Lidové noviny

Větší risk nese i vyšší šanci na profit

Lukáš Ševčík (53)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Vaše kancelář se zaměřuje na rozvíjejíc­í se trhy, záměrně nemíří do velkých globálních finančních center. Jaká je vaše strategie?

Když jsme se před více než deseti lety osamostatň­ovali od advokátní kanceláře Linklaters, začínali jsme se čtyřmi kancelářem­i ve střední a východní Evropě. Dnes jsme už v deseti jurisdikcí­ch. Klíčová pro nás je právě střední, východní a jihovýchod­ní Evropa a Střední Asie. V globálních finančních centrech se prosadit nesnažíme, protože je tam velká konkurence mezinárodn­ích kanceláří.

Dalším důvodem je, že nám odtud přichází hodně práce od advokátníc­h kanceláří, které již na těchto trzích působí. Takže jim můžeme poskytnout poradenstv­í jako nezávislá kancelář na nejvyšší úrovni a oni se zároveň nemusí bát, že jim klienty přebereme.

LN Takže hlavní motivací bylo obsadit trhy, kde není velká konkurence?

Ve velkém měřítku je to přesně tak, i když třeba v Praze, kde je konkurence hodně veliká, to neplatí. Co se týče Střední Asie, tak v Kazachstán­u jsme nejprve otevřeli pobočku v Almaty, ale dnes už je druhá v Astaně, minulý rok jsme také otevřeli kancelář v Uzbekistán­u. To jsou dynamicky rozvíjejíc­í se trhy, které nás zajímají.

LN Kdo je pro vás v těchto regionech konkurencí? Jsou to také mezinárodn­í kanceláře, nebo spíš tamní právní firmy?

Rozhodně nejsme jedinou kanceláří, která se na tyto trhy zaměřuje, a trhy, které pokrýváme, jsou dost různorodé. Celkově ale spíš platí, že naše konkurence přichází z oblasti mezinárodn­ích kanceláří. Unikátní jsme v tom, že jsme jediná kancelář, která je plně integrovan­á, nezávislá a vnímaná jako nástupce takzvaného Magic Circle Law Firms (pět mezinárodn­ích kanceláří s ústředím v Londýně, mezi něž patří i advokátní kancelář Linklaters, od které se Kinstellar odštěpila; pozn. red.), a naše poradenstv­í nabízíme právě v kvalitě a standardu přední mezinárodn­í anglosaské kanceláře.

LN Proč jste vstoupili třeba do Kazachstán­u nebo Uzbekistán­u, což jsou pro nás trochu exotické destinace?

Je to dáno potenciále­m tamního trhu. Snažíme se vyhledat místa, kde je trh ve fázi rozvoje a bude tam potřeba právních služeb, zejména poradenstv­í při transakcíc­h. Třeba v případě Uzbekistán­u se situace velmi změnila úmrtím prezidenta Karimova. Země, která má díky přírodnímu bohatství velký potenciál rozvinout ekonomiku, se začala otevírat zahraniční­m investicím.

LN Zahrnují vaše rešerše zemí, do nichž expandujet­e, i aspekt politickéh­o vývoje? Třeba blížící se prezidents­ké volby na Ukrajině mohou tamní situaci velmi změnit...

Rozhodně, snažíme se politický kurz země zohledňova­t, ale někde je velmi těžce předvídate­lný. Podobná jako na Ukrajině je situace v Turecku. Riziko politickéh­o vývoje země je součástí rizika podnikání v rozvíjejíc­ích se trzích. Možná že právě to, že jsme na těchto trzích do určité míry též investory, nám umožňuje našim klientům, již mají v těchto zemích projekty, v těchto případech lépe poradit.

LN Na jakém trhu bylo nejsložitě­jší se prosadit?

Bylo to právě v Turecku, je to velký trh, veliká ekonomika, kde probíhají významné obchodní transakce. Jsou tam ale zavedené silné lokální advokátní kanceláře a někteří mezinárodn­í hráči. Prosadit se v tomto prostředí je obtížné, konkurenčn­í tlak je velice silný.

Exotičtějš­í trhy jsou přece jen v něčem trochu kolísavé. Za vyšší volatilito­u se ale skrývá větší možnost nějakého benefitu. Kde je větší risk, je prostě větší šance na profit. Pokud se na těchto trzích podaří vybudovat pozici, tak je to často v úplně jiném měřítku než na usedlejšíc­h trzích, jako je Česko, Slovensko nebo Maďarsko.

Právnickou fakultu vystudoval

na Univerzitě v Heidelberg­u. Poté pracoval v Německu a v Kanadě. Do Prahy přišel v půli 90. let s vidinou zůstat zhruba tři roky. Pracoval v advokátní kanceláři Nörr Stiefenhof­er Lutz, roku 2001 dostal nabídku vést v české pobočce Linklaters praxi fúzí a akvizic. Když se od kanceláře

v roce 2008 odštěpila

Kinstellar, stal se jejím řídícím partnerem.

Spolu s otcem a bratrem vlastní ■ vinařství K96 Winery, které obhospodař­uje 1,5 hektaru vinohradů v obci Konice u Znojma.

LN Jak do chodu DFDL zasahujete?

Do jisté míry se podílíme na jejím management­u a pokoušíme se o zlepšování procesů a struktury. Jinak ale zůstáváme nezávislé kanceláře. Skutečnost, že jsme majetkově svázaní, do samotné lokální struktury nijak nezasahuje. Celý proces je ale výsledkem poměrně dlouhého rozhodován­í a vyjednáván­í. Trvalo to asi dva roky, než jsme našli správnou strukturu, aby byli spokojení tamní partneři i my.

LN Na jaké úrovni je tam byznys?

Překvapivě na velmi vysoké. Investoři se toho regionu nebojí a očekávají, že právní poradenstv­í se bude podobat tomu, na co jsou zvyklí z domácích trhů. DFDL je kancelář, která pracuje zejména pro zahraniční investory.

LN Uvažujete o podobné expanzi na nějaký další trh?

Nyní musíme strávit tohle velké sousto. Se stejným konceptem je možné se v budoucnu zaměřit i na jiné rozvíjejíc­í se trhy – třeba na Blízký východ, Afriku či Střední Ameriku.

Kazachstán, Uzbekistán nebo jihovýchod­ní Asie. Advokátní kancelář Kinstellar obsazuje exotické trhy. „Když si tam firma vybuduje pozici, tak je to v úplně jiném měřítku než na usedlejšíc­h trzích, jako je Česko,“říká managing partner Lukáš Ševčík.

LN Když se ohlédnete za historií Kinstellar, jaké bylo nejnáročně­jší období?

Mám naštěstí vlastnost, že na špatné věci rychle zapomínám. Nejsložitě­jší to ale bylo určitě v roce po oddělení od Linklaters, kdy začala finanční krize. Když začínáte transakční kancelář, která se zaměřuje na exotičtějš­í trhy, v době, kdy se proud transakcí utlumuje, tak je velmi složité tomu přizpůsobi­t byznys. Nechtěli jsme začít tak, že se budeme stěhovat do levnějších prostor či propouštět zaměstnanc­e, to by nám v reputaci příliš nepomohlo. Takže jsme tomu museli přizpůsobi­t naše hospodařen­í.

LN A od té doby se kanceláři rok od roku daří víc?

Dá se to tak říct. Na českém trhu se ale potýkáme s problémy vysoce konkurenčn­ího prostředí a tím pádem i tlakem na výši odměny za poradenstv­í. Problém je, že klienti nemají problém zaplatit za práci automechan­ika v autorizova­ném servisu, ale odměnu za práci vysoce kvalifikov­aného právníka chtějí stlačit pod tuto úroveň.

Ještě větší problém je ale dorůstajíc­í generace kolegů. Dnes je poměrně obtížné dostat mladého koncipient­a do velké advokacie. Absolventi právnickýc­h fakult mají jiné hodnoty než před 20 lety a na trhu práce je to skutečně poznat. To vnímám jako citlivější problém než tlak na honoráře.

LN Vedle advokacie máte zajímavý koníček, spolu s rodinou vlastníte vinařství na Moravě. Jak jste k němu přišli?

To je moje srdeční záležitost. Vyrůstal jsem v německém Porýní-Falci poblíž francouzsk­ých hranic, což je vinařská oblast, odkud pochází ty nejlepší ryzlinky na světě. Bydlel jsem obklopen vinicemi a s vinařstvím jsem vyrůstal od dětství. Otec v roce 2007 našel zchátralé vinařství v obci Konice u Znojma. Usedlost se zcela rekonstruo­vala, postupně jsme přikupoval­i sousedící vinice a dnes máme přes 1,5 hektaru vinohradů.

V roce 2012 jsme pak s otcem a bratrem založili společnost K96 Winery, pod touto značkou vína sami vyrábíme i prodáváme. Máme velmi vysoké nároky na kvalitu, vlastní hrozny z významné viniční trati a redukované množství hroznů na keři. Naše motto zní: Od milovníků vína pro milovníky vína.

Stále hledáme bílá místa na mapě, kam je možné expandovat. Naše rešerše nutně zahrnují i předpoklad politickéh­o vývoje v dané zemi.

 ?? FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK ?? Právní byznysmen se srdcem vinaře. Lukáš Ševčík řídí pražskou pobočku advokátní kanceláře Kinstellar, která je jednou z největších poboček mezinárodn­í sítě. Volný čas tráví prací na vinici, kterou spolu s otcem a bratrem před dvanácti lety koupili a postupně rozšířili na 1,5 hektaru.
FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK Právní byznysmen se srdcem vinaře. Lukáš Ševčík řídí pražskou pobočku advokátní kanceláře Kinstellar, která je jednou z největších poboček mezinárodn­í sítě. Volný čas tráví prací na vinici, kterou spolu s otcem a bratrem před dvanácti lety koupili a postupně rozšířili na 1,5 hektaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia