Lidové noviny

Bavit se o platu je normální

Chceme-li jednou dosáhnout platové rovnosti mezi muži a ženami, musíme začít o své mzdě mluvit nahlas

-

Vzpomínáte si na domýšlivou a lehkomysln­ou princeznu Angelínu z pohádky S čerty nejsou žerty? Řekla, že na čerty uvěří, až nějakého uvidí. Podobným syndromem, zdá se, poslední dobou trpíme i my, pokud jde o nerovné odměňování žen a mužů. V Česku totiž dosud žádná žena nevyhrála soudní spor o rovnou odměnu. Problém tedy neexistuje a není důvod připomínat si Den platové rovnosti – ten letos podle propočtu organizace Business & Profession­al Women ČR připadl na neděli 17. března. České ženy tak musely pracovat o dva a půl měsíce déle, aby dosáhly v loňském roce stejné odměny jako muži.

Výplata se neříká!

Důvodů, proč ženy nevymáhají právo na férovou odměnu, je celá řada – neznají konkrétní paragraf v zákoníku práce, nechtějí být za tzv. potížistky, obávají se odvety ze strany vedení, nevěří na rychlé a spravedliv­é soudní rozhodován­í a, co je možná nejhorší, nevěří, že by se jejich situace po vyhraném soudním sporu zlepšila.

Jedna příčina je ale dle mého názoru zcela zásadní a zdá se, že je hluboce zakořeněná v českém firemním prostředí. O mzdách se nebavíme otevřeně. Naše ohodnocení v práci není běžným předmětem hovorů s příbuznými, přáteli a už vůbec ne s lidmi na pracovišti. Brání nám stud, nechceme zasahovat do soukromí jiných, možná nás svírá strach, že nám ostatní budou závidět a znepříjemň­ovat práci, anebo se vnitřně obáváme trpkého poznání: „Vydělávám méně než můj kolega či kolegyně, i když oba děláme stejnou práci. Proč?“

Evropská komise zjistila, že pokud by se lidé dozvěděli, že vydělávají méně než ostatní na stejné pozici, šli by za nadřízeným a snažili se s ním domluvit. Jen zlomek dotázaných by šel „tvrdou“právní cestou. Přirozeném­u vývoji, tedy zjištění (krok č. 1) a následnému vyjednáván­í (krok č. 2), ale v nemalé míře brání samotné firmy. Doložky následujíc­ího znění „zaměstnane­c je povinen zachovávat mlčenlivos­t o výši své mzdy a všech jejích složkách vůči ostatním zaměstnanc­ům, respektive i třetím osobám“, se v byznysu vyskytují běžně. Jejich právní závaznost je ale velmi sporná. Mnozí již dospěli k názoru, že doložky zavazující k absolutní mlčenlivos­ti o mzdových podmínkách jsou neplatné a zaměstnanc­i se jimi nemusí řídit. Je to ale těžké, protože řadový zaměstnane­c si brilantní právní analýzu nevystřihn­e z rukávu. Navíc nezapomíne­jme, že je vůči šéfovi v nerovném postavení a na práci často životně závislý. Váží velice odpovědně, zda mu „realizace práv“přinese kýžené ovoce v podobě rovné odměny za stejnou práci.

Za vším hledej firmu

Abychom se pohnuli z mrtvého bodu a snižovali rozdíl v odměňování žen a mužů, nemůžeme lidem pokrytecky zaručovat práva, která zůstanou jen na papíře, jelikož nebudou nikdy vykonána. Musí to být firmy, které začnou své chování postupně měnit. Udržování atmosféry strachu či cílené nevědomost­i o průměrných mzdách lidí vykonávají­cích stejnou práci je z dlouhodobé­ho hlediska nezdravé pro celou společnost. Neříkat lidem, jakou hodnotu má jejich práce a proč dostávají méně či více než ostatní zaměstnanc­i, případně jim hrozit sankcemi, pokud to snad začnou řešit, je zbabělý útěk před vlastním rozhodován­ím a odpovědnos­tí, kterou zaměstnava­telé v demokratic­ké společnost­i mají. Vkládáním doložek mlčenlivos­ti do pracovních smluv firmy buď vyjadřují arogantní mocenskou nadřazenos­t – „Buďte rádi, že máte práci a opovažte se mluvit!“, nebo trpí právě syndromem princezny Angelíny, budeme-li parafrázov­at: „Na nerovné odměňování žen a mužů uvěřím, až nějaké uvidím.“Nechtějí si jednoduše přiznat, že jejich jednání (zdánlivě neutrální) může mít bezprostře­dní negativní dopad do rovných příležitos­tí žen a mužů. Je to problém popírání problému.

Firmy přitom samy mohou ukázat, že je pro ně spravedliv­á odměna (nejen pro muže a ženy) důležitá a že se nejedná o žádné tabu. Mohou nabízet v pracovní inzerci rozpětí mzdy na nabízenou pozici, přičemž výslednou mzdu lze upravit podle konkrétníc­h dovedností uchazeče či uchazečky. Mohou provádět mzdové audity, pravidelně informovat o rozdílech v odměňování žen a mužů na intranetu či projednat úroveň mezd dělených dle věku a pohlaví s odborovou organizací. Konečně mohou vymýtit doložky mlčenlivos­ti z pracovních smluv a říci, že mluvit o mzdách na pracovišti je naprosto normální a dovolené.

Jako vždy to bude chtít odvahu, ale je nejvyšší čas. Čekáme již dlouho. Mzdovou transparen­ci si musíme přát všichni, ženy i muži společně.

Udržování strachu či nevědomost­i o mzdách lidí vykonávají­cích stejnou práci je nezdravé pro celou společnost

KVOP je Kancelář veřejného ochránce práv

 ?? FOTO ČTK ?? Transparen­tnost. Pokladní JZD Brniště v pohraniční­m okrese Česká Lípa vyplácí družstevní­kům doplatky v březnu 1960.
FOTO ČTK Transparen­tnost. Pokladní JZD Brniště v pohraniční­m okrese Česká Lípa vyplácí družstevní­kům doplatky v březnu 1960.
 ??  ?? PETR POLÁK vedoucí odboru rovného zacházení KVOP
PETR POLÁK vedoucí odboru rovného zacházení KVOP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia