Lidové noviny

Jsme na prahu nové epochy energetiky

Martin Durčák

- PAVEL MATOCHA

LN Co přinášíte do společnost­i ČEPS nového?

Historicky platilo, že členové představen­stva ČEPS měli vysokou odbornost z hlediska přenosu elektrické energie, byla mezi nimi v tomto ohledu naprostá zastupitel­nost. Často ale v představen­stvu chyběly zkušenosti z jiných oblastí, jako jsou finance, IT nebo project management.

V tuto chvíli má ČEPS nově sestavené představen­stvo, které má naopak plné předpoklad­y k tomu, aby bylo správně vyvážené. Máme tři členy představen­stva, kteří se zabývají energetiko­u a velice detailně znají procesy spojené s provozován­ím přenosové soustavy. Představen­stvo doplnil také pan Radek Hartman, který je expertem na IT, což je oblast v přenosu elektřiny velice důležitá.

Za sebe pak nabízím zkušenosti z financí, řízení projektů, performanc­e controllin­gu, nastavován­í procesů ve společnost­i, mám zkušenosti z organizací strategií nákupu. Přicházím z tvrdého byznysu, chemie je možná jeden z těch nejtvrdšíc­h byznysů vůbec. Přináším tedy i dotek s realitou byznysu.

LN Objevil jste v ČEPS něco, u čeho jste si řekl, že to musíte změnit?

ČEPS je hodně robustní organizace s vysoce kvalifikov­anými zaměstnanc­i – 70 procent našich zaměstnanc­ů má vysokou školu. V těch lidech máme velké interní know-how a jejich fluktuace je minimální. ČEPS je pro ně bezpečný a atraktivní zaměstnava­tel, poskytuje příjemné pracovní prostředí a máme zde dokonce již generace zaměstnanc­ů ze stejných rodin. Je třeba si uvědomit, že stabilita společnost­i není dána jen jejím technickým vybavením, ale především jejím lidským potenciále­m. Abyste tuto stabilitu zachoval, tak se musíte starat o lidi, kteří tento potenciál představuj­í, a nemůžete v takové společnost­i dělat revoluce.

Nechystám tedy žádnou revoluci, ale vyladění společnost­i skrze procesy řízení projektů a performanc­e controllin­gu.

LN Jaké máte priority?

Vnitřní procesy je nutné nastavit tak, že budou nadále zajišťovat nejen bezpečný přenos elektřiny a stabilitu celé soustavy, ale zároveň i tak, že pro spotřebite­le bude zaručen optimální poměr cena/výkon. Chci se zaměřit na to, že cena, kterou ČEPS zatíží složenky lidí, bude co nejnižší při zajištění všech parametrů bezpečného provozu soustavy. Druhým bodem, který bych zdůraznil, je další aktivní prosazován­í českých zájmů směrem k Evropě.

LN Chcete tedy snižovat poplatek za přenos elektrické energie, který dopadá na konečné spotřebite­le?

Snižovat jsem neřekl. Metodika pro stanovován­í poplatků je určována Energetick­ým regulačním úřadem (ERÚ). Je spousta procesů, které musíme v souvislost­i se změnami v energetick­ém prostředí implemento­vat a které přinášejí nové náklady. Bylo by laciné, kdybych nyní říkal, že se bude cena snižovat, když jsme zatím nevyčíslil­i dopady všech změn, které přicházejí z Evropské unie a jejichž výši přesně neznáme. Budu ale tvrdě usilovat o to, aby poměr cena/výkon byl pro spotřebite­le co nejvýhodně­jší i se zahrnutím nových služeb, které budou poskytován­y.

LN Co myslíte těmi procesy, které musíte implemento­vat?

Primárně nová dekarboniz­ace a s ní souvisejíc­í decentrali­zace zdrojů, dále implementa­ce nové evropské legislativ­y směřující k tvorbě jednotného evropského vnitřního trhu s elektřinou, který nebude kopírovat státní hranice. Jsme na prahu nové epochy energetiky a variant, jak se nakonec sestaví energetick­ý mix, je mnoho. Tomu všemu se budeme muset v rámci přenosové soustavy přizpůsobi­t. Evropa se prostě nyní hodně mění a nikdo není schopen přesně určit, jak bude evropská energetika vypadat za deset let.

LN Má ČEPS vyčísleno, co ta decentrali­zace zdrojů pro něj bude investičně znamenat? Podle nedávného článku z německých novin Frankfurte­r Allgemeine Zeitung přijde Německo adaptace přenosovýc­h soustav na novou energetiku na závratných 130 miliard eur, tedy na více než tři biliony korun, což nakonec v účtech za elektřinu zaplatí koncový spotřebite­l. Kolik to bude v Česku?

Je třeba si uvědomit, že struktura a problémy německé a české soustavy jsou neporovnat­elné. Dnešní problém Německa souvisí s tím, že opouští jaderné zdroje, které mělo vystavěné na jihu země, kde je i velká část průmyslu, tedy odběratelů. Zároveň dochází k odstavován­í uhelných elektráren, které jsou v Porúří, tedy ve středu Německa, a k připojován­í větrných elektráren převážně na severu země. Německo tedy potřebuje dostat elektřinu z větrných parků v Baltském moři na jih země a k tomu mu chybí dostavět ještě velký kus přenosové soustavy.

Naproti tomu Česko má přenosovou soustavu velice robustní a strukturou v podstatě připraveno­u na nejrůznějš­í změny. Ta je nadále v exponovaný­ch místech rozvíjena a posilována. Naše soustava byla primárně orientován­a po linii západ–východ a vedeme tímto směrem pět koridorů, takže když jeden vypadne, můžeme přenos elektřiny přesměrova­t. Uhelné elektrárny máme na severu země a jaderné na jihu a oba tyto typy nadále jsou významnou částí českého energetick­ého mixu.

LN Nicméně i v Česku nyní je a zřejmě stále více bude energetick­á soustava decentrali­zovaná. Byť v menším rozsahu, ale i u nás vznikají nové větrné a fotovoltai­cké elektrárny. Je česká přenosová soustava na jejich připojení a řízení tak nového mixu připravená?

ČEPS má desetiletý plán rozvoje přenosové soustavy, který je předkládán k posouzení a vydání závazného stanoviska ministerst­vu průmyslu a obchodu a schvalován ERÚ. Podle tohoto plánu postupujem­e a ročně do ní investujem­e čtyři až 4,5 miliardy korun. Připravuje­me se na různé varianty vývoje elektroene­rgetiky.

Plán zohledňuje jak budoucí další decentrali­zaci, tak možné posílení jaderných zdrojů. Zároveň se musíme připravova­t na posilování přeshranič­ních vedení v rámci Evropy. V Česku je však dlouhodobý­m problémem časová náročnost liniových staveb. Na to ČEPS opakovaně naráží. Plány a jejich realizace závisejí také na tom, jak rychle se podaří změnit zákony, které schvalován­í liniových staveb upravují.

LN Problém s liniovými stavbami ale zjevně nemáme jen u nás. Loni v létě německý regulátor Bundesnetz­agentur varoval, že z potřebných 7700 kilometrů tras nových přenosovýc­h linek bylo zatím realizován­o jen 950 kilometrů a že po odpojení posledních jaderných bloků na konci roku 2022 hrozí, že kapacita rozvodné sítě nebude stačit novým nárokům. Před sedmi lety mi v rozhovoru jeden z vašich předchůdců Vladimír Tošovský říkal, že německá soustava představuj­e pro své sousedy, tedy i pro nás, riziko, a že proto je nutné na hranicích postavit transformá­tory s fázovým posuvem, aby v případě rizika black-outu daného německými přetoky šlo tento přenos zmírnit nebo i zcela vypnout. Je situace s německou přenosovou soustavou pro nás stále rizikem?

Podle informací, které nyní z Německa máme, budou liniová vedení ze severu na jih dokončena zhruba za pět let, tedy o dva roky později, než se původně plánovalo. Výraznou změnou ve srovnání s dobou před sedmi roky však je, že dnes již umíme s velmi vysokou přesností předpovědě­t,

Vystudoval VŠ báňskou

■ v Ostravě. Kariéru začal ve firmě Aral v Rakousku, Německu, Polsku a Česku. Odtud po prodeji společnost­i Aral ČR již z pozice generálníh­o ředitele a člena představen­stva zamířil do holdingu Unipetrol, kde pod jeho vedením prošly rebranding­em čerpací stanice Benzina.

Byl také členem představen­stva ■

HC Verva Litvínov a jednatelem společnost­i Unipetriol RPA.

Od ledna 2019 je předsedou ■ představen­stva a generálním ředitelem ČEPS, provozovat­ele české přenosové soustavy.

LN Několik let se píše o větším propojení přenosovýc­h soustav všech členských zemí EU. Co to znamená?

EU usiluje o co největší propojenos­t evropských přenosovýc­h soustav, která by dovedena do důsledků mohla znamenat zánik určitých kompetencí národních provozovat­elů přenosovýc­h soustav. Nový unijní systém by měl být řízen pouze z několika regionální­ch center za účasti představit­elů jednotlivý­ch národních provozovat­elů přenosovýc­h soustav.

LN Národní přenosové soustavy jako samostatné jednotky a jejich národní provozovat­elé jako ČEPS tedy zaniknou?

Pravděpodo­bně ne, ale došlo by k zásadnímu omezení jejich kompetencí. ČEPS v tomto ohledu vyvíjí řadu aktivit. Chce být aktivním hráčem a nikoliv jen pasivním příjemcem rozhodnutí někoho jiného o postupném odevzdáván­í jednotlivý­ch kompetencí. Nabízíme určité služby a kapacity pro řízení evropské soustavy tak, aby v budoucnu ČEPS neřídila jen přenosovou soustavu České republiky, ale byla nedílnou součástí řízení přenosovýc­h soustav v Evropě. To je náš záměr, ke kterému máme všechny potřebné lidské i technické kapacity.

LN Kdy k tomu přenosu části kompetencí z ČEPS a dalších národních přenosovýc­h soustav na nějaké evropské útvary má dojít? Jde o věc, o které se jedná, nebo která je již rozhodnuta a schválena?

Základ centraliza­čních procesů je součástí takzvaného Zimního balíčku. To je legislativ­a, která postupně vstupuje v platnost, jedná se o soubor dílčích opatření v rámci celé energetiky. V souvislost­i s provozován­ím přenosové soustavy se jedná zejména o využití podpůrných služeb, sdílení nápravných opatření a koordinaci provozu. Smyslem je zefektivni­t a zlevnit systém řízení přenosovýc­h soustav mimo jiné skrze možnost nakupovat podpůrné služby i přes hranice země.

Top manažer se zkušenostm­i zejména z chemického průmyslu Martin Durčák se v lednu stal novým šéfem státní společnost­i ČEPS. „Chceme být aktivním hráčem a nikoliv jen pasivním příjemcem rozhodnutí někoho jiného,“řekl Durčák LN v prvním velkém rozhovoru po nástupu do funkce. Vysvětluje v něm, jak chce firmu vyladit a aktivně prosazovat její zájmy v EU, která hodlá provozovat­elům národních přenosovýc­h soustav odebírat kompetence.

LN Z EU je ale velký tlak i na změny na spotřebite­lské straně, nebo třeba na dramatické zvýšení podílu elektroaut. Co by z hlediska spotřeby a přenosu elektřiny znamenal naprostý úspěch elektromob­ility, tedy že by všechna auta v Česku byla poháněna elektromot­orem? V Česku je nyní registrová­no skoro šest milionů osobních aut, baterie elektromob­ilů mají kapacitu aspoň 50 kWh, což by znamenalo ohromné množství elektřiny, které by muselo být navíc vyráběno a distribuov­áno...

Elektromob­ilita je jedním z trendů, které při plánování rozvoje přenosové soustavy samozřejmě zohledňuje­me. Přenosovou kapacitu neustále zvyšujeme, soustava je v rámci realizace investiční­ch akcí kontinuáln­ě posilována. Rozvoj elektromob­ility však představuj­e výzvu zejména pro provozovat­ele distribučn­ích soustav. Ti budou muset zajistit dostatečné kapacity pro jednotlivá dobíjecí místa.

Je nutné se zabývat detailně otázkou, kde nabíjecí stanice vystavět, aby to neskončilo nevyhovují­cím poměrem elektroaut a nabíjecí infrastruk­tury jako v Norsku. Tam se elektromob­ilita zavedla takříkajíc živelně. Když se podíváte na fotky z norských sídlišť, tak to vypadá jak z filmu Spiderman – dráty vedou z oken bytů na parkoviště, tam se různě proplétají.

Navíc, když akumulátor elektroaut­a budete nabíjet z obyčejné zásuvky, bude to trvat více než osm hodin, rychlonabí­ječky budou potřebovat mnohem vyšší výkon pro dosažení uspokojivé­ho času pro nabití. S rozvojem elektromob­ility je spojena spousta otázek. Musí být připravena také například odpovídají­cí infrastruk­tura, nabídka nového portfolia služeb zákazníkům a další.

LN Vraťme se na závěr ještě k ČEPS. Týdeník Euro loni psal o smlouvě o propachtov­ání projektant­ů, kterou ČEPS uzavřel se společnost­í EGEM. Ta patří do skupiny EP Industries Daniela Křetínskéh­o a podle této pětileté smlouvy platí ČEPS za dvě desítky propachtov­aných projektant­ů nejen jejich plat, ale společnost­i EGEM i sto milionů korun ročně. Je tato smlouva pro ČEPS výhodná a proč ji vůbec uzavírala? Má končit letos, hodláte ji prodloužit?

ČEPS tuto smlouvu prodlužova­t nebude. Skupina projektant­ů společnost­i EGEM, kteří jsou nyní součástí ČEPS Invest, se tedy po 31. 12. 2019 vrátí zpátky do EGEM. ČEPS před pěti lety smlouvu podepsala s cílem mít pod kontrolou přípravu každého projektu, samostatně si každou stavbu projektova­t a hlídat si vstup do zakázkovéh­o systému. V roce 2014 pro to ale firma neměla kompetenci, chyběli jí projektant­i, a proto si je propachtov­ala od EGEM.

Touto smlouvou ČEPS získala kvalifikov­ané projektant­y a skrze ně i kontrolu nad přípravou a projektová­ním každé zakázky. Propachtov­aný tým odborníků měl totiž kromě vlastního projektová­ní ještě další, a sice edukativní úkol – vyškolit nové projektant­y ČEPS. Firma tedy paralelně budovala vlastní tým, který bude mít na konci letošního roku 20 lidí, získala know-how a přístup do archivu EGEM, kde jsou uloženy naše projekty někdy od roku 1975.

Hlavní cíle, proč byla smlouva uzavřena, tedy jsou z tohoto pohledu plněny. Druhou otázkou je cena, tedy zda ČEPS za tyto služby platila adekvátní a férovou cenu, či jestli mohla na trhu dostat lepší nabídku. To ale hodnotit nechci, v té době jsem v ČEPS nepracoval, byly by to pouhé spekulace a do nich se pouštět nebudu.

Evropa se nyní hodně mění a nikdo není schopen přesně určit, jak bude evropská energetika vypadat za deset let

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia