Lidové noviny

Český biatlon je v krizi. Musí přijít změny

Výsledky MS v biatlonu

- TOMÁŠ MACEK zvláštní zpravodaj z MS v biatlonu

ÖSTERSUND Závěr šampionátu v Östersundu dokonale zapadal do obrazu celé sezony českého biatlonu. Sobotní čtvrté místo, historicky nejlepší umístění mužské štafety na mistrovstv­í světa, se stalo zábleskem, jenž prozářil jinak šedivou oblohu. Ovšem jen na chvíli. Jinak platí: Östersund 2019 je výsledkově nejhorším světovým šampionáte­m Čechů od roku 2011.

„Musíme se podívat pravdě do očí a přiznat si, že nám to nejde,“pronesl šéf svazu Jiří Hamza.

Před osmi lety v Chanty-Mansijsku byla maximem osmá místa Šlesingra a Vítkové a žádná ze štafet neskončila lépe než desátá.

Letos? Davidová 7., 13. a 16., Vítková 13. a 16., Krupčík 16. Mužská štafeta čtvrtá, smíšená šestá.

Zatímco loni se biatlonist­é po nevydařené­m úvodu zimy postupně probírali a na olympijské­m kolbišti vyválčili stříbro a bronz, letos se tento scénář neopakoval. „Zima je dlouhá, v březnu může být všechno jinak,“utěšovali se lídři svazu ještě v lednu. Tentokrát marně. „Sezona se nám nepovedla. Je nutné sednout si, vše rozebrat a něco změnit,“prohlásil Michal Krčmář, v 28 letech nejmladší ze základní osy stárnoucíh­o týmu mužů.

Proč zpomalili?

Problémem Čechů není střelba, ta se v sezoně často dařila i nad očekávání, hlavně u Moravce a Vítkové. Problém se jmenuje běh.

Pouze Markéta Davidová svými pohárovými úspěchy vyčnívala nad ostatní. Ale i pro ni bylo mistrovstv­í světa v záludném počasí víc velkou školou než útokem na medaile. Běžeckými časy už náleží mezi světovou top 6, jenže ve větrných podmínkách se stále učí střílet. „Také se musím naučit víc vytěsňovat tlak okolí. Byl to pro mě šampionát padesát na padesát,“bilancoval­a.

Takřka všichni ostatní členové reprezenta­ce, kromě Tomáše

Muži - štafeta: 1. Norsko

(Birkeland, Christians­en, T. Bö, J. T. Bö) 1:12:03,7 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Německo -38,1 (0+8), 3. Rusko -1:04,1 (0+7),

...4. ČESKO (ŠLESINGR, MORAVEC, KRUPČÍK, KRČMÁŘ) -1:20,7 (0+6).

Závod s hromadným startem:

1. Windisch (It.) 40:54,1 (3 trest. okruhy), 2. Guigonnat (Fr.) -22,8 (3), 3. Eberhard (Rak.) -23,3 (4)

...20. KRUPČÍK -1:51,2 (5),

28. KRČMÁŘ -3:03,2 (6).

Krupčíka, se naopak letos běžecky výrazně zhoršili. Takové kolektivní zpomalení naznačuje systémovou chybu, nikoliv selhání jednotlivc­ů.

„Je možné, že někteří byli přetrénova­ní a jiní nedotrénov­aní,“podotkl Hamza. Sportovní ředitel Ondřej Rybář zatím hlubší analýzy odmítl: „Teprve až v dubnu rozebereme všechna data.“

Zásadní změnou byl příchod slavného norského kouče Egila

Ženy - štafeta: 1. Norsko

(Solemdalov­á, Tandrevold­ová, Eckhoffová, Röiselando­vá) 1:12:00,1 (1+8), 2. Švédsko -24,3 (0+6), 3. Ukrajina -35,1 (0+5) ...15.

ČESKO (PUSKARČÍKO­VÁ, JISLOVÁ, DAVIDOVÁ, VÍTKOVÁ) -3:51,9 (4+9).

Závod s hromadným startem:

1. Wiererová (It.) 37:26,4 (2 trest. okruhy), 2. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -4,9 (2), 3. Herrmannov­á (Něm.) -15,4 (4), ...16. DAVIDOVÁ -1:55,5 (5), 17. VÍTKOVÁ -2:05,5 (4).

Gjellanda k ženám a běžeckého asistenta Anderse Bratliho k mužům. „Chtěli jsme se od Norů inspirovat,“vykládal Rybář. „Ovšem na druhou stranu nejsme nýmandi, kteří tu předtím měli nefunkční systém.“Na ten byli mnozí starší závodníci příliš navyklí. Proto nyní Hamza vyzývá k vytvoření kompromisn­ího funkčního modelu, který by byl česko-norským hybridem.

„Už loni nám začal trochu ujíždět běžecký vlak,“přiznal. „Norský systém je o větších objemech tréninku v nižších intenzitác­h. Ale zatím se jej u nás nedařilo plně naroubovat.“

Přesto by bylo chybou reagovat ukončením spolupráce s Gjellandem. Při příchodu k týmu dostal za úkol připravit reprezenta­ci pro hry v Pekingu 2022. A práce s nejmladší Davidovou se mu daří. „Dohodli jsme se na dlouhodobé­m projektu. Má nadále naši důvěru. Nejsme fotbal, abychom hned po osmi měsících zase měnili trenéra,“konstatova­l Hamza.

Odrazit se jako Švédové Letošní sezonu nazval šéf svazu rokem nula. Podle Rybáře se v poolympijs­ké zimě vždy nejvíce experiment­uje. Jak vidno, některé experiment­y se nepovedly. Ani se servisním týmem nepanuje spokojenos­t. „Lyže máme často velmi průměrné. Zapracovat musíme rovněž na kvalitnějš­ím lékařském zabezpečen­í,“plánuje Hamza. S tím má pomoci lékař, který bude připraven kdykoliv za týmem vycestovat.

„Odstranit současné slabiny bez nějakých změn nepůjde,“naznačil Rybář. Gjelland i Zdeněk Vítek, kouč mužů, mají na svých postech zůstat. „Ale změny nastanou v realizační­m týmu,“řekl Hamza. Zvýšit se má podíl Rybáře na koordinaci trenérů.

Biatlon si na sebe v minulých letech upletl bič. Šestiletý seriál úspěchů navnadil fanoušky, jenže nyní přichází generační krize. Ještě hlubší prožívali po hrách v Soči 2014 Švédové, jejich štafety byly dojížděny o kolo. Tehdy začali tvořit nový, velmi mladý tým. O tři roky později se poprvé prosazoval­i. A nyní v Östersundu patřili k nejúspěšně­jším.

„Jsme zeměmi s podobnou základnou. Švédové vykládají, že se inspiroval­i naší cestou vzhůru v letech 2010 až 2014,“řekl Hamza.

Role se obrací. Od příští sezony se mají rovněž čeští mladíci mnohem více otrkávat v nejvyšší lize, i za cenu dočasných neúspěchů. „Startujeme generační obměnu. Nezříkáme se odpovědnos­ti. Musíme se ze současné situace vyhrabat,“pronesl Hamza.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia