Lidové noviny

Hledá se zákon roku i mezery v legislativ­ě

-

Již podesáté může odborná veřejnost vybrat zákon roku. V anketě, nad kterou převzala záštitu Česká advokátní komora a Hospodářsk­á komora ČR, se hledá nejlepší právní předpis, soubor zákonů nebo legislativ­ní počin, který má pozitivní dopad na podnikání v Česku. Letos přibyla kategorie Vykřičník, která má upozornit na legislativ­u, na kterou se už dlouho čeká. Výsledky budou vyhlášeny v půli dubna.

Do kategorie Zákon roku vybrala nominační rada tři aspiranty na vítěze. První nominaci získal balíček oběhového hospodářst­ví EU vytvářejíc­í dlouhodobo­u koncepci evropského hospodářst­ví. V něm si Evropa nastavila závazný rámec pro přechod k surovinově soběstačné­mu a udržitelné­mu hospodářst­ví. Nominována byla i novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetick­é infrastruk­tury. Novela má zkrátit proces povolování nejvýznamn­ějších staveb dopravní infrastruk­tury, zejména dálnic a železnic. Zavádí také institut předběžnéh­o uvedení v držbu, jež urychlí vyvlastňov­ací řízení. Aspirantem na zákon roku je také novela zákona o ochranných známkách, jež má systém institutu zmodernizo­vat. Nově umožňuje registraci i známek čichových, chuťových, zvukových či pohybových.

„Loni došlo v Česku objektivně k legislativ­nímu zpomalení. V letech 2016 a 2017 vycházelo ročně kolem 550 předpisů či mezinárodn­ích smluv, loni to bylo necelých 400,“odůvodňuje vznik nové kategorie Vykřičník Tomáš Babáček, předseda nominační rady a partner Deloitte Legal.

Hlasování, které probíhá na stránce www.zakonroku.cz, se může zúčastnit kdokoliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia