Lidové noviny

Ženy v Berlíně za MHD ušetří. Ale jen dnes

- ZDISLAVA POKORNÁ

BERLÍN/PRAHA Berlínská dopravní společnost (BVG) dnes po celý den vozí ženy v MHD o 21 procent levněji než muže. Právě tímto číslem dopravce upozorňuje na průměrný rozdíl ve výši platů můžu a žen, který v Německu podle Eurostatu dosahuje oněch 21 procent. Navíc, právě na dnešek v Německu připadá takzvaný Den platové rovnosti – od začátku roku uplyne 77 dní, po které by Němky musely v průměru pracovat, aby si vydělaly stejně jako jejich kolegové.

„Před námi je už jen Česko a Estonsko,“upozornila firma BVG na svých internetov­ých stránkách. „Chceme proto pro ženy levnější celodenní lístek o 21 procent proti mužům.“Zástupkyně něžného pohlaví tak dnes za celodenní lístek zaplatí jen 5,50 eura (zhruba 140 korun), což je o euro a půl (cca 41 korun) méně než za běžné „unisex“jízdné.

Takzvaná genderová mzdová mezera se v Česku pohybuje kolem 22 procent a den platové rovnosti mohly Češky „oslavit“včera.

BVG německá média označují za progresivn­í společnost: ženy v ní mají stejný plat jako muži a mohou déle pobírat příspěvky na mateřskou dovolenou. Firma jim rovněž vychází vstříc ohledně pracovní doby.

„Těchto 21 procent odpovídá zhruba 77 kalendářní­m dnům, které by žena musela strávit v práci, aby měla stejný roční plat jako muž,“vysvětluje podnik v prohlášení. Svou kampaň přitom doprovází anglickým sloganem Mind the pay gap čili Pozor na platovou mezeru.

V Česku podle aktuálních údajů Eurostatu ženy vydělávají o 22,5 procenta méně než muži. K tomuto číslu došli statistici, kteří porovnával­i hodinové výdělky mužů a žen. Nejvyšší rozdíly pak zaznamenal­i v Estonsku, kde došli až k 27 procentům.

Na druhou stranu nejmenší rozdíly ve výdělcích mužů a žen byly v Lucembursk­u a v Itálii – v obou případech jde o 5,5 procenta. Jak uvádí Eurostat ve studii na svém webu, rozdíly se dají částečně vysvětlit „individuál­ními charakteri­stikami“. Mezi ně patří zkušenosti, vzdělání a fakt, že muži častěji volí lépe placené průmyslové obory i profese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia