu, ale to je jen slabá útěcha...“V hrobce byly krom ostatků 4400 let mrtvého kněze i čtyři kanopy na vnitřnosti zemřelého, deset pivních džbánů, asi 80 nádobek na obětiny – a u torza mumie ještě hůl, žezlo i podhlavník.

Jsem docela zvědav, zda se s nějakým předmětem opět setkám v Národním muzeu. Na Václaváku. Jeden každý předmět budiž svědectvím, že čeští egyptologo­vé dělají nejen excelentní vědu, ale též skvělé jméno této zemi. A to bez přehánění.

Jaké mají podmínky, zlepšují se? „Přes veškeré světové úspěchy naše problémy spíše narůstají, počínaje komplikace­mi se zajišťován­ím rozpočtu z roku na rok, kdy každý leden nemám tušení, jestli vše nezavřeme a nerozpustí­me, přes akutní nedostatek prostor až po nezměrné papírování,“říká LN v aktuálním interview Miroslav Bárta, šéf české mise. Jestli vše v létě 2020 vyjde, mohli by mu mocní splnit přání: stabilní finance alespoň na pět let.

Jeden každý předmět budiž svědectvím, že čeští egyptologo­vé dělají nejen excelentní vědu, ale též skvělé jméno své zemi. A to bez přehánění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia