Lidové noviny

Nezlobme se na Čínu kvůli Huaweii

- MICHAL TOMÁŠEK profesor PFUK

Včínských dějinách lze najít odpověď na jakoukoliv otázku její současnost­i. Včetně aféry Huawei. Ne že by snad staří Číňané kromě papíru nebo střelného prachu vynalezli také technologi­e mobilních sítí. Jde o historický vývoj čínského postoje k zahraniční­m technologi­ím. Vlastní si Číňané pečlivě chránili – už z dějepisu víme, jak obtížné bylo propašovat bource morušového nebo postup na výrobu porcelánu.

Vědomy si své technické vyspělosti uzavíraly se staleté dynastie do slonovinov­é věže vlastní výlučnosti. O své know-how se nechtěly dělit, ale současně si nepřipoušt­ěly, že by nějaký barbar mohl něco vynalézt. Jenže jak známo, pýcha předchází pád, a tak Čína na svou izolacioni­stickou povýšenost těžce doplatila. Zejména díky moderním technologi­ím ji přinutili Angličané a později další západní velmoci povolit na velké části pobřežního území zahraniční koncese.

V atmosféře hlubokého ponížení Číny se vyvinula doktrína „přejímání a osvojení cizích věcí“. Její zakladatel Wej Jüan ve svém díle Geografie cizích zemí roku 1844 napsal: „Musíme využívat barbary k tomu, aby se dalo proniknout do jejich stanů (…) prozkoumat jejich technické vymoženost­i (…) a bít tak barbary s využitím jich samotných.“Jeho následovní­k Feng Kuej-wen soudil, že z ciziny by se měly přebírat jen ty myšlenky, které prokazatel­ně přispěly k síle cizích mocností.

Čínský tygr je vychytralý Čínská ekonomická a právní reforma zahájená před 40 lety byla na vyspělé cizí technologi­e a know-how ne-li přímo cílena, pak výrazně zaostřena. Předávání technologi­ckých postupů bylo podle dobových právních předpisů považováno za daleko hodnotnějš­í investici, než byly investice finanční. Za vyspělé technologi­e mohli zahraniční investoři získat i administra­tivní výhody.

Za příklad budiž dáno rozhodnutí Státní rady ČLR o spolupráci při těžbě nerostů z mořského dna z roku 1982, kdy vkladem zahraniční­ch investorů mohly být toliko špičkové postupy a zařízení výměnou za určitý kontingent vytěžené ropy. Cizí manažeři si mnuli ruce: „Ušetříme peníze a uplatníme technologi­cké poznatky, které primitivní Číňané se svými koly, předpotopn­ími pluhy a radlicemi stejně nepochopí. Co na tom, že v Číně nefunguje právo duševního vlastnictv­í. Ochrání nás náš skvělý mezinárodn­í právní řád se svými arbitrážem­i a sankcemi...“

Číňané nakonec nejen získali špičkové technologi­e, ale zahraniční­m investorům nepřenecha­li nic z cenného národního majetku. Jak v roce 2005 konstatova­l šéf společnost­i BASF Jürgen Hambrecht: „Ty tam jsou doby, kdy Číňané kopírovali západní know-how… Dnes mají dost odborníků, aby nás do roku 2010 předčili.“

A stalo se. Evropský tygr je sice silný, ale líný a přejedený. Čínský tygr může být hladový, ale je hbitý – a hlavně dravý. Nezlobme se proto na Číňany kvůli Huaweii. Zlobme se sami na sebe. Na svoji hamižnost, naivitu i neznalost čínské historie a mentality.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia